Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură pentru weekend: Fata de la castel, de Santa Montefiore

Weekend-ul se apropie (yey) așa că revin și în această săptămână către voi cu o recomandare de lectură potrivită pentru mult așteptatele zile libere. Astăzi vă povestesc pe scurt despre o carte splendidă, ușoară și captivantă care vă va ține cu sufletul la gură.

Santa Montefiore a intrat de curând în topul personal al autoarelor mele preferate și cred că ”Fata de la castel” este de departe cel mai bun roman al ei pe care l-am citit până acum.

Acțiunea cărții este plasată în Irlanda la începutul secolului al XX-lea pe când țara era în întregime sub stăpânire britanică. Personajul principal, Kitty, este o fetiță cu părul roșu, dintr-o familie de nobili, care poate vedea stafii și comunica cu spiritile. A moștenit acest dar nemaivăzut, la fel ca și culoarea părului său (considerată scandaloasă la acea vreme) de la bunica sa, buna și blânda Adeline.

Kitty face parte din prestigioasa familie anglo-irlandeză Deverill, care locuiește în localitatea irlandeză Balinakelly, într-un castel vechi de secole și populat de numeroase spirite osândite să locuiască acolo pe vecie, în urma unui blestem.

Prin ochii ei vedem dealurile verzi ale Irlandei, vedem castelul vechi de piatră și împrejurimile minunate din ceea ce ea consideră a fi cea mai frumoasă țară de pe pământ.

Sursă foto: Pexels.com

Din cauza particularităților ei, Kitty nu este bine văzută de mama ei și, deci, nici de ceilalți membri ai familiei – cel puțin până la un punct. Ea însă este iscoditoare, înțeleaptă și știe mai multe decât și-ar dori. Familia se scaldă într-o mare de secrete prin care Kitty navighează cu istețime.

Deși anglo-irlandezii și irlandezii trăiesc împreună, ne dăm seama că aceștia par a veni de pe planete diferite. Doar Kitty sfidează aceste deosebiri și, în timp ce adulții sunt conștienți de ura pe care irlandezii le-o poartă adulților, ea își face prieteni printre copiii localnici. Birdie este fata uneia dintre slujnicele de la castel și va fi multă vreme cea mai bună prietenă a lui Kitty, în ciuda diferențelor sociale. Jack este băiatul veterinarului din zonă și urmașul familiei căreia Deverilli le-au luat pământurile cu sute de ani în urmă.

Însă Kitty nu se simte nicidecum englezoaică ci cât se poate de irlandeză. Ea iubește Irlanda mai mult decât orice pe lume iar asta o va determina, odată devenită tânără domnișoară, să se alăture cauzei și rebelilor irlandezi. Când alte fete de vârsta ei își doresc să se mărite, ea își dorește eliberarea pământului natal.

Sursă foto: Pexels.com

Cartea este plină de personaje interesante, surorile bătrâne și haioase ale bunicii Adeline, poreclite Tufănicile, narcisica Maud, mama lui Kitty, interesată doar de sine și nefericitul său soț, Bertie, care caută fericirea în cu totul alte locuri, zburdalnica verișoară Celia și Harry, fratele cel excentric.

Stafiile își fac apariția exact la momentul potrivit dezvăluind secrete și punând în lumină adevărul iar întorsăturile de situație nu se opresc nicio clipă. Acest roman istoric aduce în atenția noastră o perioadă tulbură, dominată și de idealuri dar și de cruzime și sacrificii. Personajele noastre trec prin toate încercările și creează la rândul lor multe încurcături. Iar dacă ați crezut că în final totul se va clarifica, aveți doar parțial dreptate. Această poveste nu are neapărat un happy-end cum nici de multe ori în viață nu este așa.

Iar dacă la fel ca și mie, și vouă vă plac romanele Santei Montefiore, îți recomand să citești și Primăvară în Toscana și Casa de la malul mării.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *