
Matematica…iubirea mea?! Acum da!
Mai știți versurile celebrei melodii ”Anii de liceu” de la Voltaj și refrenul ei care spunea ”e de ajuns să mă gândesc la anii de liceu”? Sigur, vă amintiți melodia, era celebră în anii tinereții mele și poate și în anii tinereții voastre.
La fel ca în acest cântec și eu când mă gândesc la anii aceia simt nostalgie și mi-e imposibil să nu zâmbesc. Năzdrăvănii, momente frumoase și prietenii care s-au legat pentru toată viața – asta reprezintă pentru mine anii de liceu. Desigur, mă bucur chiar și acum după atâția ani când îmi aduc aminte că sfârșitul clasei a zecea a însemnat pentru mine și sfârșitul orelor de matematică, cu totul, fiind la profil uman. Dar…până să ajung la acest nivel minunat pentru mine, lucrurile au fost foarte diferite și nicidecum simple.
Matematica, iubirea mea?
Nu am fost niciodată bună la matematică și ani mai târziu am înțeles că asta face parte din mine, la pachet cu personalitatea mea și bagajul meu genetic. Dar, în anii școlii generale, asta nu mă încălzea prea tare iar pe părinții mei cu atât mai puțin când trebuiau să-mi semneze notele mici în carnet la această materie. Prin clasa a șasea lucrurile au început să se îngreuneze pentru mine la matematică iar perspectiva evaluării naționale nu era deloc liniștitoare pe măsură ce se apropia tot mai mult.
Ca mai toți colegii mei, am început și eu să fac meditații la matematică, ele intensficându-se în timpul ultimei clase de gimnaziu ceea ce, sincer vă spun, nu era tocmai o plăcere când eu visam, împreună cu toate colegele mele, doar la ținute potrivite pentru balul de absolvire cât era ziua de lungă.
La ce ne trebuie până la urmă matematica?
Anii au trecut iar toate astea au rămas mult în urmă. Așa cum am știut întotdeauna, mi-am ales o profesie din spectrul umanist iar eu și matematica ne-am interesectat mai rar. E drept că nu o poți scoate de tot din viața ta și nici nu trebuie, dar rolul ei e mult mai practic și, totodată, redus. Ne mai salutăm uneori din mers dar, una peste alta, relațiile dintre noi sunt cordiale.

Însă, în câțiva ani mă gândesc că situația se poate schimba radical. Știți gluma aceea cu elevul care-și face temele la matematică și își întreabă tatăl la ce îi vor folosi toate astea în viitor? Îl știți? Răspunsul părintelui mi se pare genial, el îi spune: într-o bună zi și tu va trebui să-ți ajuți copiii la teme.
Ei bine, în situația asta cred că voi fi și eu în doar câțiva ani cu fetița mea. Acum e micuță și număratul nu-mi pune probleme dar lucrurile se vor schimba dramatic iar răspunsul tatălui din banc se va transpune în viața mea de zi cu zi, ad literam.
Până atunci, încă mai pot căuta soluții ca, pentru copiii mei, matematica să fie mai atractivă și mai ușor de înțeles. Din fericire, în ziua de astăzi există multe variante, care mai de care mai facile și mai inteligente.
Meditații la matematică online
Personal, sunt o împătimită a cursurilor online și a platformelor virtuale de învățare. Mi se par fantastice și le-am folosit (și le folosesc în continuare) pentru o varietate de subiecte care mă pasionează, de la limba germană până la psihologie sau dezvoltare personală.
Acest tip de cursuri mi se par atât de accesibile și ușor de urmărit. Iar dacă nu am înțeles pot oricâmd să reiau înregistrarea, să reglez viteza dacă vreau să trec mai repede peste unele pasaje sau să insist asupra altora. Pot să opresc profesorul din vorbit cu un simplu click când vreau să-mi iau notițe, fără să mă panichez că nu scriu destul de repede sau să urmăresc alte materiale, conexe, pentru a-mi fixa cunoștințele și a face legăturile logice mai bine.
Mi-aș fi dorit ca și pe vremea mea (da, oficial sunt și eu bătrână :)) ) să fi existat această opțiune, a cursurilor online. Meditațiile ar fi fost mult mai accesibile și mai atrăgătoare din câteva puncte de vedere cel puțin:
- poți urma cursul când ești pregătit și în cea mai bună formă, nu la ora la care este fixată ședința sau la care este profesorul tău disponibil, când poate tu deja ești obosit sau ai avut o zi prea grea să te mai concentrezi
- nu mai este necesară deplasarea, nici pentru copil, nici pentru părinți, iar asta este un mare avantaj din punct de vedere al mobilității iar astfel au acces la învățământ de calitate și copiii din orașe mai mici și zone rurale
- ședințele înregistrate oferă cursanților posibilitatea de a revedea ședințele de pregătire ori de câte ori doresc iar părinților pot urmări și ei modul în care acestea se desfășoară
- ai acces la grupuri de Whatsapp, unde poți discuta cu profesorul și colegii
- poți schimba cadrul didactic în cazul în care ți se pare că nu rezonezi cu acesta
Centrul Unirea oferă părinților exact acest privilegiu: acces la meditații la matematică online, cu profesori calificați și selectați pentru competențele lor didactice.

