Minimalism

Trei lucruri contra-intuitive despre minimalism

Subiectul ”minimalism” m-a prins destul de tare de câțiva ani încoace și am petrecut mult timp documentându-mă despre ceea ce înseamnă și nu înseamnă el, iar acesta este un proces care nu se termină niciodată, din punctul meu de vedere. Mereu există ceva de învățat, mereu există ceva ce poți face mai bine – iar asta este valabil pentru cam orice domeniu care te interesează și nu doar pentru minimalism.

Am aplicat multe dintre principiile acestui curent în viața mea, în casă și în alegerile pe care le. Deși uneori mai comit greșeli, îmi place să cred că sunt pe drumul cel bun. Sau cel puțin mă străduiesc să fiu.

Sursă foto: Canva.com

Din fericire, în procesul de a deveni minimalist, exact asta contează: procesul, călătoria. Și asta este partea cea mai frumoasă. Pe parcursul acestor ani, am realizat multe despre mine, despre alegerile mele dar și despre ce înseamnă a fi minimalist. Și voiam să împărătășesc cu voi câteva lecții despre minimalism care, din punctul meu de vedere, sunt contra-intuitive.

Uneori a fi minimalist înseamnă a păstra

O mare parte din a fi minimalist se axează pe a elimina din casă și din viață lucrurile și credințele care nu ne mai servesc. Am făcut zeci de sesiuni de decluterring în ultimii 4 ani și ceea ce am realizat este că, uneori trebuie să păstrezi anumite obiecte, chiar dacă pe moment ar putea să pară că ar trebui să scapi de ele.

Da, am scris bine. Uneori minimalismul înseamnă să păstrezi. De exemplu, la prima sarcină am primit foarte multe haine potrivite pentru o viitoare mămică. Mi-au prins tare bine și deși am dat o parte dintre ele, cele care nu mă caracterizau, am păstrat o mare parte, fiindcă știam că mai vreau un copil. Ceea ce, patru ani mai târziu, chiar s-a întâmplat. Și chiar mi-a prins bine să le am acolo, depozitate sub pat, pentru că nu a trebuit să cumpăr altele special pentru această perioadă.

La fel s-a întâmplat și cu lucrurile de bebeluș, hăinuțe, obiectele mari (pătuț, căruț) pe care le-am păstrat pentru bebe numărul doi. Pe măsură ce crește, le voi da unul câte unul dar până una alta, mă felicit că nu am scăpat de ele imediat după primul copil.

Știu că spun des pe aici că suntem învățați să păstrăm lucruri în speranță că ne vor trebuie mai târziu dar momentul ăla nu prea vine – ideea e, că uneori nu se aplică. Uneori chiar avem nevoie și păstratul ne poate scuti de cheltuieli ulterioare mari.

Sursă foto: Canva.com

Dacă știi sigur că mai vrei un copil, păstrează lucrurile esențiale de la primul. Dacă ai fluctuații de greutate sau treci printr-o sarcină, poți să păstrezi lucrurile care sunt măsură mai mare sau mai mică. Dacă ai șapte parfumuri în dulap și folosești parfum în mod obișnuit, nu are rost să dai jumătate din ele, mai bine le folosești pe toate până se termină – economisești bani și e mai sustenabil așa.

E important să poți să planifici și să discerni ce are sens să păstrezi pentru mai târziu și ce nu, iar cel mai important este să-ți asculți intuiția – fiindcă ea nu ne învață niciodată de rău.

Uneori minimalismul poate fi toxic

Minimalismul nu ar trebui să fie despre a-i judeca pe alții, pentru că este un curent care ne dă voie să ne creăm propriile reguli, astfel încât să se potrivească perfect cu stilul nostru de viață și personalitate fiecăruia dintre noi. Minimalismul este despre a trăi o viață mai bună, despre a elimina excesul, surplusul și a ne concentra pe ceea ce contează cu adevărat.

Iar acest lucru este diferit pentru fiecare dintre noi, așa că nu suntem în măsură să judecăm pe nimeni. Poți să fii minimalist dacă ai plante, dacă ai copii, dacă ai animale, chiar dacă nu ai o garderobă capsulă sau îți place să ai colecții. Fiecare poate fi minimalist în felul lui iar faptul că unele persoane consideră doar minimalismul extrem ca fiind ”adevărat” sau ”corect” și judecă sau emit judecăți de valoare – mi se pare foarte toxic.

Minimalismul nu este pentru toți

Din păcate, trăim într-o lume în care mulți oameni nu au suficient sau nu au lucrurile de bază pentru a-și duce traiul de zi cu zi. Faptul că unii dintre noi ne plângem că avem prea multe obiecte sau că nu mai avem loc de ele prin casă, în timp ce alții se zbat să facă rost de lucrurile de strictă necesitate – poate părea chiar o aroganță din punctul ăsta de vedere.

Așa că, să ne păstrăm modestia și să încercăm să ajutăm dacă putem. Am mai spus de multe ori, ceva ce nouă nu ne mai trebuie, poate să aducă o mică bucurie altcuiva. Însă este nevoie de puțin efort ca să găsești acea persoană, căreia să-i donezi ceea ce pentru tine nu mai e de folos dar e încă în stare bună și chiar dacă nu e mereu ușor – merită întotdeauna.

La final…

Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai citit până aici și să te întreb: tu ce părere ai despre minimalism?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

January 16, 2023 at 4:33 pm

Eu am versiunea mea de minimalism, cu lucrurile mele de care nu mă pot dezlipi, dar care îmi sunt utile. Cred că e important ca lucrurile să funcționeze pentru tine în primul rând.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *