Dezvoltare personala

De ce cred că e mai bine la 30 decât la 20 de ani

Acum mai bine de 10 ani, cam pe vremea asta, realizam subit că mă apropii de ”marea vârstă” de 20 de ani, iar asta mă făcea să mă simt tare debusolată. De parcă viața mea, așa cum fusese pănă atunci, se termina și urma să înceapă altceva. Doar că nu știam exact ce, iar asta mi se părea pe atunci al naibii de înfricoșător.

Cumva, chiar dacă teama mea nu era întemeiată ba chiar de-a dreptul caraghioasă, aș spune acum, nu greșeam total. Copilăria se termina oficial iar eu urma să devin adult ”pe bune”. Cum vă închipuiți, nu eram bucuroasă, ci foarte speriată de necunoscutul care se prefigura la orizont.

Din fericire, anii au trecut cu folos și cu o mulțime de lecții iar eu, tot din fericire, m-am schimbat mult. Așadar, 10 ani mai târziu de la acel moment, anul trecut adică, nu mai puteam de nerăbdare să schimb prefixul.

Serios, nu o spun ironic. Mă lovise cumva revelația că viața devine doar din ce în ce mai bună, pe măsură ce anii trec și întâmplări minunate își fac apariția pentru mine. Vreo jumătate de an am tot căutat idei ca să-mi celebrez ziua și vârsta într-un mod memorabil.

Unele dintre variantele pe care le luam în considerare erau: un tatuaj, o săritură cu parașuta, un party nebun cu fetele. Din fericire, pandemia m-a scăpat de stresul de a alege și de a organiza. Cum ziua mea a picat în stare de urgență, m-am serbat cuminte acasă, fără extravaganțe, cu tort din bomboane de la Ramideco și surprize puse la cale de prieteni și familie.

Anul ăsta, lucrurile nu au diferit foarte mult. Pe măsură ce se apropia ziua mea, eu, ca în fiecare an, eram tot mai entuziasmată. Îmi place momentul din an în care vine timpul să mă sărbătoresc și le sunt recunoscătoare tuturor celor dragi mie, care au grijă să îmi ofere mereu amintiri frumoase pe care le creăm împreună.

Sursă foto: Unsplash.com

În plus, fetița mea este născută cu 4 zile înaintea mea, așa că, de la ziua ei și până la a mea, ne sărbătorim întruna, în diverse moduri. Ea este cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată iar faptul că zilele noastre de naștere sunt atât de apropiate, nu mă lasă să uit asta nicio clipă.

Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce există în viața mea și pentru încă un an ce îmi este oferit. Să împlinesc 30 de ani mi s-a părut cel mai ”cool” lucru și, privind înapoi, îmi vine să râd de temerile mele copilărești privind înaintarea în vârstă. Sigur, copilăria este o perioadă minunată, la fel este și să ai 20 de ani dar, cel puțin pentru mine, este mult mai fain să fii adult iar schimbarea prefixului a venit cu acest avantaj în ochii mei.

Orice lucru, chiar și faptul că îmbătrânim, vine cu avantajele sale iar astăzi aș vrea să împărtășesc cu voi motivele pentru care mă bucur mai mult să am 30+ decât 20.

Experiența

Cred că este cel mai de preț dar pe care-l primim în trecerea noastră din viață și singurul care nu ne poate fi luat, indiferent ce ni se întâmplă pe parcurs. Din păcate (sau nu) marile lecții le învățăm pe pielea noastră, așa că experiența mi se pare cel mai mare câștig odată cu trecerea anilor.

Faptul că înveți cum să te comporți în anumite situații, știi să te descurci, înveți ce vrei și ce nu vrei (pentru că ai experimentat, deci ști), dobândești tot felul de abilități tocmai pentru că ai trecut prin multe situații – toate astea sunt neprețuite.

Experiența noatră este cea care ne face cine suntem, până la urmă. Toate lucrurile prin care trecem ne învață cine suntem și cine ne dorim să fim mai departe.

Știi ce vrei

Cum spuneam și mai sus, îți ia timp să te cunoști și să înveți cine ești, poate dura chiar ani. Când suntem mai tineri, știm sau nu știm ce vrem, putem accepta lucruri care nu ne plac și poate suntem mai dispuși să facem compromisuri în diferite arii ale vieții noastre. Avem nevoie să facem greșeli pentru a ne descoperi și cel mai bine învățăm din ele.

Poate că sunt persoane care au știut dintotdeauna ce vor – asta mi se pare fantastic. Pentru mine, asta a fost mai greu de făcut și încă nu pot spune că sunt întotdeauna 100% sigură.

Dar cu siguranță sunt mai sigură pe mine, accept mai puține compromisuri acum, mă valorizez mai mult și știu să îmi setez limite mai bine decât la 20 de ani, iar pentru asta sunt recunoscătoare timpului care a trecut.

Ești luat în serios

La 20 de ani facem multe lucruri pentru prima dată, avem multe experiențe care ne maturizează. Începem și ne finalizăm studiile, avem primul job, începem să ne clădim o carieră sau un business, avem prima relație, primele responsabilități și, cu toate astea, adulții din jur ne privesc cu oarecare reticență, chiar cu neîncredere, deseori.

Pentru mine trecerea timpului a adus mai multă relaxare iar asta o simt și eu și o simt și cei din jur, pentru că atunci când te simți stăpână pe tine – energia aceasta bună se transmite și se vede.

Sursă foto: Unsplash.com

Mai multă libertate

Un job stabil de 8 ore sau lucru ca antreprenor sau freelancer? O casă mai mare sau o vacanță extravagantă? Ai posibilitatea de a alege și tot tu vei suporta consecințele pentru fiecare decizie în parte :)) iar mie, sincer, asta mi se pare minunat. Serios. Nu trebuie să dai explicații altcuiva decât ție (și familiei tale dacă ți-ai făcut deja una) iar asta este fantastic.

Chiar dacă vin la pachet cu multe responsabilități, libertatea este unul dintre lucrurile mele preferate pe care trecerea anilor le-a adus.

Propriile decizii

Cum spuneam mai sus, pe la 30 de ani ești deja complet independent, ai libertatea de a îți lua propriie decizii și trebuie să-ți asumi 100% repsonsabilitatea pentru ele. Deși poate uneori duci dorul vremurilor lipsite de griji în care altcineva își purta de grijpă, până la urmă independența este cel mai mare cîștig pentru că în momentul în care ești 100% responsabil (și nu mai dai vina pe alții) ești liber să-ți croiești propriul drum așa cum l-ai visat mereu.

Priorități

Ore întregi petrecute în mall cumpărând sau dorindu-ți să poți cumpăra o mulțime de lucruri de care ai mai mult sau mai puțin nevoie. Pe mine anii care au trecut m-au învățat să-mi stabilesc prioritățile mult mai bine.

Dacă în trecut, mă plângeam mereu că nu pot să-mi cumpăr tot ce îmi doresc, trecerea la minimalism a însemnat re-evaluarea tuturor categoriilor de obiecte și odată cu ele a obiceiurilor mele de consum, iar asta a adus pentru mine sentimentul de ”am suficient” , care mie mi se pare de-a dreptul eliberator.

Valorizarea propriei persoane

Sport, mâncare sănătoasă, dezvoltare personală, meditație, gândire pozitivă, self-care – toate astea sunt concepte pe care le-am introdus treptat în viața mea în ultimii ani iar acest lucru a făcut diferența în ceea ce privește felul în care mă simt și în calitatea vieții pe care o trăiesc.

Din păcate, la 20 de ani, nu mă preocupau aceste aspecte prea mult și, în consencință, eram stresată, supărată, aveam probleme de sănătate și făceam alegeri greșite. Din fericire, anii m-au învățat nu doar să spun ”da,da” când cineva drag îmi spune ”Ai grijă de tine”, ci chiar să mă îngrijesc cu adevărat, să mă pun pe primul loc și să mă aleg în fiecare zi, chiar dacă uneori alte lucruri par a avea prioritate.

Sursă foto: Unsplash.com

Mai mult sau mai puțin, acestea sunt principalele motive pentru care mie îmi place să fiu adult și consider înaintarea în vârstă fiind o oportunitate și parte a acestei experiențe minunate care este viața. Iar acum la final, vreau să te întreb: pentru tine cum se simte trecerea anilor?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *