
Începe primăvara cu o sesiune de declutter-ing!
Primăvara mereu vine cu un suflu nou, cu dorință de a face tot felul de lucruri, unele pe care poate nu le-am mai încercat și, neapărat, la pachet cu faimoasa curățenie de primăvară. Pentru mine, aceasta este cumva un concept pe care nu-l mai înțeleg 100% acum.
De când am adoptat minimalismul în viața mea, curățenia și ordinea în casă au devenit mai ușor de făcut și păstrat iar asta se aplică inclusiv pentru curățenia „generală”, care se întâmplă constant acum, nu doar de câteva ori pe an.
Iar pentru asta, pe lângă mai multe alte schimbări, cum ar fi obiceiurile de cumpărare și consum, minimalismul a implicat sesiuni serioase de declutter-ing în primii ani în care am adoptat acest stil de viață și chiar consider că acestea au făcut o diferență foarte mare în modul în care ne simțim în propria noastră casă.
Beneficiile sunt uimitoare, v-am mai tot spus, sunt îndrăgostită de acest mod de viață, de la o stare mentală mai bună, la o casă mai primitoare, la bani mai bine cheltuiți, la mai puțină risipă de toate felurile, până la liniște sufletească, în definitiv, toate astea sunt avantaje pe care eu le-am obținut făcând schimbări mici dar de lungă durată.

Declutter…ce?
Ce este acest declutter-ing și cu ce se mănâncă el? Pe scurt, el presupune trierea bunurilor materiale din absolut toate categoriile din casă și păstrarea doar acelor care ne sunt utile, frumoase și care ne plac. Sigur, asta nu se poate face peste noapte (sau se poate dar eu nu recomand așa ceva – mi se pare mult prea copleșitor) iar procesul în sine este cel care contează.
În cartea lui Marie Kondo, Magia ordinii, termenul folosit este acela de debarasare și, deși este cumva un sinonim în limba română pentru termenul din limba engleză, nu mi se pare că este un sinonim perfect și nici nu mi se pare că acoperă înțelesul procesului cu adevărat, de aceea eu folosesc mai des cuvântul decluttering.
Primăvara este momentul perfect pentru a te ocupa de acest lucru și pentru a te debarasa de ceea ce nu îți mai servește, făcând astfel primul pas (sau nu neapărat), spre un stil de viață mai minimalist. Și voiam să ofer astăzi niște exemple concrete, bazate desigur pe experiența mea și pe tot ceea ce am studiat legat de subiectul acesta. Desigur, ele sunt doar niște sugestii personale, poate tu ai altele sau poate nu rezonezi deloc cu ale mele – este perfect ok. Iată-le mai jos:
Haine, pantofi și accesorii
Mi se pare cel mai ușor să începi decluttering-ul din dulap sau cel puțin pentru mine așa a fost tot timpul. Dressing-ul a fost primul loc în care am început să practic minimalismul și primul loc din casă în care schimbarea aceasta a devenit vizibilă iar marea minune care s-a întâmplat a fost că am rezolvat (măcar 80%) problema lui ”n-am nimic de îmbrăcat”.
Deci, ce să dai de aici?
- Toate hainele, pantofii și accesoriile pe care nu le-ai purtat în ultimele 6 luni sau pe care simți că nu vrei să le mai porți.
- Hainele care nu sunt în măsura potrivită – nu ai de ce să păstrezi lucruri care te fac să te simți vinovat sau în care nu (mai arăți bine).
- Pantofii incomozi pe care tot zici că-i porți dar nu-i porți de fapt niciodată.
- Tot ce ai zis că repari sau duci la croitor. Acum e acum – ori le repari ori scapi de ele.
- Tot ce este stricat și nu se mai poate repara. Pentru mine, aici intră inclusiv bijuteriile. Dacă sunt prețioase, le duc la reparat dacă nu sunt, le duc la reciclat. Efectiv nu există niciun motiv bun pentru care să mai păstrezi astfel de obiecte.
- Tot ce te face să te enervezi. Hainele care se ridică din diverse motive sau nu se așează bine sau te jenează. Pantofii care te rod. Geanta aceea cu o curea care se tot desprinde și te lasă, la propriu, cu toate bunurile în stradă.
- Tot ce nu mai arată bine și în care nu te simți fabulos și poți să aplici regula asta de la hainele de birou până la pijamale. Meriți să ai lucruri frumoase.

