Arta de a mânca puțin mai puțin
Pe autoarea Dominique Loreau am descoperit-o cu mai mulți ani în urmă, când am început să mă documentez și să fiu mai interesată de subiecte precum minimalismul și traiul simplu. Cartea ei ”Arta simplității” a fost cred că una dintre primele pe care le-am citit pe acest subiect alături de Magia Ordinii a lui Marie Kondo.
Încă de atunci m-am îndrăgostit de stilul simplu și original al acestei autoare, care reușește să îmbine superb rafinamentul franțuzesc cu practicalitatea și rigoarea japonezilor și mi-am propus să îi lecturez cât mai multe dintre lucrări.
Dacă data trecută m-am delectat (și v-am povestit și vouă!) cu ”Arta rafinamentului”, acum a venit la rând ”Arta de a mânca puțin mai puțin” și vreau să vă spun că mi-a întrecut așteptările. În paginile sale, autoarea ne povestește despre ce comoară importantă este suplețea, despre cum ”cu cât viața devine mai ușoară, cu atât capătă mai multă greutate” și ne împărtășește foarte multe secrete despre cum putem reuși să facem acest lucru și să ne schimbăm viața în bine.
Departe de a fi o carte despre diete sau nici măcar despre nutriție, pentru că Dominique Loreau nu este nutriționist și nici nu și-a propus să se reprofileze, aceasta este o carte despre un stil de viață elegant, despre bucuria de a trăi simplu și frumos, raportându-ne, de data aceasta, la modul în care ne hrănim și ne îngrijim corpul.
Într-o societate care pune atât de mult accent pe siluetă și în care parcă ne simțim cu toții (și mai ales toate!) obligați să fim cât mai slabi cu putință și să ținem permanent un regim sau altul, autoarea ne îndeamnă să renunțăm la diete și la vinovăție, să ne regăsim conștiința alimentară și să ne reconectăm la corpul nostru pentru a ne simți din nou bine în pielea noastră.
Cartea este plină de exemple de persoane care reușesc să rămână suple și care ne împărtășesc secretele lor cu generozitate iar Domique Loreau ne explică de ce regimurile nu (prea) funcționează dar și cum putem să ne schimbăm obiceiurile alimentare astfel încât să ajungem acolo unde ne dorim.
Deși pe alocuri exemplele sau propunerile mi s-au părut draconice sau nepotrivite pentru partea de lume în care ne aflăm noi, cu toate astea cred că sunt multe lucruri pe care le putem învăța din această lectură și lecții pe care le putem aplica mult timp după ce am terminat de răsfoit toate paginile.
Una peste alta ”Arta de mânca puțin mai puțin” este o carte prietenoasă, care abordează ”problema” greutății într-un mod elegant și necomplicat, îndemându-ne încă o dată să renunțăm la tot ce ne îngreunează (de data asta chiar la propriu!) și nu ne face bine, să ne bucurăm de viață și să o facem cu stil și rafinament.
Tu ai citit până acum vreuna dintre cărțile acestei autoare? Ce impresie ți-au lăsat?
Sursă foto de copertă: Canva.com