Minimalism

Obiecte pe care plănuiesc să nu le mai cumpăr în 2023

Se apropie cu repeziciune finalul de an și, recunosc, este o perioadă care mie îmi place mult. Este momentul în care putem trage linie, să analizăm ce a mers bine și ce puteam face mai bine, să vedem dacă suntem câțiva pași mai în față comparativ cu unde ne aflam în anul precedent, este momentul să ne stabilim obiective noi și, nu în ultimul rând, să fim recunoscători pentru tot ce am realizat.

În ceea ce privește parcursul meu pe drumul minimalismului, aș spune că anul acesta a fost unul cam sinuos, pentru că așa cum vă mai spuneam într-un articol pe aici, sunt minimalistă dar, uneori nu îmi iese.

Am mai avut scăpări și poate cea mai mare de care m-am făcut vinovată a fost aceea a cumpărăturilor online. Am comandat destul de des și nu mereu doar ceea ce aveam nevoie, ba chiar unele dintre achiziții s-au dovedit ulterior a fi cumpărături impulsive (impulse buying).

Sursă foto: Canva.com

Din fericire, sfârșitul de an mi-a adus gânduri mai înțelepte. Mi-am dat seama că am acumulat destul de multe lucruri de care nu mai am nevoie și am re-intrat în obișnuitul meu ritm de sortat/donat/reciclat. Să văd cum spațiile din casă devin iar aerisite, este o satisfacție foarte mare. Odată cu asta, am început să realizez că am nevoie să-mi schimb obiceiurile de cumpărare și mi-am setat ca obiectiv să nu mai cumpăr următoare categorii de obiecte despre care o să vă vorbesc azi.

Haine

Cum mai spuneam și într-un alt articol, problema hainelor a fost mereu dificilă pentru mine iar minimalismul a mai simplificat-o. Însă, anul acesta am trecut printr-o sarcină și printr-o naștere, așa că lucrul ăsta s-a văzut la mine în dressing. Am cumpărat mai multe haine decât de obicei dar am și donat mult mai multe, cum ar fi hainele speciale de maternitate, pe care le aveam încă de la prima sarcină și pe care nu mai vreau să le mai folosesc cu altă ocazie.

Finalul de an m-a găsit în plin proces de decluttering și în sfârșit cred că am făcut pace cu garderoba mea de toamnă-iarnă. Am înlăturat mai multe obiecte și am mai adăugat câteva toamna asta, pe noua mea măsură și, pentru moment, sper să nu mai fac deloc achiziții noi sezonul ăsta.

Sursă foto: Canva.com

Deși cei mai mulți minimaliști se laudă cu o garderobă de 30-40 de obiecte vestimentare pentru tot anul, eu nu mă văd intrând prea curând în categoria aceasta. În primul rând pentru că nu mi se pare fezabil să nu am haine speciale pentru vară, țindând cont de clima din țara noastră. Deși unele obiecte le pot purta în toate antotimpurile, pentru moment prefer să am două seturi de haine, unul pentru sezonul rece și altul pentru cel cald.

Pantofi

La fel ca și în cazul hainelor, această categorie a suferit câteva modificări în acest an. Mai multe perechi de încălțăminte nu mai erau într-o stare acceptabilă, așa că am renunțat la ele. În categorie intră două perechi de cizme, pe care le-am înlocuit (dar n-am mai cumpărat altele în plus) și o pereche de sandale – care la fel a fost înlocuită. În acest domeniu, nu am făcut multe cumpărături extra în acest an, doar o pereche nouă de pantofi sport și o pereche de sandale noi, pe care le-am cumpărat pentru botezul fiului meu.

Nu este deloc realist pentru mine să folosesc aceeași încălțăminte și iarna și vara, la fel ca în cazul hainelor le țin aproape pe cele de sezon și le ascund pe cele pe care nu le port în acel moment. Așa că, în mod concret, acum încălțămintea mea se compune din: o pereche de teniși, una de adidași, una de bocanci, una de ghete, o pereche de cizme, o pereche de pantofi cu toc mic și trei perechi de sandale. Mult pentru un minimalist? Nu știu, dar pentru mine este suficient acum. O să mai reduc din ele? Deocamdată nu dar nu se știe niciodată.

Bijuterii

De multă vreme nu mai port decât aur sau argint iar asta mi-a simplificat mult conținutul cutiei de bijuterii și m-a ajutat să arăt mai elegantă. Anul ăsta am făcut câteva achizii noi dar am și renunțat la obiectele stricate sau pe care nu le-am mai purtat.

Sursă foto: Canva.com

Nu pot să promit că nu o să mai cumpăr absolut nimic din această categorie, mai ales că aștept o comandă cu obiecte din argint dar mi-aș dori totuși când o să mai cumpăr ceva, să fie mai prețios și de valoare mai mare în loc de mici nimicuri, mai ieftine.

În loc de încheiere…

Dragilor, articolul ăsta s-a întins mai mult decât mă așteptam și nu am apucat să vă spun nici jumătate din tot ce aveam pe suflet. Drept pentru care îi voi pune ”la copt” cât de curând o continuare, pentru că mai sunt obiecte pe care nu aș mai vrea să le cumpăr la anul și țin neapărat să vă spun și vouă – cine știe, poate vă inspir cumva.

Până una alta, tu ce obiecte plănuiești să nu mai cumperi în 2023

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

December 29, 2022 at 1:02 pm

Grea întrebare. Cred, cu părere de rău, că nu o să îmi mai cumpăr cărți o vreme (cu excepția cărții Monei). Am prea multe necitite 🙁January 3, 2023 at 9:57 am

Da, cea mai cea mai… Măcar cărți fizice să nu mai cumpăr și mă declar mulțumită 🤣Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ajun

December 23, 2022

În încheierea lui 2022...

December 30, 2022