Minimalism

Sunt minimalistă chiar dacă…

De o vreme aspir să devin (mai) minimalistă iar anumite aspecte ale acestui stil de viață le-am integrat cu brio în viața mea. Îmi place să elimin ce nu mai am nevoie din casă și din viață în general și fac des sesiuni de declutter-ing în urma cărora reciclez, donez, dăruiesc sau chiar arunc, în ultimă instanță. Pentru că nu totul se poate dona, doar lucurile în stare perfectă – acesta e punctul meu de vedere și o să mi-l mențin mereu.

Învățând despre acest curent în ultimii ani, am accesat multe resurse și am urmărit foarte mulți experți în domeniu. Cum bine zice un proverb ”câte bordeie atâtea obiceiuri”, acest lucru se aplică și aici. Fiecare expert are propriile lui ”reguli” și o abordare personală, pe care fiecare în parte ar trebui să și-o găsească.

Sursă foto: Canva.com

Dacă data trecută v-am povestit care sunt regulile minimaliste pe care le urmez, astăzi aș vrea să împărtășesc cu voi o serie de motive pentru care mă consider minimalistă chiar dacă dețin și folosesc anumite obiecte pe care unii experți în minimalism nu le recomandă.

Am o pungă cu pungi

Faimoasa pungă cu pungi care trăiește în casa fiecărui român adevărat, viețuiește bine-merci și la mine – în dulapul de pe hol. Sincer, nu cred că punga cu pungi e ceva rău, mie mi se pare un obicei benefic să reciclezi pungile. Noi facem asta atât pentru cele de rafie, cât și pentru cele de plastic mici sau mari și cele de cadouri. De câte ori avem nevoie de o pungă, pentru orice, ne ducem acolo și rezolvăm fără a mai cumpăra pungi noi sau, uneori, saci de gunoi.

Îmi cumpăr haine

Garderoba capsulă este un trend pentru minimaliști și nu numai. Altul pe care l-am observat este a limita garderoba la un anumit număr de obiecte, de exemplu 40 de piese în total, vestimentare și de încălțăminte, pentru toate sezoanele (!).

Astfel de lucruri par imposibil de realizat pentru mine, cel puțin pentru moment. Nu cred că m-aș simți fericită să am atât de puține haine și accesorii, pentru că mă preocupă felul în care arăt și tot ce ține de haine și cosmetice.

Îmi cumpăr haine destul de des, poate nu în fiecare lună dar la fiecare două luni sigur mai plasez o comandă. Despre cosmetice și parfumuri nici nu mai menționez, pentru că și ele intră în categoria plăcerilor mele vinovate.

Sursă foto: Canva.com

Ce pot să vă spun însă este că încerc să nu depășesc niște limite și să nu exagerez. Folosesc la maximum tot ce am și ce nu mai folosesc – donez. Am donat multe haine în stare foarte bună de-a lungul timpului pentru că nu mai îmi plăcea cum îmi vin sau pur și simplu nu le mai purtam.

Folosesc articole de unică-folosință

În categoria asta intră, cred, de la suluri de prosoape de hârtie, la lame de unică folosință, absorbante, dischete demachiante clasice și lumânări – lucruri pe care minimaliștii ”adevărați” se laudă nu le mai cumpără de ani de zile.

Mi se pare un lucru lăudabil să renunția la atât de multe lucruri ”de unică folosință” care poluează mult mai mult dar, pur și simplu, trendurile cu dischetele demachiante reutilizabile și cupele menstruale nu mi se potrivesc mie. Mi se par ok și cred că sunt foarte sustenabile și prietenoase cu mediul, dar eu nu mă văd schimpm de acord că nu suntem de acord.

Folosesc prosoape și cârpe pentru bucătărie, mobilă și geamuri, pe care le spăl deseori, dar nu am renunțat la prosoapele de hârtie și nici nu cred că am s-o fac. Uneori pur și simplu mă ajută mai mult să le folosesc alternativ, pentru unele situații folosesc prosoape normale, de cârpă, dar pentru altele folosesc hârtie – e mai practic așa.

Sursă foto: Canva.com

Ar fi util și eco-friendly din partea mea să renunț la cremele de epilat și la lamele de ras dar, deși am aparate pentru epilat pentru corp și față, nu mă descurc doar cu ele deși le-am cumpărat pentru a scăpa de articolele pentru epilat de unică folosință. Probabil că dacă se vor strica, n-o să le mai înlocuiesc dar pentru moment jonglez cu toate posibilitățile în funcție de ceea ce am nevoie.

Am plante

Am văzut minimaliști care exclud din acest stil de viață plantele sau chiar animalele de companie. Desigur, nu toți fac asta iar acest lucru clar nu mi s-ar potrivi, pentru că îmi plac plantele în ghiveci foarte mult, în special orhideele.

Sursă foto: Canva.com

Singurul lucru care îmi limitează numărul de ghivece pe care le dețin, este numărul de ferestre mic din apartament dar dacă aș avea o cameră în plus, de exemplu, sigur acest număr s-ar mări. Chiar nu consider că niște ghivece la geamuri te pot face mai puțin minimalist.

Îmi plac și îmi cumpăr flori tăiate

Aici da. Sunt vinovată. Îmi place să am flori proaspete în vaze, mi se pare că schimbă toată atmosfera în casă și cumpăr flori ca o dată pe săptămână, în medie. Uneori cumpăr mai des alteori le primesc pentru că toată lumea știe de această plăcere a mea. Îmi dau seama că nu este un obicei sustenabil, ecologic sau chiar economic dar îmi asum. Cât despre ultimul punct, așa cum spun foarte des, în glumă, până la urmă și eu trebuie să-mi cheltui banii pe ceva :))

Citesc doar cărți tipărite

Știu că e mult mai minimalist și ecologic să ai un e-reader pe care să descarci și să transporți cărți electronice, cu ușurință, în locul celor tipărite dar eu ador cărțile clasice, ador să citesc cărți ”adevărate” și nu știu dacă mă voi alinia trendului cu e-reader-ul prea curând.

Vând și donez des din cărțile pe care le-am citit deja, cumpăr cărți pre-loved (second-hand) dar nu mă pot lăuda cu o bibliotecă minimalistă pe care să o aprobe Marie-Kondo care parcă zicea de 20-30 de cărți. Mi se pare mult prea puțin, oricât am încercat să reduc din numărul volumelor, pe unele chiar vreau să le păstrez și chiar să le recitesc. Deși nu am numărat, aș spune că am mai mult de 50 de cărți în bibliotecă dar poate mai puțin de 100 – o să le număr la următoarea ”curățenie”.

Sursă foto: Canva.com

Una peste alta, cititul pe ”ecran” nu este pentru mine momentan iar cărțile sunt (încă) una dintre plăcerile mele vinovate, de care nu intenționez să scap.

Iar acum, la final, aș vrea să te întreb: pentru tine ce înseamnă să fii minimalist?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *