Minimalism

Greșeala care ne împiedică să devenim minimaliști

Acum ceva vreme mă uitam la un videoclip pe Youtube, pe unul dintre canalele despre minimalism pe care le urmăresc, când ceva foarte important mi-a atras atenția. Creatoarea observa, foarte pertinent de altfel, că oamenii aplică minimalismul pe dos.

Cum așa? Poate că o să întrebați intrigați la început. Dar uite cum stau lucrurile. Toată lumea, inițial, când află despre minimalism (inclusiv eu) este încântată. Minimalismul ”promite” mai mult spațiu, timp și bani pentru ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare – aproape magie, nu? Și toată lumea își dorește asta, așa că, toată lumea aproape instant se apucă de…debarasat sau declutter-ing, cum se mai zice.

Și tot debarasezi și debarasezi, poate chiar o perioadă îndelungată, poate chiar ani, golești rafturi care încet-încet…se umplu la loc nu știi exact cum și te trezești că tot nu ești încă minimalist. Și nu, când scriu aceste rânduri nu vreau să arăt cu degetul înspre nimeni mai ales că și eu sunt ”vinovată” de exact același comportament.

Sursă foto: Canva.com

Deci. Dacă renunțăm la lucrurile de care nu mai avem nevoie, dacă renunțăm la ce e vechi, stricat sau nefolositor, dacă dăm X% din haine sau chiar ne facem o garderobă capsulă, dacă parcurgem toate categoriile de obiecte din casă (cosmetice, cărți, pantofi etc) și simplificăm, donăm, reciclăm sau aruncăm – de ce nu suntem încă minimaliști?

Serios, de ce nu suntem? Asta se întreba și fata din videoclipul de pe Youtube. Și răspunsul pe care ea l-a găsit este că oamenii pun minimalismul în practică pe dos. Adică, se apucă de debarasat și eliberează spațiul la suprafață, fără a-și schimba însă obiceiurile și, desigur, pentru că schimbarea nu este reală, profundă, spațiul se va aglomera în curând din nou.

Minimalismul este mai puțin despre a debarasa, deși asta reprezintă o parte importantă, și mai mult despre a folosi și a aprecia la adevărata valoare ceea ce avem deja, în loc să ne avântăm să facem achiziții noi. Nu pare prea greu, nu?

Cu toate astea, multora dintre noi nu ne vine natural să facem asta (și da, mă includ iar în categorie). Recunosc că m-a pus mult pe gânduri această idee simplă, mai ales că, destul de des în ultimele luni, am căzut în ”păcatul” cumpărăturilor online, în special în ceea ce privește cumpăratul de haine (mai pe larg despre aceast lucru, am scris aici).

Tu ce părere ai? Ce anume crezi că ne oprește să devenim (mai) minimaliști atunci când ne dorim asta?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

December 15, 2022 at 7:33 am

În garderobă, am reușit cât de cât să fac ordine. Am păstrat strictul necesar și am început să renunț la plastic (polyester și acril). Am redescoperit lucrul de mână și îmi fac singură din bumbac, in și lână, iar anul acesta vreau să încerc fibrele de bambus și eucalipt. Targhetul este ca într-un șifonier de 2m lungime să încapă toată garderoba de iarnă-vară, cu tot cu pilotă și palton.
Nu reușesc același lucru cu cărțile. Nu pot să citesc în format electronic și mersul la bibliotecă mi-ar mânca trei sferturi de zi. Nu mai cumpăr atât de multe, dar tot multe sunt.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Simbioză

December 16, 2022