When the body says No
Cartile lui Ralu / Dezvoltare personala

Când corpul spune Nu. Costul stresului ascuns.

Din păcate, Gabor Mate nu se predă la școală dar, dacă mă întrebați pe mine, acest lucru chiar ar trebui să se întâmple iar cartea lui ”Când corpul spune Nu. Costul Stresului ascuns.”, ar trebui să fie lectură obligatorie pentru toată lumea indiferent de background sau vârstă.

În primul rând, chiar dacă citiți sau nu această carte, Gabor Mate este o personalitate pe care ar trebui să-o ascultați în caz că nu ați făcut-o niciodată până acum, pentru că el are foarte multe de spus pe teme interesante cum ar fi sănătate, imunitate, vindecare, traumă, legătura emoțiilor noastre cu acestea iar abordarea lui este mai aprofundată decât cea a medicinei tradiționale care se limitează la a pune diagnostice și a prescrie tratament.

Gabor Mate este nu doar medic ci și un supraviețuitor al Holocaustului și a simțit din plin efectele traumei transgeneraționale despre care vorbește, printre multe altele, și în cartea sa ”Când corpul spune nu”.

Această lucrare amplă și documentată ne provoacă să privim sănătatea fizică într-un alt mod, mai profund. Știm deja că stresul de afectează și ne erodează starea de bine dar cauzele sale ar putea fi mult mai subtile decât ne imaginăm.

De exemplu, nu prea ne gândim că emoțiile pe care le reprimăm ne pot îmbolnăvi sau că le putem provoca boli copiilor noștri atunci când îi învățăm și pe ei să facă la fel. De câte ori nu ni s-a spus ”Nu mai plânge, nu e așa de grav/ e rușine/râd copiii de tine” etc. Societatea ne transmite multe mesaje de acest fel în numeroase moduri, de la ”trebuie să fii puternic”, ”nu trebuie să arăți că ești slab” până la ”nu este ok să fii bolnav.” Iar sentimentele noastre, pe care nu avem voie să le exprimăm, pe care ni le interzicem să le mai simțim, se întorc în corp și ne provoacă boli.

În relația cu pacienții săi suferinzi de boli grave cum ar fi scleroza multiplă sau cancer, Gabor Mate nu s-a limitat la a afla și trata simptomele sau la a pune un diagnostic. El a vrut să exploreze și alte arii ale vieții lor, care nu țin neapărat de medicină, la prima vedere, cum ar fi traumele din copilărie sau relația cu părinții. Ceea ce a aflat și corelațiile pe care le-a putut identifica au fost foarte interesante și relevante.

Mie îmi place foarte mult abordarea aceasta și, cum am spus mai sus, cred că această carte ar trebui să fie lectură obligatorie, pentru că bolile nu apar din senin iar medicina tradițională încă nu a putut găsi cauze exacte pentru toate. Iar dacă doar alegerile noastre exterioare ne-ar îmbolnăvi, adică alimentația, fumatul, alcoolul, substanțele interzise, medicamentele, atunci mult mai puține persoane ar suferi de boli grave, cum ar fi cancerul și ne-ar fi tuturor mult mai ușor să ne păstrăm sănătatea.

Mi-am propus în curând să citesc și alte cărți a lui Gabor Mate și sper să vă povestesc în curând despre asta. Până atunci, indiferent că vreți și voi sau nu să îi citiți cărțile, vă las un mic material video despre traumă și vindecare, care sper să vă fie de folos.

Sursă foto de copertă: Arhivă personală, editat cu Canva

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oameni mari

July 29, 2022