bagaj emotional
Dezvoltare personala / Minimalism

Minimalismul și bagajul emoțional

Am citit de curând, pe un grup de profil, o frază care m-a amuzat și m-a pus pe gânduri în aceeași măsură iar ea spunea cam așa, nu-mi aduc aminte cuvintele exacte, că pentru a-ți organiza foarte bine lucrurile din casă și a avea mereu ordine, este necesar să te debarasezi de cele mai multe dintre ele.

Deși poate suna un pic caraghios sau deplasat, pentru mine s-a dovedit a fi o soluție foarte bună pe care am adoptat-o acum mai mulți ani, când am descoperit stilul minimalist. A fost o adevărată ușurare și parcă mi-a luat cineva pietre mari de pe umeri în momentul în care am conștientizat că nu este nevoie să păstrez totul, că nu este nevoie să am atâtea lucruri.

Între timp, am debarasat foarte multe obiecte din casă, multe spații s-au golit și, sincer, nici nu mai știu ce a fost acolo înainte – tot ce știu este că nu-mi lipsește nimic.

Minimalismul a schimbat multe în viața mea dar și în modul în care gândesc și mă simt. Mi-a adus mai mult calm, mai multă liniște, a îndepărtat nevoia de a avea tot mai mult și sentimentul de lipsă și mi-a permis să mă concentrez pe soluții, pe resurse și pe partea pozitivă pe care o aduce orice situație, în general.

Pentru că deși pare că a fi minimalist înseamnă doar a renunța la lucruri, de fapt este vorba de un pic mai mult. Presupune concentrarea pe esență nu doar în ceea ce privește obiectele fizice, din casă, mașină sau birou, dar și în privința celorlalte aspecte ale vieții, cum ar fi mentalitățile învechite, care nu ne mai servesc sau a tiparelor disfuncționale.

Sursă foto: Canva.com

Iar dacă la obiecte poate ne e mai ușor să renunțăm, când vine vorba despre lucruri mai delicate cum ar fi credințele noastre, atitudinile sau chiar obiecte fizice care ne leagă de trecut – poate fi ceva mai complicat.

Dar ne poate ajuta minimalismul și când vine vorba despre ”bagajul emoțional„?

Depinde și răspunsul trebuie să și-l dea fiecare – nu este același pentru toți și nici nu trebuie să fie. Pentru mine, însă, a fost da. Mi-am dat seama la un moment dat că anumite fotografii sau alte obiecte care îmi amintesc de anumite momente din viața mea, chiar reprezintă bagaj emoțional și nu doar că nu îmi face bine să mă agăț de el dar că am nevoie să-l las în urmă pentru a porni pe un drum nou.

Nu a fost ușor de fiecare dată să fac asta, pentru că unele obiecte era încărcate de însemnătate, pentru că unele au fost chiar cadouri sau mi-am făcut speranțe că le voi folosi într-un anumit mod iar când asta nu s-a întâmplat, a durat un pic până să-mi depășesc dezamăgirea și să mă pot împăca pe deplin cu situația.

Iar dacă vă întrebați la ce mă refer cu ultimul exemplu, este vorba despre o pereche de patine de gheață la care am renunțat după ce mi-am dat seama că, deși ador să patinez, le-am folosit de 3-4 ori în mai bine de 10 ani (am scris despre asta, pe larg, aici)

Așadar, cum știm că e momentul să renunțăm la ceva?

Când ne agățăm de el prea tare 🙂 cam ăsta ar fi semnalul de alarmă. Dacă este ceva care știm că ne trage în jos din punct de vedere emoțional și nu ne putem hotărî să-i dăm drumul, cam aceasta ar fi semnul că acel obiect reprezintă bagaj emoțional și că ne-ar fi mai bine fără el.

Sursă foto: Canva.com

Poate fi un obiect în sine, un cadou, ceva care evocă o amintire devenită în timp ”grea” sau chiar neplăcută, ceva care ne face să ne simțim vinovați că nu l-am folosit cum ne-am propus inițial, sau doar gânduri și credințe care nu ne mai ajută. Orice ar fi, ar fi bine să-l punem pe listă pentru următoarea sesiune de decluttering pentru că, așa cum spune proverbul chinez, atunci când scapi de ceva vechi, eliberezi spațiu pentru a primi ceva nou.

Tu ce părere ai despre obiectele sau tiparele de gândire care reprezintă ”bagaj emoțional”? Crezi că merită totuși păstrate sau nu?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *