Minimalism

Reguli minimaliste pe care le urmez

Frumusețea minimalismului este că are o singură regulă: să păstrezi ceea ce te face fericit și să renunți la surplus. Sigur, modul în care m-am exprimat este destul de simplist, dar dacă ar fi să reducem totul la esență, cam asta ar fi. Acest mod de viață te invită să re-evaluezi toate lucrurile materiale și nu numai pentru a decize ce merită să rămână în viața ta și ce poate să plece.

Ideea de bază a acestui curent nu este să trăiești cu strictul necesar și nici să renunți la tot ce ai sau la un procent anume din posesiunile tale, ci doar să creezi spațiu (fizic sau mental) pentru ceea ce te interesează cu adevărat.

Altfel spus, fiecare este liber să fie ce fel de minimalist dorește și să își stabilească propriile reguli, în funcție de nevoile proprii. Până la urmă, chiar dacă uneori ne iese mai bine iar alteori nu, important este să nu renunți – minimalismul este cu siguranță o călătorie și nu un scop în sine.

Din mulțimea de informații disponibile, mi-am selectat anumite principii care mi se potrivesc și mi-am creat ”reguli” care să mă ajute în procesul meu de a deveni minimalistă și voiam să le împărtășesc și cu voi, urmând să revin cu un articol dedicat regulilor pe care nu le urmez.

One in, one out

Poate un principiu de căpătâi (și preferatul meu) one in one out – unul înăuntru, unul afară, presupune ca atunci când achiziționezi un obiect nou să o faci pentru a înlocui un obiect din aceeași categorie.

Sursă foto: Canva.com

Fie că îți cumperi un mixer nou pentru că cel vechi s-a stricat, sau donezi o fustă veche care nu-ți mai vine așa bine când îți cumperi un articol vestimentar nou – acest principiu se aplică cu succes și o să te ajute să nu-ți aglomerezi casa și nici mintea.

Fără dubluri

Această regulă presupune să ai un singur obiect din cele mari, cum ar fi un aspirator, un epilator – ați prins voi ideea. Regula asta nu se aplică la ojă sau la linguri de lemn – ci doar la obiectele la care este fezabil să ai doar un exemplar.

Cum ar fi un singur storcător de fructe. Nu știu ce să zic despre un singur televizor, o singură mașină sau un singur laptop pentru că membrii fiecărei gospodării au nevoie diferite iar minimalismul nu trebuie să îi priveze de nimic ci să îi ajute să salveze spațiu, timp și bani pentru obiectele care chiar le fac viața mai bună.

Limitează lucrurile care intră în casă

Această regulă ar trebui să fie destul de simplă. Ca să poți fi într-adevăr minimalist, declutteringu-ul nu este suficient. Pentru că dacă nu schimbi modul în care aduci în casă obiecte noi, acesta va fi o cursă fără de sfârșit întotdeauna.

Altfel spus, e posibil să fie nevoie să implementezi o serie de comportamente noi. Cum ar fi, să înveți să spui nu dacă ți se oferă ceva de care nu ai nevoie – chiar dacă este gratis. Sau să renunți la unele obiecte, chiar dacă au încărcătură emțională (sau poate tocmai de aceea). Sau să renunți cumpărăturile impulsive și să îți aloci câteva zile pentru a discerne dacă ai nevoie de acel obiect, în loc să îl cumperi pe loc.

Scapă de lucruri în mod sustenabil

Poate că pare tentant să încarci tot ce nu îți mai folosește în saci mari de gunoi după o sesiune serioasă de decluttering și să îi lași la ghena de gunoi dar asta nu este deloc sustenabil și nu ajută pe nimeni. Sunt de acord că unele obiecte pot să nu mai fie în starea în care să poată fi vândute/donate/reciclate și ele nu își mai pot găsi loc în altă parte. Dar nu toate lucrurile de care vei dori să scapi se vor încadra în această categorie.

Sursă foto: Canva.com

Deși este poate puțin dificil uneori, e mai bine să îți aloci timp și să te ocupi ca fiecare obiect care mai poate fi folosit, să aibă o soartă bună. Poți să pui pe marketplace ce consideri că poate fi vândut și să încerci să recuperezi o parte din bani, poți să apelezi la grupurile de donații ca cele de pe Facebook, de exemplu, unde cei interesați de ceea ce oferi tu, pot prelua obiectele respective sau poți să oferi cadouri cunoscuților sau prietenilor.

Eu am fost surprinsă de cât de mult se pot bucura unii oameni când primesc ceva, chiar și de valoare mică, – poți încerca și tu, s-ar putea să ai o surpriză plăcută.

Dacă poate fi reciclat – reciclează, dacă poate fi vândut – vinde dacă nu, donează. Sigur vei face pe cineva fericit și chiar și pe tine, pentru că nu uita – a da este a primi.

Acestea au fost câteva dintre principiile pe care eu le urmez pentru a aduce minimalismul în viața mea. Tu ce secrete ai pentru o casă minimalistă?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *