Minimalism

Sunt minimalistă dar uneori nu-mi iese

Am descoperit minimalismul cu mai mulți ani în urmă și de vreo 3 ani am început să-l implementez mai serios în viața mea. Este un curent care pentru mine are sens, nu doar că mă atrage, nu încetez să învăț despre el, să îl descopăr și chiar consider că mi-a îmbunătățit viața.

Minimalismul presupune și un anume mod de gândire, care, în sine, este concentrat pe esență, pe priorități, care acum face parte integrantă din felul meu de a fi și care îmi simplifică mult viața. Ca să dau doar câteva exemple, acest nou mod de a gândi m-a învățat să mă concentrez pe resurse, nu pe lipsă, să cântăresc de fiecare dată toate opțiunile disponibile, ceea ce îmi reduce mult din anxietate și din sentimentul că ”nu am”. Consider că există absolut mereu un înlocuitor sau o soluție într-o anumită situație iar asta mă liniștește.

Totuși, nu sunt perfectă și, uneori minimalismul nu ”îmi iese așa cum trebuie”. Am pus între ghilimele această formulare pentru că partea frumoasă la acest stil de viață este că nu are niște reguli bătute în cuie și fiecare poate să îl adapteze în funcție de nevoi și dorințe. Singura regulă însă, este să elimini excesul din ce nu ai cu adevărat nevoie, pentru a avea mai mult din ceea ce te bucură – fie că e vorba de spațiu în casă, bani pentru călătorii sau orice altceva.

Sursă foto: Canva.com

Cu toate astea, simt uneori că mai sunt capitole la care mai am de lucrat. Deși partea de decluttering a devenit cumva mai ușoară pentru că deja am dat foarte multe obiecte care nu ne mai foloseau, am integrat obiceiul de a revizui totul constant și a sorta/recicla/dona ce nu mai e necesar, simt că unde mai am de lucrat sunt obiceiurile mele de consum.

Am perioade și perioade, uneori reușesc să mă controlez mai bine dar alteori ”o mai iau pe arătură”. Sunt femeie și încă am momente în care shopping-ul mă face fericită – na, că am spus-o! Iată deci care sunt plăcerile mele vinovate.

Parfumurile

Cred că sunt păcatul meu cel mai mare și recent am constat că am vreo 8. Unele mai mici, altele mai mari, unele primite, altele cumpărate, unele mai ieftine altele mai ”de firmă”. O vreme n-am mai cumpărat și m-am concentrat pe a folosi ce aveam dar, pe măsura ce rezerva s-a subțiat, am simțit nevoia să mă re-aprovizionez.

Sursă foto: Canva.com

Poate că aș putea trăi fără machiaj sau fără haine noi dar fără parfum, ba. Nu cred că mă veți auzi prea curând că am un singur parfum în dulăpior, dar promit să nu mai cumpăr niciunul nou în perioada care vine – măcar până mai consum din ele.

Cosmeticele

În general m-am descurcat bine în ultimii câțiva ani să am o gentuță de machiaj minimalistă și să am un singur obiect din fiecare (un creion, o paletă de machiaj, un rimel etc) dar în ultima vreme am cam început să adun ”dubluri”. Asta se aplică nu doar la produsele mele de make-up dar și la celelalte, de exemplu, acum am două creme de corp, două geluri de duș și trei paste de dinți (nu, nu știu cum am reușit să strâng atâtea).

Nu e foarte grav, sunt doar la unele obiecte și oricum cel de-al doilea obiect e în mare parte consumat și va pleca în curând – dar o să mă opresc din cumpărat până mai folosesc din ce am deja.

Hainele

Aici e un pic delicat. Am născut anul acesta și corpul meu e diferit față de cum era anul trecut pe vremea asta. Am simțit nevoia de haine noi și de a renunța la o parte dintre cele vechi astfel încât o parte subtanțială din buget s-a dus pe asta în această toamnă. Sunt pe principiul, one in one out și chiar mă țin de regula asta, adică de fiecare dată când iau ceva – dau ceva, dar cu toate astea, acum mi se pare că deja sunt cam multe articole vestimentare în dressing și îmi tot bat capul să le organizez.

Jucăriile și alte articole pentru copii

Cândva prin primăvară eram mândră că fetița mea are doar 3 cutii de jucării. Ce să vă spun, între timp lucrurile s-au mai schimbat și numărul cutiilor a mai crescut cu două. Avem multe jucării și deja nu mai pot decide eu care rămân și care nu – pentru că altfel voi avea de dat explicații.

Partea bună este, deși am primit multe jucării și alte articole de la bunici, prieteni și vecini (lucru pentru care suntem tare recunoscători), am hotărât că o să ne oprim la doi copii și astfel toate obiectele de bebeluși vor fi donate pe măsură ce bebe nu mai are nevoie, fie că e vorba de hăinuțe, cuib, scoică sau căruț.

Sursă foto: Canva.com

Nu suntem perfecți și viața noastră cu atât mai puțin. La momentul ăsta cel puțin, casa noastră nu este atât de organizată și minimalistă pe cât mi-aș dori eu. Suntem în continuă schimbare și ne adaptăm cât putem de bine pentru a face față iar asta se reflectă în modul nostru de viață.

De unele lucruri sunt mulțumită, cum ar fi că soțul meu îmi este partener (și) în asta. Și-a făcut și el un obicei din a dona ce nu mai are nevoie și din a ”ochi” prin casă lucruri de care am putea să scăpăm pentru că, până la urmă, tuturor ne place ordinea, curățenia și să avem loc în casă.

Acestea au fost scăpările mele vinovate în ceea ce privește minimalismul și, acum la final, aș vrea să te întreb, tu unde consideri că mai ai de lucrat?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

November 7, 2022 at 3:01 pm

Foarte fain articolul, felicitări pentru sinceritate! E foarte important să ne arătăm lumii așa cum suntem, inclusiv și cu lucrurile care nu mereu ne ies așa cum vrem.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *