
Femeia modernă – femeia căreia nimic nu-i poate spune: Stop!
Suntem femei și în fiecare zi facem lumea să se învârtă, la propriu. Jonglăm cu multă îndemânare cu roluri atât de felurite și cu task-uri care mai de care. Suntem angajatele conștiincioase pe care și le-ar dori să le aibă orice companie, mamele ideale pentru copiii noștri, soțiile perfecte pentru bărbații care ne-au ales, fiice devotate pentru părinții care ne-au crescut, așa cum au putut și cum au știut ei mai bine.
Fie că este vorba despre job, casă, copii sau pasiunile noastre – ne găsim mereu timp pentru toate și dăm mereu tot ce avem mai bun din noi.
Nu ne oprește nimic din a realiza ceea ce ne-am propus și folosim cu iscusință toate resursele pe care le întâlnim în cale și care ni se pun la dispoziție, reușind mereu să facem limondă când viața ne dă lâmâi și uneori chiar și suc de portocale din aceleași lămâi, spre surprinderea tuturor, condamnați să rămână pe buze cu întrebarea fără răspuns: ”Oare cum de reușește?”
#Fărăstop
Când eram doar o fetiță tatăl meu mi-a spus în mod repetat că pot să devin orice îmi doresc. Președinte. Astronaut. Orice aș fi vrut eu, fără stop și fără nicio limită. Am fost deopotrivă fascinată cât și nu foarte impresionată de acest lucru. Mi se părea normal și extraordinar în același timp iar acum, ajunsă la maturitate, nu pot decât să-i dau dreptate.
Chiar putem deveni orice ne dorim și de atât de multe ori suntem asta și mai mult de atât. Purtăm atât de multe pălării dar toate suntem mult mai mult decât un cumul de roluri: suntem personaje importante cu semnificație enormă în viața atâtor persoane dar în primul rând în viața noastră.
Doar că a fost o perioadă în existența mea în care am primit și mesaje diferite. Foooarte diferite. În apropierea adolescenței, am aflat că, deși nu știam exact de ce, vor veni zile în care va trebuie să mă opresc.
Zile în care îmi va fi rău și rușine. Zile în care nu voi avea voie să mă dau jos din pat, să mă duc la ora de sport, să mă joc, să alerg, să mă spăl pe cap și să fac maioneză – pentru că aceasta din urmă, se va tăia.
Da. Toată lumea în jurul meu îmi tot vorbea, în șoaptă, despre aceste zile care vor urma, în care voi fi ”pe stop” ca despre o sentință de care nu aveam cum să scap. Iar mituri ca acelea pe care le-am enumerat mai sus (inclusiv tăiatul maionezei când ești la ciclu) dar și multe altele pe care nu mi le mai amintesc exact, erau vehiculate cu multă încredere în anii aceia.
Astăzi le găsesc foarte amuzante dar pe vremea adolescenței mi se păreau de-a dreptul terifiante. Cel mai de temut mit era acela conform căruia toată lumea (inclusiv băieții!) își dau seama când ai menstruație – nu-mi puteam închipui nimic mai groaznic de atât și, culmea, în perioada aceea destul de tulbure, informația asta absurdă părea a avea un sâmbure de adevăr în ea.
Femeia modernă refuză să fie ”Pe stop”
Din fericire, vremurile s-au schimbat mult iar lumea în care fetița mea va ajunge să fie ”pe stop” este una extrem de diferită și mult mai prietenoasă. Una în care ne bazăm pe date și nu pe mituri nefondate, una în care ne interesează cu adevărat prin ceea ce trece corpul nostru și alegem pentru el soluții adecvate, sănătoase atât pentru noi cât și pentru planetă. O lume în care o cupă menstruală este ceva natural și igienic și nu un obiect ”hippie” sau un instrument vrăjitoresc.