Indiferent că ai nevoie de pregătire pentru bac sau pentru evaluarea națională, aceste examene din ani terminali trebuiesc tratate cu maximă seriozitate, ele fiind cruciale în ceea ce privește viitorul tău personal și profesional. De aceea, ai nevoie ca meditatiile la matematica pentru bacalaureat sau cele pentru examenul de la finalul clasei a opta, să se desfășoare într-un mediu competent dar și prietenos, care să-ți asigure succesul pe mai departe.
Meditațiile (individuale sau în grupe mici, de maximum 5-6 elevi) se desfășoară într-un cadru organizat, fiscalizat, pe bază de contract și după un program prestabilit, agreat de comun acord cu părinții și copiii (în funcție și de vacanțele în familie sau alte evenimente).
Centrul educațional Unirea este prezent pe piața meditațiilor din România din 2010, prima locație deschisă fiind cea din București – Piața Unirii, de aici și numele.
An de an, Centrul Educațional Unirea desfășoară și proiecte în mediul online, prin care oferă sprijinul colectivului de profesori, elevilor care susțin examenele naționale: Evaluare Națională sau Bacalaureat.
Un alt proiect în plină desfășurare este grupul de suport gratuit de Facebook Bacalaureat 2021- 2022, unde elevii sunt încurajați să posteze ori de câte ori au nevoie de ajutor, iar profesorii Centrului Unirea îi vor sprijini în găsirea soluțiilor.
Meditațiile viitorului
Pandemia a schimbat totul și nu neapărat într-un mod negativ. Cred că am devenit cu toții mai dornici să ne simplificăm viața, să reducem drumurile inutile și să beneficiem de toate avantajele pe care tehnologia ni le pune la dispoziție în 2022. Foarte multe lucruri s-au mutat în online, spre folosul nostru, al tuturor, iar meditațiile nu fac excepție.

Mă bucură faptul că fata mea va avea, când va fi timpul, acces la cursuri și educație de calitate, folosindu-se de tehnologie modernă care va îmbunătăți procesul de învățare și îi va face viața mai ușoară, iar asta mă umple de optimism.
Cred că genul acesta de meditații vor mai ”șterge” diferențele care au existat până acum între copii, pentru că deja nu mai contează dacă ești dintr-un oraș mare sau unul mic, poți beneficia de experiența unui profesor foarte bun, datorită mediului online.
Tu cum crezi că vor arăta meditațiile viitorului?
Sursă foto de copertă: Canva.com
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring Super-Blog 2022.
Comments