Filmele lui Ralu

Recomandare de film pentru weekend: Blonde (2022)

Încă de la începutul acestui an, de când am aflat că Netflix pregătește un nou film despre Marilyn Monroe, am fost tare încântată și nerăbdătoare să îl vizionez. A părut însă că se lasă așteptat dar, la finalul lunii septembrie a acestuia an, s-a întâmplat minunea: Blonde a apărut în sfârșit pe cunoscuta platformă de streaming.

V-am mai spus că sunt mare fană a regretatei actrițe, am vizionat documentare despre viața ei, am citit cărți și reportaje, am văzut filme de ficțiune în mai multe interpretări dar mi se pare că Ana de Armas este una dintre cele mai bune Marilyn Monroe pe care am văzut-o.

Poate că filmul mai are scăpări pe alocuri dar jocul ei actoricesc este fără cusur. Sunt multe momente în care sunt introduse în acest film scene originale din filmele lui Marilyn Monoroe și, deși diferența între original și copie este observabilă pentru ochiul antrenat, așa cum e și normal să fie, ea nu este totuși deranjantă sau stridentă, cele două imagini suprapunându-se aproape perfect.

Blonde este o ecranizare a cărții cu același nume scrise de Joyce Carol Oates în 1999, care este o ficțiune despre viața celebrei actrițe. Nu am citit cartea, din păcate, dar am văzut cele două ecranizări, cea mai recentă despre care scriu azi și pe cea din 2001 (pentru că da, mai există una), cu Poppy Montgomery în rolul principal, care de asemenea face o interpetare foarte bună și o Marilyn extrem de credibilă iar dacă nu ați văzut acestă variantă, vi-l recomand de asemenea cu multă căldură.

Filmul din 2022 explorează viața lui Marilyn Monroe din copilărie și până la final, urmărind viața ei de familie dezastruoasă cu o mamă bolnavă psihic și numeroase familii adoptive, debutul ei ca actriță, căsniciile ei eșuate și zbuciumul ei interior dintre dorința de a face carieră și cea de a avea o familie și copii.

Când am început să mă uit la Blonde am fost cam sceptică. Auzisem numeroase păreri iar începutul nu părea a promite să facă o diferență față de versiunea mai veche. Însă, din fericire, m-am înșelat rău și am rămas lipită de ecran mai bine de 2 ore și jumătate pentru că am fost de-a dreptul captivată de această nouă ecranizare. V-o recomand și vouă deși poate ați auzit critici care v-au descurajat.

Am citit păreri cum că filmul acesta își bate joc de imaginea, viața și suferința lui Marilyn Monroe, că este un film misogin și sexist. Eu nu sunt de acord, deși da, multe scene din film sunt greu de digerat și, deși nu avem cum să știm cum s-au petrecut lucrurile, poate că unele secvențe nu sunt foarte departe de adevăr. Eu cel puțin, nu cred că sunt exagerate și nu cred că Marilyn Monroe a avut o viață ușoară iar filmul suprinde asta foarte bine.

Marilyn Monore a murit la 36 de ani și va rămâne astfel în conștiința colectivă tânără și frumoasă. Dar, să nu uităm că ea a fost născută în 1926. O femeie născută în acest an ar fi putut fi, cu lejeritate, mama buncii mele născute în 1949. Ea a fost produsul epocii ei, o perioadă în care femeile aveau mult mai puțină libertate decât avem noi azi și în care erau privite în cu totul alt mod.

În concluzie, filmul Blonde din 2022 poate fi o alternativă de vizionat în weekend, fie că sunteți fani ai celebrei actrițe sau nu. Pentru mine, pasul următor va fi să citesc romanul cu același nume și promit să vă povestesc despre asta cât de curând posibi.

Sursă foto de copertă: Netflix, editat cu Canva

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *