Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură: Frida Kahlo și culorile dragostei

În utima vreme am avut norocul să dau numai peste cărți frumoase, asta după ce, o perioadă destul de lungă, mi-a lipsit cu desăvârșire cheful de citit. Din fericire, acesta a revenit unde îi este locul în urma unui incident fericit iar eu pot împărtăși iar cu voi impresiile și recomandările mele de lectură.

Astăzi a venit rândul romanului ”Frida Kahlo și culorile dragostei” scris de autoarea germană Caroline Bernard. L-am ales din raft pentru că viața și opera artistei mexicane Frida Kahlo sunt într-adevăr fascinante pentru mine. Povestea ei tristă și forța Fridei m-au atras dintotdeauna, așa că nu am putut rata ocazia de a afla (și) mai multe despre viața acesteia.

Aș vrea să clarific în primul rând că acesta este un roman și nu o biografie, deși autoarea respectă destul de bine firul cronologic al evenimentelor. Cu toate astea, unele aspecte ar putea foarte bine să reprezinte rodul imaginației și perspectiva scriitoarei.

Sursă foto: arhiva personală

În această carte, îi suntem alături Fridei din adolescență și până la finalul scurtei ei vieți (avea doar 47 de ani când a murit). Frida ne este înfățișată ca o fată zburdalnică, chiar băiețoasă care, deși afectată de un episod de poliomelită din copilărie, boală care a lăsat-o cu un picior bolnav, este plină de viață și adoră să danseze. Are planuri mari pentru anii care vin, atât în viața personală, unde visează să se căsătorească cu iubitul ei, tânărul Alejandro, cât și pentru viața profesională – aspirația ei fiind să devină medic.

Bine-cunoscutul și tragicul accident de autobuz este cel care îi mai domolește elanul, forțându-o să stea doi ani la pat, într-un corset, în loc să meargă la facultate, așa cum plănuia. În acest timp în care Fridei i se schimbă cu totul viața, în care este părăsită de iubitul ei și pare că nu mai are nicio șansă, ea re-descoperă pasiunea ei pentru pictat, aceasta fiind cea care o va motiva să continue. Tot prin intermediul acestei pasiuni Frida îl va cunoaște pe bărbatul vieții ei: faimosul pictor Diego Rivera.

Deși eram familiarizată cu biografia Fridei Kahlo, această carte o pune într-o lumină nouă. Romanul este foarte frumos scris, este curgător și foarte bogat în detalii, parcă putem vedea chiar cu ochii Fridei Mexicul de acum zeci de ani, în modul romantic în care probabil l-a văzut și ea. Povestea este una ușor de urmărit și mi-a făcut mare plăcere să o (re)descopăr. Modul în care Frida este văzută în carte, felul în care ea este descrisă ca femeie, forța ei fantastică dar și vulnerabilitatea și sinceritatea ei, m-au făcut să îndrăgesc această lectură foarte mult.

Tu ai citit până acum această carte? Ce impresie ți-a lăsat?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *