Casa minimalistă
Dacă și pe voi vă interesează și vă pasionează minimalismul, la fel ca și pe mine, vă propun astăzi o lectură pe acest subiect, ”Casa minimalistă” de Joshua Becker.
Nu este prima mea lectură a acestui autor și cu siguranță nu va fi ultima pentru că scrierile lui au darul de a atinge ceva în mine și de a mă provoca la acțiune. Așa că, dacă te tentează minimalismul dar nu știi exact de unde să începi sau cu ce se mănâncă, dacă tot amâni procesul de decluttering sau te-ai blocat pe drum (se întâmplă aproape de fiecare dată), cărțile lui Joshua Becker s-ar putea să îți dea imboldul pe care îl așteptai.
De fiecare dată când (re)citesc o carte de a lui simt nevoia să mă plimb prin casă, să inventariez lucrurile pe care le detin, să ma intreb ce as mai putea să simplific și la cea aș mai putea să renunț. Practic, aceste cărți mă scot din impas și mă readuc pe drumul curat al minimalismului.
Rezonez foarte mult cu stilul său și povestea lui de viață pentru că el ne împărtășește propriul său parcurs, împreună cu familia, de la un stil de viață maximalist, tipic american, bazat pe consum excesiv, la adoptarea unui trai mai simplu prin care a descoperit că astfel poate avea loc (fizic, mental și financiar) pentru ceea ce contează cu adevărat.
Felul în care acest nou mod de viață i-a schimbat viața și nu doar viața lui pentru că a ajuns astfel să motiveze și să consilieze mii de persoane care voiau să-i urmeze exemplul, este remarcabil și de-a dreptul inspirațional.
”Casa minimalistă” este un adevărat ghid pentru cei care vor să pornească pe acest drum și oferă suport pas cu pas în procesul de simplificare și debarasare, pentru fiecare cameră din casă, autorul explicând totul cu multe detalii, atât provocările cât și beneficiile.
Dar, așa cum spune Joshua, să devii minimalist este mai ușor decât să rămâi așa. Astfel încât autorul ne îndeamnă să ne gândim la obiceiurile noastre de consum, la felul în care cumpărăm și să facem schimbări în conformitate cu noul stil de viață pe care l-am ales inclusiv, nu aruncați cu roșii, să ne gândim să ne mutăm într-o casă mai mică, pentru cei pentru care acest lucru ar fi posibil și ar avea sens.
În timp ce citeam această carte, care m-a provocat efectiv la acțiune, am mai debarasat cîteva dintre locurile care se aglomeraseră prin casă. Concret, am făcut loc în cutia mea cu lenjerii de pat pentru că se strânseseră acolo piese pe care nu le folosesc, am aruncat perechea de teniși vechi care se decoloraseră și începeau să se rupă (și am rămas doar cu una, ceea ce mi se pare suficient), niște blugi decolorați și o bluză veche, tocită. Am trecut prin sertare și am pus la reciclat hârtiile nefolositoare și alte asemenea schimbări mici dar care mă fac să merg mai departe pe această cale.
Practic, sfaturile lui Joshua și viziunea lui mi-au dat curajul să renunț la unele lucruri nefolositoare într-un moment în care deja simțeam că s-au strâns iar prea multe lucuri și nu știam de unde să (re)încep. Iar dacă și vouă vă place de el și rezonați cu stilul de viață pe care îl propune, îl puteți urmări și pe Youtube sau pe site-ul lui Becoming minimalist.