Cioburi, căni și farfurii
- Toate obiectele de veselă care s-au deteriorat cumva sau au devenit periculoase în vreun fel, mai ales dacă au crăpături sau sunt ciobite, oalele care nu mai au mânere sau mai știu eu ce.
- Tot ce e în plus. Dacă ai 50 de căni în dulap chiar cred că ar fi bine să te întrebi dacă ai nevoie de toate când voi sunteți trei în casă și să faci o triere. Păstrează-le pe cele pe care le folosiți des sau pe care le preferați și donează-le pe restul.
- Dacă începi să vezi dublu sau, mai rău, triplu, e cazul să mai rărești din ele. Nu știu dacă chiar ai nevoie de câte două făcălețe, două storcătoare de citrice, trei ciocănele de șnițele și patru răzătoare dar mai degrabă aș spune că n-ai.
Hârtii, hârtii, hârtii
La mine în casă este un sertar care ar trebui să fie destinat actelor dar care în mod real adună tot felul de hârtii, unele importante (cum ar fi acte, certificate sau analize medicale), altele deloc. Așa că, din când în când, îl desfac și mă uit pe acolo, sortând ce mai e necesar și ce nu. Facturile vechi, cărțile electrocasnicelor pe care nu le mai avem sau care au ieșit din garanție, tot felul de chitanțe care se pot dovedi și altfel – toate astea ajung în sacul pentru reciclat.
De asemenea, prospectele de medicamente de care nu mai avem nevoie sau tot felul instrucțiuni care nu mai sunt necesare – toate vor avea aceeași soartă.
Cutii, ambalaje și pungi
Cutiile în care a fost ceva dar acum stau goale, cutiile care nu-s neapărat necesare pentru obiectele dinăuntru – pot merge liniștite la reciclat și îți vor elibera spațiul în dulap. Asta se aplică și pentru alte ambalaje sau accessorii de care nu ai nevoie (fiecare mic aparat nou pare să vină la pachet cu o mulțime de chestii inutile).
Tot acum te poți uita în punga cu pungi (știu că ai un una, hihi) și să vezi ce poate fi refolosit de acolo, ce nu mai este în stare bună și cum ai putea evita să mai cumperi altele noi pe viitor.
Personal, refolosesc mult pungile de cadouri de câte ori am ocazia, pungile obișnuite le pun la gunoi în loc de sac iar pe cele de rafie sau cârpă le iau la cumpărături. Problema cu acestea din urmă este că nu le avem mereu asupra noastră când mergem la magazin și sfârșim prin a cumpăra altele noi. Pentru asta, mi-am propus să-mi pun una în rucsac în cazul în care cumprăturile depășesc capacitatea lui și chiar am grijă să avem câteva în mașină.
Obiecte dubioase
Tot ce nu mai e bun, desperecheat, e stricat și n-ai reparat, e prea vechi și nu-și mai face treaba bine sau e pur și simplu dubios. Cum ar fi, în cazul meu, o oglindă retrovizoare de bicicletă care stă în cutia poștală de atâta vreme – că nici nu mai știm cum a ajuns acolo și ce voiam să mai facem cu ea.
Și în categoria asta mai pot intra și alte lucruri, robotul vechi de bucătărie care miroase ciudat, tot felul de jucărele care mai bine ar sta la reciclat decât în casă, unde sunt în real pericol de înghițire pentru un copil neastâpărat – v-ați prins voi, cam orice nu vă mai e util și ocupă degeaba spațiul în casa și mintea voastră.

În concluzie, alocă-ți ceva timp să treci în revistă lucrurile din casa ta, care s-au strâns în sertare sau dulapuri și să decizi ce îți aduce bucurie și ce îți îmbogățește viața. Restul, le poți da pentru că, așa cum spune un proverb care îmi place mie: când scapi de ceva vechi, creezi loc pentru ceva nou. Iar dacă ești un pic atent, o să vezi că asta se întâmplă aproape întotdeauna, în toate aspectele vieții.
Așa că donează ce e în stare bună, vinde dacă este ceva de valoare care se poate valorifica, reciclează de câte ori se poate, aruncă dacă chiar nu se mai poate face nimic. Da, toți vrem să salvăm planeta, dar întâi trebuie să ne salvăm pe noi.
Tu ai făcut până acum vreo sesiune de declutter-ing în primăvara aceasta?
Sursă foto de copertă; Canva.com
Comments