Auzisem de multă vreme despre această metodă modernă pentru femei dar până de curând nu știam foarte multe despre utilizarea cupei menstruale.
Dar asta a fost doar până când am făcut cunoștință cu Femi.Eko și produsele lor revoluționare și prietenoase cu mediul, care se adresează tuturor femeile care refuză să mai creadă miturile învechite dar și să mai fie vreodată ”pe stop”.
Iar pentru că de la momentul primului ciclu până la menopauză, o femeie va avea în medie pe durata vieții aproximativ 450 de menstruații, acesta este un subiect important pentru noi, reprezentantele sexului frumos, așa că nu avem de ce să mai vorbim în șoaptă despre el.
Femi.Eko propune o gamă sustenabilă, de produse ecologice, reutilizabile și sănătoase este dedicată femeilor cu menstruații normale sau abundente, adolescentelor, lăuzelor, post-partum și femeilor ce trec prin menopauză.
Femi.Eko® este un brand danez care invită femeile moderne din România să descopere produsele sustenabile, de igienă feminină, create cu grijă.
Din fericire, având la dispoziție accesul facil la informație și tehnologie (la vârful degetelor noastre, practic) suntem mult mai conștiente de alegerile noastre, de impactul lor asupra noastră și a planetei. Astfel, nu mai putem fi nepăsătoare la ceea ce punem în corpul nostru, de exemplu.
Dacă și tu, la fel ca mine mulți ani, obișnuiești să folosești tampoane interne, trebuie să știi că orice pui în interiorul vaginului se transferă direct în sânge. În plus, un pachet de absorbante convenționale conține echivalentul a 5 pungi de plastic.
Tampoanele și absorbantele de unică folosință generează 200.000 de tone de deșeuri pe an, fiind pe locul II, după sticlele de plastic, la poluarea mărilor și oceanelor iar într-o viață, o femeie va consuma în medie 10.000 de tampoane de unică folosință, care vor se vor descompune în aproximativ 500 de ani. Toate acestea sună puțin înspăimântător, nu?
Alegeri sănătoase
Din fericire, există alternative mai sănătoase și mai ecologice la produsele de igienă convenționale pentru menstruație, cum ar fi absorbantele și tampoanele.
Cupele menstruale, chiloții menstruali și absorbante reutilizabile fac ușor gestionabile și confortabile toate tipurile de flux menstrual, oferind protecție și în cazul incontinenței urinare, secrețiilor zilnice sau a transpirației abundente.
Te întrebi și tu de ce ar trebui să începi să folosești astfel de produse în locul celor ”tradiționale”? Sunt foarte multe motive pentru care îți vei mulțumi că ai făcut această schimbare. Iată doar câteva.
- Pentru că acestea sunt concepute din materiale naturale, care te protejează și nu te mai expun riscurilor grave. De exemplu, în produsele convenționale de unică folosință se găsesc substanțe cum ar fi dioxina, un puternic cancerigen iar produsele de igienă intimă parfumate pot perturba echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele ale florei vaginale și pot perturba pH-ul. În plus, în toate produsele de igienă convenționale, se găsește plastic, care este obținut din petrol – nuami acolo nu mai aveam nevoie de el, nu?
- Pentru că economisești astfel bani. Produsele reutilizabile durează în general în jur de cinci ani, în timp ce cupa menstruală poate fi utilizată chiar și un deceniu. Există un număr de tări surprinzător de mare, în care produsele pentru menstruație sunt încă considerate „articole de lux neesențiale”.
- Pentru că este ecologic și benefic pentru planetă. Durata de viață a unei cupe menstruale poate reduce mai mult de 2.500 de produse de unică folosință din a ajunge la gropile de gunoi.
Beneficiile absorbantelor reutilizabile
Înlocuind absorbantele convenționale cu cele reutilizabile, economisești bani, pentru că nu trebuie să cumperi absorbante în fiecare lună, ci poți să le reutilizezi pe cele prietenoase cu tine și cu Planeta, de la 2 până la 5 ani.
Nu te mai expui la substanțe chimice nesănătoase, la bumbac albit cu clor, la dioxină – lucruri utilizate în mod obișnuit la fabricarea absorbantelor de unică folosință și vei ține departe de gropile de gunoi mii de deșeuri biologice, extrem de nocive pentru mediu, oferind un viitor pe o planetă curată, generațiilor ce vor veni – incluisv copiilor tăi.
În plus, vei scăpa de senzațiile neplăcute, de iritații sau transpirație în zona intimă, pricinuite de adezivul din absorbantele clasice și de plasticul din compoziția lor.
Absorbantele Femi.eko sunt foarte ușoare, moi și au doar 3 mm grosime. Ele se simt diferit față de un absorbant clasic, iar nivelul de confort este sporit datorită texturii foarte fine a materialelor și sunt disponibile în două variante pentru a răspunde nevoilor tale în funcție de perioadă și flux.

Chiloții menstruali
Chiloții menstruali sunt o alternativă sigură și sustenabilă la alte produse. Chiloții menstruali sunt creați pentru a avea un grad de absorbție mare, iar acest lucru este posibil datorită straturilor inovatoare de material.
Aceștia rămân mai curați decât multe alte produse intime iar acest lucru este posibil deoarece stratul superior este facut din microfibră specială, ceea ce conferă un plus de respirabilitate, păstrând în același timp cea mai mare parte a lichidului în straturile interioare. Datorită materialelor din care sunt făcuți, înmulțirea bacteriilor care produc mirosuri neplăcute este blocată.
Acest mod de protecție este indicat și pentru tinerele fete, pentru că educația durabilă ar trebui să înceapă devreme. Adolescenții ar trebui sprijiniți să fie ecologici, alegând produse sustenabile, protejând Planeta. Utilizarea absorbantelor reutilizabile le poate ajuta pe adolescente să se simtă în control, să facă economii importante, să evite stigmatizarea cauzată de un flux neregulat, ori chiar să acumuleze absențe (lipsind de la școală fiindcă nu se pot proteja în timpul menstruației).
Ce este o cupă menstruală?
Cupa meneste un produs intim feminin din silicon medical – Wacker German Medical Silicone. Cupa este inCupa menstruală Femi.Eko® este un produs intim feminin din silicon medical – Wacker German Medical Silicone. Cupa înlocuieste clasicele tampoane sau absorbante în perioada menstruației. Dacă este folosită corect, aceasta este cel mai eficient produs pentru a colecta sângele, fără a fi perturbate activitățile zilnice.
În timp ce o porți, poți să îți vezi liniștită de activitățile pe care le iubești, cum ar fi mersul la sală, înotul, dansul sau (punctul meu nevralgic!) mersul pe bicicletă. Cupa menstruală nu este doar confortabilă, ci este sigură pentru sănătate, diminuând riscul sindromului de șoc toxic, iritațiilor sau alergiilor. Cupa este economică, datorită faptului că este refolosibilă și poate fi spălată, dezinfectată și folosită la ciclul menstrual următor.

Din fericire, aceste produse nu sunt doar ușor de utilizat dar și ușor de găsit și ușor de combinat între ele, astfel încât să îți asigure protecție 100% în zilele în care ai menstruație, pe care nu mai vreau să le mai aud numite ”zilele acelea” sau ”zilele delicate” pentru că ele nu sunt deloc așa. Sunt zile ca oricare altele, în care noi, femeile, nu ne oprim nicio secundă din tot ce avem de făcut, din a bifa tot ce se cere de la noi și tot ceea ce ne dorim, la fel cum nu o facem niciodată pentru că, femeia modernă, refuză să fie ”pe stop”.
Sursă foto de copertă: Femi.Eko
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring-Super Blog 2022.
Comments