Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură pentru concediu: Casa de la malul mării, de Santa Montefiore

Marina trăiește cu soțul ei, Ted, într-un mic orășel din Marea Britanie, după ce amândoi au renunțat la traiul din agitata Londră pentru a deschide un hotel în această mică localitate. Pentru Marina, Polzanze este copilul pe care nu l-a avut niciodată, pentru copiii săi vitregi pare a fi doar o sursă de probleme iar pentru Ted, un capriciu pe care i-l tolerează iubitei soții.

Așa începe romanul Casa de la malul mării, scris de autoarea Santa Monte Fiore. Aceasta este a doua carte a acestei autoare pe care o citesc și, vă spun, cărțile sale sunt numai bune de luat în concediu.

Găsim familia Marinei într-un moment dificil, în care hotelul se confruntă cu numeroase probleme de ordin financiar, pe care strădaniile celor doi soți nu reușesc să-l pună pe picioare. Proprietara a avut ideea de a oferi lecții de pictură oaspeților și, pentru a-i atrage, să angajeze un artist al casei. Romanul debutează cu Marina în ipostaza de a lua interviuri unor posibili artiști colaboratori, unii mai excentrici decât alții.

Încet-încet, intrigile din familie dar și cele ale micului oraș ni se dezvăluie. Fata lui Ted, Clementine, are douăzeci și ceva de ani dar nu îi poate ierta tatălui că a divorțat de mama ei cu mulți ani în urmă, când ea avea doar 3 ani iar pe Marina o consideră principala vinovată pentru această întâmplare. Jake, fratele său, este mult mai înțelegător și mai matur, considerând-o pe Marina aproape ca o mamă, în ciuda aerului său misterios și a permanentei impresii pe care o lasă, că ar ascunde ceva.

În acest timp, în localitate, hanurile, hotelurile și gospodăriile mai înstărite, se tem de un tâlhar simpatic care se autointitulează Baffles și care, după fiecare spargere, lasă un bilețel politicos cu ”Mulțumesc”. Cine să fie hoțul care fuge mereu de sub nasul autorităților exasperate și care reușește să comită infracțiuni în cea mai mare liniște?

Marina pare a-și fi găsit artistul casei în cele din urmă, în persoana unui argentinian chipeș. Dar a venit el la Polzanze doar ca să frângă inimi? Îi va rezista Clementine?

În paralel, romanul mai deapănă o poveste, care se desfășoară cu aproape 40 de ani în urmă, în Toscana, în micul oraș numit Herba. Micuța Floriana, o fată orfană și săracă, este fascinată de elegantul domeniu La Magdalena și își petrece mult timp spionând pe unul dintre zidurile conacului. Într-o zi este remarcată de fiul familiei, Dante, care o ia sub aripa sa protectoare pe fetița de 11 ani, de parcă ar fi un mic animal rănit.

Floriana descoperă astfel căldura unei familii, a unei mame și a unor surori și nu îi pasă că toată lumea râde de ea atunci când le spune că se va mărita cu Dante când va fi mare.

Ce se va întâmpla cu Dante și Floriana când vor crește?
Vor reuși ei să fie împreună în ciuda difernețelor sociale?
Ce legătură are povestea Florianei cu familia Marinei?
Și ce caută argentinianul la Polzanze de fapt?

Este o poveste de dragoste foarte frumoasă, scrisă cu măiestrie, în care prezentul și trecutul se împletesc în peisaje minunate și, până la urmă, tptuș se termină cu bine.

Tu ai ctitit până acum cărțile Santei Montefiore?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biletul de tren

July 27, 2021

Aviatorul

August 1, 2021