Dezvoltare personala

Piesa lipsă din marele puzzle numit ”Dezvoltare personală”

În ultimii anii tot mai multă lume a început să fie interesată de dezvoltare și creștere personală, toată lumea vrea să evolueze și să devină cea mai bună versiune a sa. Auzim despre acest concept foarte des, mulți experți ne pot recomanda cărți, programe și chiar coachi care să ne ghideze în acest proces.

Personal, cum prima mea pasiune este Psihologia, dezvoltarea personală a fost ceva ce m-a atras încă din adolescență, chiar dacă atunci nu știam că se numește așa. Dar știam că vreau să îmbunătățesc anumite aspecte la mine, știam că vreau să mă educ și că, în general, vreau să fiu cât de bună pot, ca persoană și în tot ceea ce întreprind.

Și, în continuare, deși mulți ani au trecut și, inevitabil, m-am schimbat mult, încă mai cred că este mereu o idee bună să vrei permanent să înveți și să lucrezi la tine. Între timp, accesul la acest tip de informație este mai facil ca niciodată, poți alege să asculți nenumărate podcast-uri sau diverși coachi pe Youtube sau alte platforme, să citești cărți sau să participi la cursuri pe diverse teme, având ca scop creșterea personală/spirituală etc.

Și totuși, nu funcționează pentru toată lumea. Sunt sigură că ați auzit și voi mulți oameni care sunt de părere că dezvoltarea personală, cărțile, autorii și antrenorii nu au adus nicio schimbare în viața lor. Sau care, la început sunt entuziasmați de proces dar renunță pe parcurs pentru că nu li se pare că obțin astfel rezultatele dorite.

Dar de ce nu funcționează? Care să fie motivele?

Sursă foto: Unsplash.com

Dacă mă întrebi pe mine, principalul motiv este că este greu. Da, am scris bine. Este un proces greu să ne schimbăm tiparele de gândire după care funcționăm încă din copilărie. Și cum toată lumea azi vrea rezultate rapide în orice, fie că vorbim despre carieră, slăbit, obținerea unui corp perfect sau educația copiilor, nu e de mirare că ne descurajăm pe parcus.

Dezvoltarea personală prespune mai mult decât să citim niște cărți care ne învață ”Cum să…” diverse lucruri sau să ascultăm ce spun niște oameni care au reușit în viață. Sigur că toate astea ajută. Dar nu e suficient. Mai e ceva, lipsește ceva.

Care cred eu că este piesa lipsă din acest mare puzzle care se cheamă Dezvoltare personală? Păi e destul de simplu, este Acțiunea.

Mai știți cum spuneau bătrânii noștri că: ”Dacă stai, îți stă norocul”? Mie îmi place vorba asta tare mult și cred că se aplică și aici. La polul opus, vorba pe care o urăsc este: ”Decît să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba”. Statul degeaba, atât fizic cât și mental, mi se pare extrem de periculos iar mentalitatea asta cât se poate de dăunătoare. Nu se întâmplă nimic când stai degeaba și nu vorbesc aici despre relaxare, pe care o consider benefică și necesară. Vorbesc despre oamenii care refuză să facă anumite schimbări pentru că li se pare că acest lucru nu le aduce niciun beneficiu, în timp ce sunt în continuare nemulțumiți de viața lor și se plâng mereu.

Consider că nu poți avea creștere fără acțiune, fără mișcare, fără schimbare.

Știu, schimbarea este înfricoșătoare. Nu ne place la început dar ne vom felicita mai târziu că am avut curajul să o facem. Dar de unde începem? Păi, de unde vrem noi.

Și cum mie îmi place să spun că nimic nu e degeaba, sunt de părere că orice acțiune ajută. Orice ți-ai propus să faci și reușești să te mobilizezi să faci, oricât de mic sau neînsemnat ar părea, este de ajutor, chiar dacă pe moment nu pare că are legătură cu scopul tău final.

Sursă foto: Unsplash.com

Să mănânci sănătos, să faci mișcare, să-ți găsești un hobby, să meditezi și să te trezești devreme nu te vor ajuta să te îmbogățești în mod direct, dacă asta ți-ai propus. Dar te vor ajuta să ai mai multă încredere în tine, să fii mai prezent, să fii într-o formă mai bună din punct de vedere fizic și mental iar toate astea îți vor crește calitatea vieții și vor crea premisele pentru a-ți atinge obiectivele.

Ia-ți timp să reflectezi la ceea ce-ți dorești, la ceea ce îți place. Gândește-te unde ai vrea să ajungi și stabilește-ți niște pași. Gândește-te cum se poartă persoana care a ajuns unde vrei să fii tu și încearcă să preiei și tu ce este folositor din această atitudine. Cum gândește? Ce o inspiră? Ce obstacole a întâmpinat? Ce fel de mentalitate are? Ce obiceiuri bune are? Cum se poartă cu ceilalți? Cum se poartă pe sine?

Începe să faci schimbări mici la tine, la programul tău poate și la stilul tău de viață în funcție de ceea ce îți dorești să devii.

Nu putem controla totul, nu putem ști pe cine întâlnim sau ce oportunități se pot ivi, așa că, din punctul meu de vedere, este important să fii activ, prezent și implicat. Uneori să fii omul potrivit la locul potrivi face toată diferența dar n-o să știi niciodată dacă refuzi toate invitațiile cunoscuților tăi sau dacă nu spui ce ai pe suflet într-un anumit context.

Ce vreau să spun de fapt, este bine să citești și să te documentezi dar ce face diferența când vine vorba despre dezvoltare personală, nu sunt citatele motivaționale ci sunt acțiunile pe care le întreprinzi. Dacă spui că vrei să se schimbe ceva dar continui să faci aceleași lucruri și să ai aceleasi obiceiuri, nu se va schimba nimic. Pentru că tu trebuie să le schimbi. Și este pentru fiecare să realizeze ce acțiuni l-ar putea ajuta să ajungă unde își dorește și să înceapă să acționeze, cu pași mici.

Pentru mine, aceste schimbări au presupus să încep să meditez și să studiez mai mult despre spiritualitate și legea atracției, să fac mai multă mișcare, să mănânc mai puține dulciuri și mai multă hrană sănătoasă, să mă ocup mai mult de mine din punct de vedere fizic, să investesc în cărți, cursuri și consiliere și multe alte lucruri pe care le-am făcut. Toate astea m-au ajutat să îmi cresc încrederea în mine și să fiu mai echilibrată iar astea două fac o mare diferență în felul în care mă port și mă simt.

Pentru tine, care sunt acțiunile pe care le-ai întreprins în procesul tău de dezvoltare personală?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

August 26, 2021 at 11:04 am

Mi a plăcut tare, Ralu, articolul. Și mi ai dat idei. O sa abordez și eu tema cu coachii și dezvoltarea personala într un articol, dar din alta perspectiva. 😍



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *