Dezvoltare personala

Despre „me first” sau ce înseamnă să te pui pe primul loc

Despre self-love am tot scris pe acest blog, atât eu cât și oaspeții mei, pentru că e un subiect tare drag mie. Cred că este piesa de puzzle lipsă care ne împiedică pe mulți dintre noi să ne trăim viața la adevăratul ei potențial și să ne accesăm puterea personală de care avem atât de multă nevoie.

Foarte mulți ani acest concept mi-a fost cu totul străin. Nu înțelegeam de ce nu e egoist să ai grijă de tine, când tot timpul am fost îndemnată să mă gândesc la ceilalți în detrimetrul meu. Nu înțelegeam ce nevoie am să mă iubesc când tot timpul am fost o persoană cu atât de multe de oferit, sau cel puțin așa credeam eu.

În realitate, este foarte greu să fii altruist când nu te iubești și nu te respecți. Pentru că, adevărul este că, așa cum ne purtăm noi cu noi înșine, așa se vor purta și ceilalți. Modul în care noi ne tratăm, le arată și lor cum să o facă. Și chiar dacă nu suntem de multe ori de vină pentru unele situații neplăcute în care ajungem, suntem totuși reposnsabili și datori să nu rămânem în poziția de victimă.

Și ce înseamnă, până la urmă, acest self-love?

Sursă foto: Pinterest, editat cu Canva

Păi, recent am dat de citatul din fotografia de copertă și am avut un moment de Aha!. Mi se pare că ilustrează foarte bine realitatea pentru că, să te pui pe primul loc, nu înseamnă ”doar eu!”, înseamnă ”și eu”. Înseamnă că și tu poți beneficia de tot ceea ce oferi atât de darnic. Empatie, compasiune, înțelegere, răbdare, timp, încredere. Doar că de câte ori ni le oferim?

Cred că una dintre cele mai mari dovezi de iubire pe care ni le putem arăta este să ne schimbăm discursul interior și să depășim credințele limitative, negative. Știți voi, vocea aceea care să îți spune la răstimpuri că puteai mai bine, că n-ai dat tot, că nu ești așa de bun. Cum ar fi dacă în loc să ne critice am auzi-o spunând: hei, ai făcut tot ce ai putut, sunt mândră de tine!

Sursă foto: Pinterest, editat cu Canva

Să te pui pe primul loc nu înseamnă să fii ca scoasă din cutie mereu și nici să bifezi toate evenimentele sociale. Uneori înseamnă pur și simplu un lucru foarte micm cum ar fi să te ridici să te duci la pipi atunci când îți vine, chiar dacă ai mult de lucru, în loc să te abții până la sfârșitul zilei.

Alteori e o chestie neplăcută, dar necesară, cum ar fi mersul la dentist. Uneori e să refuzi lucruri care nu-ți fac plăcere sau nu te ajută, să spui ”nu”, să pui limite sau să te distanțezi de persoane care nu-ți fac bine. Uneori e să dormi în loc să temrini treaba în casă iar alteori e să stai până târziu pentru a învăța ceva ce te pasionează.

Când vine vorba despre iubirea de sine, nu există rețete și nici nu te poate învăța altcineva cum este corect să o faci să funcționeze pentru tine. Pentru că este ceva diferit pentru fiecare și în fiecare moment poate îmbrăca alte forme – în funcție de nevoie.

Important e să conștientizezi că ai nevoie să o incluzi în viața ta și să ai grijă ca asta să se întâmple cât de des se poate. Iar în contextul aglomerat și agitat în care se desfășoară viețile noastre, asta e o reușită în sine.

Pentru tine cum arată noțiune de self-love și cum o incluzi în viața ta?

Sursă foto de copertă: Canva.com, editat cu Canva

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

September 1, 2022 at 5:29 am

Încă un articol de pus în ramă! Felicitări, Ralu! După mult timp, am început și eu cu adevărat să mă pun pe primul loc și îmi e tare bine.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *