Recomandare de film pentru weekend: Moarte pe Nil
Propunerea mea pentru astăzi este o poveste clasică, într-o interpretare nouă, mai exact ecranizarea din 2022 a celebrului roman scris de autoarea Agatha Christie, Moarte pe Nil.
Indiferent că sunteți sau nu fani înfocați ai genului polițist sau ai autoarei britanice, vă promit că filmul acesta nu o să vă dezăgească și că o să vă țină cu sufletul la gură pe parcursul tuturor celor 127 de minute ale peliculei. Iar dacă vă grăbiți, cred că încă îl mai puteți viziona în cinematograf.
Intriga
Jackie, Jacqueline de Bellefort (Emma Mackey) și Linet Ridgeway (Gal Gadot aka. actuala ”Wonder Woman”) sunt prietene foarte bune și își împărtășesc toate secretele. Cel mai recent este că Jackie urmează să se mărite cu un bărbat misterios pe nume Simon Doyle (Armie Hammer) care are toate calitățile unui cap de familie dar nu prea are bani. În acest sens, Jackie îi cere înstăritei sale prietene, Linet, să îi ajute oferindu-i viitorului soț o slujbă.
Vedem toată această scenă alături de faimosul detectiv belgian Hercule Poirot care observă cu multă finețe toate detaliile deși încă nici nu bănuiește ce urmează. Când este invitat într-o vacanță pe Nil de către prietenul său Bouc, Poirot are plăcerea de a se reîntîlni cu cele trei personaje, într-o croazieră pe fluviu, la petrecerea de nuntă a cuplului Doyle. Însă are o mare surpriză să constate cine a devenit doamna Doyle între timp.
O crimă care putea fi evitată
Pe vas se petrec multe lucruri ciudate, sunt multe personaje mânate de invidie, gelozie și lăcomie, iar totul culminează cu o crimă pe care nici măcar Poirot nu a reușit să o prevadă. Dar el încă mai poate să afle cine a comis crima și este de datoria lui să identifice criminalul.
Recunosc, eu nu am citit până acum romanul cu același nume așa că m-am putut bucura și de surpriza de a vedea cine este de fapt criminalul, în timp ce m-am distrat pe parcursul vizionării încercând să intuiesc cine este vinovatul.
Ca de obicei, nu este ușor să faci asta în cazul romanelor Agathei Christie pentru că povestea este în așa fel structurată că pot fi multipli vinovați. Meticulosul detectiv Hercule Poirot nu scapă din vedere niciun detaliu și nu ezită să încolțească pe fiecare în parte pentru a-și proba teoriile, fiecare dintre ele fiind în sine, foarte credibilă.
Ca în multe dintre poveștile sale, sunt reunite într-un spațiu restrâns (luxosul vas de croazieră) personaje atent creionate care ar avea, fiecare dintre ele, motive întemeiate să comită crima. Personajele Agathei Christie nu sunt aproape niciodată oameni buni, fiecare dintre ei are secrete și ascunde scheleți în dulapul său, așa că este foarte dificil de ghicit cine este cel mai rău dintre toți.
Un film luxos
Am citit tot felul de păreri în timp ce mă documentam pentru acest mic rezumat dar, părerea mea inițială este că e un film frumos, bine făcut, cu o distribuție excepțională. Unii l-au considerat prea melodramatic dar mie mi-a plăcut că de data asta Poirot are și o parte umană, vulnerabilă, de om care a iubit și a suferit. În plus, el nu mai este undeva pe un piedestal judecând posibili criminali, ci este chiar acolo, printre ei, parte la acțiune și martor la ce se întâmplă.
Mi-au plăcut mult imaginile frumoase cu peisaje din Egipt, atmosfera retro și luxoasă, personajele cu personalitate ”umflată” – pentru că, este, până la urmă un film de epocă și i se pot ierta toate clișeele și exagerările care, inevitabil, au apărut.
Recunosc, eu nu am văzut și cealaltă ecranizare, cea din 1978 despre care am citit că ar fi mai bună dar dacă o văd, promit să revin cu păreri.
Tu ai văzut până acum acest film sau ai citit romanul Moarte pe Nil, de Agatha Christie? Ce impresie ți-a lăsat?
Comments
Thank you for your help and this post. It’s been great.