Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură pentru weekend: Cofetăria cu miracole

Astăzi vreau să vă propun o lectură foarte frumoasă, în cazul în care nu mai știți ce să mai citiți în weekend sau în general. Este vorba despre cartea scrisă de Christian Escribà și Silvia Tarragó, ”Cofetăria cu miracole”.

O poveste minunată, la limita dintre realitate și fantezie, bazată pe o istorie cât se poate de reală, aceea a adevăratei cofetării Escribà – un loc emblematic pentru toată Catalunya.

Povestea se desfășoară în Barcelona începutului de secol XX, ceea ce face ca parcursul acestui roman să fie de-a dreptul magic. Eu sunt absolut îndrăgostită de Spania, de cultura și limba spaniolă și este visul meu să vizitez Barcelona în viitorul nu foarte îndepăratat – iar cartea aceasta m-a adus mai aproape și mi-a mai alinat dorința arzătoare.

Am putut vedea cu ochii minții cartierele Barcelonei, străduțele sale înguste și aglomerate, am putut ”auzi” conversațiile în limba lor originală și am simțit intensitatea personajelor, așa că, din punctul meu de vedere, aceasta este o carte care se citește foarte rapid, de aceea am și recomandat-o pentru un weekend, pentru că pur și simplu trebuie să afli ce se întâmplă (sau poate sunt doar eu foarte curioasă).

Aflăm povestea vestitei cofetării prin ochii personajului principal (și fictiv) Alba. Ea consideră că venirea ei pe lume și viața sa se leagă de acest loc și nu va trece foarte mult până când va realiza cât de multă dreptate are.

O întâlnim pe Alba când este foarte tânără, în anii 40 și îi urmărim parcursul existenței până la mijlocul vieții. Ea este fermecată de magia dulciurilor care consideră că se răsfrânge peste toată viața ei, aducând-o acolo unde trebuie să ajungă. La început ea lucrează ca bucătăreasă în casa familiei Vidal dar în acest moment nici nu visează cât de departe va ajunge, din punct de vedere profesional și personal.

Când toate fetele de vârsta ei visează să se mărite, Alba visează să devină prima femeie cofetar. Dar este oare posibil așa ceva în acele vremuri în care femeile nu aveau voie să aibe meserii și să mai lucreze după căsătorie și mai ales în anii tulburi ai războiului?

Ea se va trezi cu doi admiratori, băiatul simplu cu aspirații mari, Enric, și avocatul arogant Joaquim. Pe care îl va alege ea și își va sacrifica ea visul pentru a se mărita și a avea copii?

Viața personajului principal se împletește cu cea a cofetăriei faimoase, de la momentul în care acesta a fost înființată și până când a devenit legenda care este în prezent. Este o poveste romantică, plină de intensitate, de îndoială și de obastacole – așa cum este și viața de obicei.

Una peste alta, o lectură frumoasă și magică, care vă va purta în locuri minunate. Tu ai citit până acum ”Cofetăria cu miracole?”

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *