camasa traditionala
Moda

Vara aceasta se poartă ia tradițională

Dintr-o dată pare că vara a venit peste noi, neanunțată dar, oh, atât de așteptată! Pentru mine, cel puțin, este momentul preferat din an, în care vremea caldă și explozia de culori a naturii ne îmbie să stăm tot mai mult afară și ne umple de vitalitate și chef de viață.

Este momentul să punem hainele cu mânecă lungă și blugii pe un raft mai sus în dulap și să aducem mai la îndemână hainele vaporoase și ușoare, atât potrivite pentru acest anotimp.

Preferatele mele pentru vară sunt fără îndoială rochiile și veșmintele vaporoase, pur și simplu nu mă pot gândi la articole vestimentare mai adecvate și mai versatile. Lungi, scurte, înflorate sau uni, rochiile mă scot întotdeauna din orice încurcătură și din dilema lui ”n-am nimic de îmbrăcat”.

Poartă ie cu mândrie

Vara asta, vreau totuși să fac ceva diferit și să aduc ceva nou în stilul meu vestimentar. Toate hainele de vară sunt frumoase în opinia mea, sunt colorate, răcoroase și te fac să zâmbești. Dar să nu uităm că tot vara se sărbătorește ceva la care ar trebui să ne gândim mai des și anume, ia tradițională românească, chiar pe 24 iunie când este, cum altfel, Ziua Iei.

O dată cu sărbătoarea Sânzienelor, pe 24 iunie, în fiecare an, este ziua universală a iei, căci portul românesc a devenit de mulți ani eveniment mondial, românii de pretutindeni fiind invitați să o poarte și să o redescopere cu această ocazie.

Și cum nu mai e deloc mult până atunci, am pornit cu râvnă să explorez lumea fascinantă (și adesea uitată) a costumelor populare pentru femei.

Dacă pentru bunicile și străbunicile noastre, costumul popular cusut manual era o mândrie și o bucurie, parte a realității cotidiene și însoțitor fidel la evenimente sau sărbători, pentru noi azi este ceva plin de taine, la care ne uităm cu respect și un pic de teamă, să nu care cumva să-i stricăm farmecul și magia.

Povești cusute

Cu toate astea, există oameni cu suflet cald și bun care încă-l mai fac accesibil pentru noi. De peste douăzeci de ani, Povești cusute, produce și comercializează diverse obiecte artizanale cusute și brodate manual, de la ștergare și baticuri până la veste și păpuși îmbrăcate în costum popular, păstrând vie frumoasa tradiție românească a veșmintelor și obiectelor tradiționale.

Acestea fiind spuse, îmi doresc să readuc în garderoba și în viața mea ia tradițională atât de iubită de atâtea și atâtea generații și să mă bucur din nou de farmecul uitat al veșmintelor populare.

Cămașa tradițională pentru femei este fără îndoială preferata mea (și v-am lăsat mai jos modelele care mi-au captat mie atenția) pentru că o pot accesoriza și asorta la ținute chic, moderne, atât cu fuste dar și cu pantaloni, potrivite pentru birou sau ieșit ziua în oraș.

Sursă foto: Camasa traditionala și Canva

Această cămașă este confecționată din pânză albă de bumbac, cusută manual  cu fir multicolor, din materiale de cea mai bună calitate și brodată manual cu atenție sporita la detalii.

Pe site-ul camasatraditionala.ro am găsit costume populare deosebite așa cum se făceau odată, cusute și brodate de mână, cu motive naționale minunate, atât pentru femei dar și pentru bărbați și copii – ca toată familia să se bucure de frumosul nostru port național.

De exemplu, un astfel de costum traditional de femeie este alcatuit din cămașă populară din pânză de cânepă cruda, cusută manual cu motive românești și fusta tradițională plisată manual în cuptorul cu aburi.

Mai autentic de atât, nu cred că se poate! Bunica va fi surprinsă de-a dreptul dar și nostalgică atunci când îi voi povesti despre noile mele preferințe în materie de haine și chiar puțin invidioasă, pentru că acestea sunt totuși moderne și se pot spăla la mașina automată la 30 de grade (dar eu le voi spăla numai de mână totuși pentru a le prelungi viața).

Iar dacă încă mai stai pe gânduri și te gândești că o cămașă tradițională sau o ie nu este poate stilul tău, o rochie tradițională sigur te va cuceri iremediabil. Confecționată din 100% bumbac, aceasta este o piesă elegantă și modernă care te va scoate din încurcătură atât într-o zi obișnuită dar și când trebuie să participi la un eveniment. Oriunde te vei duce îmbrăcată astfel – nu ai cum să treci neobservată.

Sursă foto: Camasa traditionala și Canva

Tu ce părere ai, își mai au locul veșmintele tradiționale în lumea agitată în care trăim astăzi? Ai purta vreuna dintre piesele acestea?

Sursă foto de copertă: Camasa traditionala și Canva

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

May 25, 2022 at 8:51 pm

O ie tradițională nu se demodează niciodată. Mie îmi place, o port cu drag și o integrez foarte ușor în ținute.Inimadincuvinte
May 26, 2022 at 3:10 am

Ce ii superbe! Imi place mult sa port ie atat pentru calitate cat si pentru confort, mai ales daca materialul este unul de calitate.May 26, 2022 at 5:48 am

Și eu ador iile! Nu doar că sunt superbe, dar sunt și foarte confortabile, lejere, ușoare ❤️May 26, 2022 at 8:23 am

Cred ca iile ar trebui sa fie purtate cu atâta smerenie si drag, încât sufletul sa fie împăcat cu bucuria și povestea care le duc cu ele.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *