Super Blog

Cărțile preferate se ascultă pe Voxa

Cine mă cunoaște măcar un pic știe cel puțin un lucru despre mine: ador să citesc. Cititul este pasiunea mea, evadarea mea, hobby-ul meu, prietenul meu, terapeutul meu și tot ce mai vreți voi. Îmi place atât de mult și sunt așa de prinsă de acest obicei încât, la terminarea liceului, când toți am avut parte de câte o caracterizare mică din partea celorlalți colegi, a mea a fost, aproximativ: Raluca, fata care a citit toate cărțile din lume.

Evident, nu le-am citit pe toate, nici până atunci și nici de atunci încolo, lucru care mă bucură și mă întristează deopotrivă pentru că vai, sunt atât de multe cărți pe care încă nu le-am citit! dar yey, ce bucurie, sunt atâtea cărți pe care încă nu le-am ctitit și pe care voi avea șansa să le descopăr pe parcursul anilor viitori.

O pasiune veche

Am învățat să citesc acasă, dinainte de a merge la școală și m-am deprins să citesc singură romane în jurul vârstei de 7-8 ani. Am vrut să aflu cum se termină cartea mea preferată de atunci și acum: Singur pe lume de Hector Malot și nu am mai avut răbdare să îmi citească tata câte un capitol (sau maximum două) în fiecare seară, înainte de culcare, așa că am luat problema în propriile mâini.

Am fost absolut fascinată când am descoperit cititul și cărțile și, în toți acești ani, mi s-a întâmplat foarte rar să nu am o carte începută pe care să am pe noptieră, în rucsac sau în geantă.

Cărțile din biblioteca mea au fost plimbate cu metroul, cu mașina, cu autocarul, au zburat cu avionul, au fost la mare, la munte, în orașe europene, la piscină, au făcut plajă și au privit palmierii – oriunde m-a purtat viața, ele au trăit aventura odată cu mine.

Un loc magic

Cum era și firesc, de-a lungul timpului, obiceiurile mele de a citi s-au schimbat și au evoluat odată cu mine. Am început cu povești pentru copii și basme citite de părinții sau bunicii mei, apoi am trecut la explora biblioteca din casa noastră, pe cont propriu.

Un pic mai târziu, am învățat că există un loc magic și tăcut plin de cărți, mai multe cărți decât aș putea eu citi vreodată: biblioteca. Am fost abonata bibliotecilor (și încă sunt – am un abonament activ) de mai mult de 20 de ani și mi se par cea mai minunată invenție din câte existe. Un loc misterios care atrage laolaltă oameni atât de diferiți care un lucru minunat în comun: pasiunea pentru cărți.

Sursă foto: Canva.com

Doar că, odată cu viața de adult, cu familie și un job full-time, lucrurile s-au schimbat și biblioteca publică a devenit nu doar un loc atrăgător dar unul destul de greu accesibil pentru mine – programele noastre nu se mai potriveau.

O vreme, timpul petrecut către birou era folosit în acest scop iar mijloacele de transport deveneau săli temporare de lectură. Apoi ele au devenit tot mai aglomerate iar acasă mâinile mi-au devenit tot mai pline, iar timpul alocat lecturii a scăzut dramatic. A trebuit să găsesc o soluție nouă ca să nu renunț la pasiunea mea.

De câțiva ani am făcut cunoștință cu audio-book-urile și mi-am dat seama, nu doar că ele mi se potrivesc foarte bine și că sunt clar o persoană auditivă atunci când vine vorba despre modul de învățare (efectiv rețin fantastic de repede informațiile astfel, mai repede decât prin scris) dar și că sunt o modalitate excelentă de a folosi și a câștiga timpul de partea ta.

Voxa – timpul pe care îl primești când alegi să asculți o carte

Am folosit această modalitate nouă de a explora cărțile în special pentru cele din aria de Dezvoltare personală, domeniu de care sunt foarte atașată și atrasă (și pe care îl abordez des și pe blog) pentru că, așa cum am scris și mai sus, mă avantajează foarte mult și mi se pare facil să aflu informațiile în acest mod.

Sursă foto: Canva.com

În plus, am ascultat multe cărți în acest mod, profitând de răgazul pe care mi-l ofereau unele momente, ca atunci în timp ce plimbam copilul în căruț sau prin parc, în timp ce mergem cu mijloace de transport aglomerate sau așteptam în fața diverselor cabinete, la medic sau în alte părți.

Port permanent căștile cu mine în rucsac și profit de fiecare moment ”liber” pe care-l pot folosi pentru dezvoltarea mea și pentru a învăța ceva nou iar cărțile audio mă ajută din plin să profit de orice astfel de ocazie.

Recent, am avut oportunitatea de a face cunoștința cu VOXA – platforma care te invită să reinventezi cititul și-ți oferă posibilitatea de a-ți asculta cărțile preferate în orice situație, direct de pe telefon sau orice alt smart device, doar prin descărcarea aplicației și crearea unui cont – totul în doar câteva secunde.

VOXA este soluția care ne vine în ajutor atunci când suntem la volan, facem sport sau călătorim și care ne oferă posibilitate să ne ascultăm cărtile preferate. VOXA ne oferă timpul acela pentru citit pe care ni-l dorim, dar pe care nu îl avem niciodată.

