Cartile lui Ralu

Recenzie ”Soția secretă” de Gill Paul

Săptămâna trecută vă povesteam despre lectura romanului ”Fiica pierdută” scrisă de autoarea scoțiană Gill Paul, despre care am scris aici. Am fost absolut fascinată de acest roman de ficțiune care este bazat pe fapte istorice reale și care explorează posibilitatea ca una sau mai multe dintre fiicele familiei Romanov să fi supraviețuit – ipoteză care a fost mult vehiculată în acea epocă.

Dacă în romanul precedent, autoarea își baza povestea pe ipoteză că Maria ar fi supraviețuit, în acesta ea își va exprima propria versiune despre ce s-a întâmplat cu Tatiana, una dintre fiicele mari ale ultimului țar al Rusiei.

Poate pentru că eram deja familiarizată cu subiectul și cu unele întâmplări, romanul mi s-a părut mai greu de parcurs la început însă, după un anumit număr de pagini, povestea m-a prins întru totul și am finalizat lectura cu mult mai repede decât mă așteptam eu inițial.

Sursă foto: arhiva personală

Așadar, ne aflăm în 1914, în plin Război Mondial, și suntem de față când ducesa Tatiana face cunoștință cu Dimitri Malama, un ofițer rănit de proveniență aristocratică, în timp ce aceasta face voluntariat ca soră de caritate împreună cu mama și sora ei mai mare.

Începuturile prieteniei dintre Tatiana și Dimtri sunt descrise cu foarte multă duioșie și delicatețe și sunt cele care ne sunt prezentate cel mai mult. Cartea aceasta este ușor diferită pentru că descrie mai puțin perioada de arest și se axează mai mult pe relația celor doi și apoi pe fuga Tatianei din casa Ipatiev, pentru a se reuni cu iubitul ei și a găsi o cale de salvare a familie imperiale.

Măcelul din 16 iulie 1918 în care membrii familiei țarului Nicolae au fost executați, o găsește pe Tatiana departe de această scenă, reunită fiind cu Dimtri. Însă Dimtri face o ieșire scurtă iar la întoarcere constată că iubita lui a fost răpită. Deși o caută peste tot, Tatiana nu este de găsit.

Ce s-a întâmplat cu Marea Ducesă Tatiana?
O va mai găsi Dimtri vreodată?
A mai reușit cineva din familia țarului să scape?
Ce va face Dimtri mai departe?

La aproximativ 100 de ani mai târziu, în 2016, Kitty, care locuiește în Londra, decide să-și părăsească soțul și să zboare mai bine de 5000 de kilometri, în America, pentru a prelua o cabană moștenită de la străbunicul ei, Dimtri, pe care nu l-a cunoscut niciodată.

Ce motive are Kitty să fugă?
Ce va afla ea despre străbunicul ei?
Va reuși ea să restaureze cabana cea izolată?
Cum va reacționa soțul ei când va afla?

Un roman peste așteptări care a reușit să mă surprindă foarte mult și care este scris într-un stil superb. Mi-e foarte greu să spun dacă mi-a plăcut mai mult decât primul, pentru că și acesta mi-a plăcut enorm, însă îl recomand cu siguranță, iar dacă Gill Paul mai are cărți pe acest subiect, le voi citi cu siguranță în viitorul apropiat pentru că nu încetează să mă surprindă.

Tu ai citit vreunul dintre aceste romane până acum?

Sursă foto: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buze subțiri

February 10, 2023