Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură pentru weekend: Secretele Parisului, de Natasha Lester

Am văzut foarte des prezentată această carte în rândul book blogger-ilor, atât pe blogurile lor de carte dar și pe Instagram și chiar le înțeleg alegerea pentru că am avut ocazia să citesc acest roman la începutul acestei veri și mi-a plăcut, foarte foarte mult. ”Secretele Parisului” este un roman în care trecutul și prezentul se împletesc până ce devin unul și care te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit.

În primul rând, romanul este bazat pe în întâmplări reale și ne spune povestea femeilor-pilot din aviația britanică din timpul celui de-al doliea război mondial, provocările, greutățile și prejudecățile pe care le-au avut de înfruntat pentru a-și servi țara dar și demitatea și determinarea cu care ele au realizat acest lucru.

Dar să începem cu începutul. Skye și Liberty Penrose locuiesc cu mama lor, Vanessa, într-un mic orășel din Marea Britanie. Vanessa pilotează avioane și pare că Skye îi va călca pe urme, pasiunea ei pentru zbor fiind evidentă încă de la vârsta de 10 ani. Liberty nu împărtășește dorința celor două de a zbura, având alte preocupări și fiind o fire diferită.

Când Skye îl cunoaște pe băiețelul Nicholas Crawford, nu durează mult până ce aceștia devin cei mai buni prieteni. Nicholas este un băiețel educat și trist pentru că mama lui nu îi oferă afecțiunea de care are atâta nevoie copilul pentru că suferă de ceea ce am numi astăzi depresie iar prietenia cu Skye îi va lumina copilăria, creându-i amintiri frumoase pentru toată viața.

Prima parte a romanului, cea care descrie copilăria și năzbâtiile lor de la malul mării, este de-a dreptul idilică și te face să visezi cu ochii deschiși, să vezi marea, grădina secretă, vegetația sălbatică, râul învolburat și podul suspendat deasupra lui, copiii jucându-se pe plajă și traiul tihnit din mica căsuță a fetelor Penrose.

Viețile copiilor însă se despart după câțiva ani și copiii merg pe drumuri separate. Nicholas este trimis la New York să studieze iar fetele pleacă la Paris, să locuiască la mătușa lor.

Inspirată de mama ei, Skye decide să aleagă o carieră ca aviator, lucru rar pentru o femeie a timpurilor sale. Ea are de înfruntat condiții grele de lucru, multe prejudecăți și piedici dar le va face față tuturor cu abilitate. Chiar se va întâlni cu Nicholas, acum adult și el, dar vor reuși să reînoade prietenia de unde a rămas? Va conta faptul că Nicholas este acum logodit cu frumoasa Margoux Jourdan iar colegul O’farell îi face ochi dulci lui Skye?

Toate astea s-au petrecut în anii 1940 dar în 2010, Kat Jourdan, din Australia, descoperă că bunica ei are o proprietate în Marea Birtanie, aproape de mare și în acea căsuță găsește un dulap plin cu rochii Christian Dior. Care să fie proveniența rochiilor? Mai mult, Kat este căutată de un scriitor celebru care vrea să se documenteze despre femeile care au pilotat avioane în cel de-al doilea război mondial și pentru asta trebuie să dea de o anumită Margoux Jourdan. Dar chiar dacă acest nume este și cel al bunicii sale, Kat se îndoiește că ar putea fi vorba despre aceeași persoană. La urma urmei, dacă bunica ei ar fi făcut astfel de lucruri extraordinare în tinerețe, i-ar fi povestit, nu?

Ce s-a ales până la urmă de surorile Penrose?
S-au căsătorit Nicholas și Margoux după război?
Va cădea Kat în mrejele chipeșului scriitor? Au cei doi un viitor împreună?
De unde provin rochiile din căsuța bunicii și ce legătură are Christian Dior cu ororile războiului?
Este bunica lui Kat chiar acea faimoasă Margoux Jourdan?

Toate acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus lecturând acest roman. ”Secretele Parisului” este o poveste extrem de romantică și de bine scrisă, în care prezentul și trecutul se împletesc în armonie și provoacă foarte mult întrebări și suspans, ca la final intriga să se dezvăluie aproape de la sine iar totul să capete sens. Iar dacă îți plac poveștile despre cel de-al doilea război mondial și eroinele sale, îți recomand și romanul Privighetoarea de Kristin Hannah, o poveste la fel de incitantă și frumos scrisă.

Tu ai citit până acum această ”Secretele Parisului”?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.