Pentru zecile de momente când îți dorești să citești și nu poți, VOXA este o platformă unde găsești cărțile pe care le vrei să le asculți. Aici găsești cărți din peste 15 categorii, iar multe dintre ele au în spate vocile unor actori precum Mihai Călin (Gândește ca un călugăr), Oana Pellea (Micul Prinț), Șerban Pavlu(Pacienta Tăcută), sau regretata actriță Stela Popescu (Seria Disney – Tinkerbell, Ratatouille, Nemo, Regele Leu etc.).

Ascult. Citesc. Trăiesc.

Să descopăr aceasă platformă și să primesc acces la ea a fost ca o incursiune pentru un copil într-o cofetărie foarte bine aprovizionată. Efectiv, nu știam pe ce să pun mâna (sau degetul) mai întâi. Atât de multe opțiuni, atât de multe cărți pe care voiam de mult să le citesc dar pentru care n-am avut (ghiciți voi!) timp. Toate categoriile de cărți pe care le ador și o mulțime de titluri, unele pe care le-am citit deja altele le care râvneam de mult, erau deja de acolo și mă așteptau să le…ascult.

Am fost foarte norocoasă să primesc acces gratuit la această aplicație pentru 15 zile și sunt sigură că voi continua abonamentul pe această platformă, pentru că efectiv nu vreau să îmi mai imaginez viața fără ea.

Timpul pe care îl aloc pentru a citi cărți în format fizic, în mod real, este scăzut, pentru că, la fel ca cei mai mulți dintre noi, nu am suficient timp și pentru asta. Am un job, un copil, multe sarcini și o sarcină în particular care efectiv mă stoarce de energie iar la sfârșitul zilei mă simt fără vlagă. În loc să mă uit la seriale fără miez până se face ora de culcare, o să aleg să-mi folosesc timpul mai bine, mai conștient și într-un mod benefic pentru mine. Iar ascultatul unei cărți înainte de culcare, este un astfel de mod pe care îmi doresc să-l transform într-un obicei.

Gândește ca un călugăr, de Jay Shetty

Am fost invitată de VOXA să aleg o carte din colecția lor pe care să o ascult și căreia să-i fac o recenzie. Alegerea a fost una dificilă datorită marii varietăți de titluri disponibile pe această platformă dar, până la urmă, am decis să aleg o carte care se află, în format fizic, de multă vreme la mine în bibliotecă și căreia am tot vrut să-i fac recenzia aici, pe blog, dar, evident, nu am reușit, până astăzi.

Este vorba despre frumoasa carte de dezvoltare personală ”Gândește ca un călugăr scrisă de Jay Shetty, pe care poate îl cunoașteți și voi de pe rețelele sociale unde este foarte prezent și considerat un adevărat superstar.

Jay Shetty ne împărtășește o bucățică din înțelepciunea străveche hindusă și aduce chiar argumente științifice în favoarea învățăturilor acesteia. Autorul ne servește ca punct de reper propria sa experiență de viață și ne povestește cum a ajuns de la un student cu o viață dezordonată la un om interesat de spiritualitate, aspirant la viața de călugăr.

Sursă foto: Arhiva personală

A fost un moment dificil acela în care a trebuit să le împărtășească părinților săi, care investiseră mult în educația lui, în ultimul an de facultate, că dorește să renunțe la aceasta și la toată viața lui obișnuită pentru a deveni călugăr. Cu toate astea, el a decis să își urmeze visul și să plece în India pentru a-și găsi adevărata chemare.

Mai târziu în parcursul lui, când mentorul său i-a cerut să părăsească Ashramul pentru a-și împărtăși învățăturile cu cât mai mulți oameni, Jay Shetty mărturisește că i-a fost greu să devină călugăr dar că i-a fost încă și mai dificil să plece și să renunțe la această viață. Cu toate acestea el lua cu sine un dar prețios, pe care i-a fost permis să-l păstreze și chiar să-l ofere mai departe: înțelepciunea călugărilor.

El găsește că aceasta are aplicabilitate în viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți pentru că, așa cum foarte frumos se exprimă, mintea noastră este cea care ne poate înălța sau să ne tragă în jos. Această carte vine cu multe momente de Aha! și ne provoacă să ne înfruntăm părțile mai puțin strălucitoare, cum ar fi ego-ul, mintea de ”maimuță”, negativitatea, invidia.

Nu este o lectură ușoară dar nici una grea, însă este complexă, conține foarte multe informații și exerciții practice și, dacă o ții la îndemână, cartea te poate ajuta în procesul tău de dezvoltare personală, în a îți educa mintea și a te debarasa de obiceiurile mentale negative.

Pentru mine, este una dintre cărțile preferate din acest domeniu, pe care o recomand cu multă căldură oricui este interesat de îmbunătățirea propriei persoane. Mi-a făcut mare plăcere să o ascult pe VOXA, citită de actorul Mihai Călin, căci povestea a căpătat astfel o notă personală și inedită. Cu siguranță voi continua să explorez și alte titluri în viitorul apropiat, pentru că este o modalitate excelentă de a mă bucura de cărțile preferate oriunde și oricând.

Iar la final…

Dacă încă te mai întrebi care sunt beneficiile audio-book-urilor și de ce ar trebui și tu să începi să-ți asculti cărțile preferate, îți las mai jos doar patru dintre motive.

Material realizat cu Canva

Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțimesc pentru că m-ai citit până aici 🙂
Cu mult drag și pe data viitoare, Raluca.

Sursă foto de copertă: Voxa.ro

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring Super-Blog 2022.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *