Recomandare de lectură pentru Halloween: Sălbaticele (Wilder girls)
Recomandarea mea de lectură de astăzi este o carte care m-a surprins plăcut, o carte cu un stil diferit de ceea ce citesc eu de obicei, dar cu siguranță cu o poveste captivantă, care m-a făcut să nu o las din mână. ”Sălbaticele” (wilder girls) de Rory Power, apărut în 2019, este un roman SF horror spune o poveste terifiantă despre o boală nouă, foarte contagioasă și periculoasă, denumită TOX.
În primă instanță, aflăm povestea de la Hetty. Hetty are 17 ani și de mai bine de doi ani învață la o școală de fete situată pe insula Raxten. Cu un an în urmă a izbucnit această epidemie care le-a forțat pe eleve și pe profesoarele lor să intre în carantine și să rămână izolate pe această insulă stranie.
Pentru Hetty, lumea se împarte în ”înainte” și ”după” Tox pentru că această boală a schimbat absolut totul într-un mod radical. În primul rând, fetele și profesoarele au fost decimate de această boală iar cele rămase suferă chinuri greu de imaginat pentru că, deși nu au murit, corpurile lor au suferit transformări îngrozitoare iar crizele pe care trebuie să le îndure sunt extrem de puternice și violente.
Mai mult, încet dar sigur, fetele și profesoarele lor au pierdut legătura cu părinții și cei dragi lor, nemaiavând nici măcar acces la o linie de telefon. Ele pot comunica însă prin stații radio și singura lor sursă de supraviețuire vine sub forma ajutoarelor pe care Marina Americană le trimite regulat.
Simgurele care mai pot avea grijă de fete sunt directoarea școlii Raxten și profesoara Charlotte Welch iar ele își exercită autoritatea într-un mod cât se poate de discutabil.
Când prietena ei cea mai bună, Byatt, dispare într-un mod cu totul neașteptat, Hetty începe să pună totul la îndoială. Deși este obișnuită cu situațiile ciudate și cu lipsurile de tot felul, dorul de prietena ei, singurul lucru care i-a mai rămas, este mai mare decât restricțiile și regulile și o va determina să facă ce nu a mai făcut nimeni (din câte se știe, cel puțin): să încalce carantina.
Ce ascund profesoarele?
Ce a pățit Byatt?
Care este, de fapt, impactul acestui Tox?
Vor reuși cercetătorii și medicii să îi găsească un leac în timp util?
O poveste terifiantă, cu multe detalii înfiorătoare dar și cu lecții prețioase despre curaj, prietenie și iubire. Cartea ne introduce într-o atmosferă stranie și reprezintă o lectură potrivită dacă vă doriți să citiți ceva în ton cu sărbătoarea vedetă a acestor zile: Halloweenul.
Sursă foto de copertă: Canva.com
Comments
Pare mai mult distopie decat SF, eu preferand, de departe, SF-ul. Recomandarea este plina de adrenalina. Am auzit despre carte si majoritatea au considerat, din ce am citit eu, ca e bine scrisa.
Da, si mie mi s-a parut ca este o combinatie intre sf si disptopie cu elemente horror. Este bine scrisa si se citeste usor. Multumesc tare mult pentru comentariu.