Cel mai greu lucru când vrei să devii minimalist
Minimalismul presupune, pe scurt, să păstrezi în viața ta doar acele obiecte sau experiențe care te fac să te simți bine, care te apropie de scopurile tale și care te ajută să trăiești așa cum ți-ai dorit întotdeauna. Pentru unii asta înseamnă o viață în rucsac, nelgați de lucruri materiale, cu posibilitatea de a călători oricum, oriunde, pentru alții poate fi o garderobă în care să nu mai încapă ”n-am nimic de îmbrăcat” printre zecile de articole vestimentare sau o casă fără ”nu găsesc nimic aici” și fără ”nu am loc”.
Acest lucru presupune, desigur, renunțarea la multe lucruri strânse în mult timp în casa noastră, poate chiar ani de zile în care am adunat obiecte diverse în speranța că vom avea nevoie de ele într-o zi.
Declutter-ingul (debarasarea de obiecte) este o parte importantă din proces atunci când vrei să devii (sau ești deja) minimalist. Aș îndrăzni să spun că este chiar o activitate care nu se termină niciodată, doar se temperează pe măsură ce casa ta arată tot mai mult așa cum ai visat. Însă, mai mult sau mai puțin cu voia noastră, tot se vor mai aduna obiecte care nu ne vor mai fi de folos sau nu ne vor mai aduce bucurie într-o zi.
Această activitate este cea mai la îndemână și cea în care toți ne ”înfigem” atunci când decidem să aducem minimalismul în casa noastră. Însă, dacă nu ne stabilim obiectivele corect, dacă nu realizăm când greșim, vom deveni blocați în ea, vom debarasa și iar vom aduna iar asta la nesfârșit – îndepărtându-ne tot mai mult de obiectivele noastre și de adevăratele motive pentru care am ales acest stil de viață (o casă mai organizată, mai puțin timp pentru curățenie și mai mult timp pentru ceea ce contează etc)
În anul care a trecut, am avut ceva mai mult să-mi evaluez acțiunile cu privire la alegerile mele și am realizat care este cel mai greu lucru atunci când vrei să devii minimalist, cel puțin pentru mine. Sunteți gata?
Cel mai greu lucru atunci când vrei să devii minimalist, este să te oprești din cumpărat.
Gata, am spus-o. Deși îmi doresc să am mai puține lucruri intuile în casă, deși îmi doresc să am mai mult spațiu, deși îmi doresc să pun bani deoparte și să nu mai cheltui pe lucruri de care n-am cu adevărat nevoie sau care nu îmi fac bine, adevărul este că pentru mine cel mai dificil lucru este să mă opresc din cumpărat. Și dacă ar fi să restrâng, cel mai greu îmi este atunci când vine vorba de haine și cosmetice.
Nu mă înțelegeți greșit, minimalismul nu înseamnă să nu mai cumperi nimic niciodată. Dar înseamnă să cumperi mai conștient, mai rar, mai documentat, mai calitativ și deseori mai scump (fiindcă în loc de zece prostii, poți să dai banii pe lucrul de care ai nevoie în mod real și chiar să îți permiți unul mai bun).
Așa cum nici în acest caz nu este vorba despre a mă abține, ci doar de a fi mai conștientă de alegerile mele. Nu plănuiesc să renunț nici la cosmetice și nici la haine dar, trecând prin aceste categorii de obiecte la fianlul anului trecut, mi-am dat seama că am mai multe decât folosesc. Și, deși a fost ușor să le donez și să mă asigur că ajung la oameni care le vor da o viață nouă, cel mai greu lucru a fost să nu mai dau comezi online și să folosesc ceea ce am la maximum.
Din noiembrie până acum nu mi-am mai achiziționat haine și, odată intrată în acest ritm, nu mai văd de ce aș face asta câtă vreme nu îmi lipsește nimic anume. Puțin mai greu este cu produsele de beauty dar încerc să îmi respect promisiunea de a avea unul din fiecare, mai puțin când vine vorba despre parfumuri, fiindca încă am vreo patru sticluțe – însă nu am mai achiziționat niciun parfum nou, din vara trecută.
Deci, cum am putea să ne oprim din cumpărat?
Sau mai bine zis, cum am putea cumpăra mai conștient? Păi, o metodă ar fi să ne găsim alte hobby-uri și activități și să limităm timpul pe social media și telefon, unde suntem asaltați în permanență de reclame. Un film, exerciții fizice, o plimbare, acestea sunt doar câteva alternative la a ne mai uita pe diverse site-uri în căutarea a ceva de cumpărat – atunci când ne plictisim.
O altă metodă pentru a limita cumpărăturile din impuls, ar fi să nu cumpărăm imediat ce ne dorim ceva. Să întârziem cumpărătura cu o lună iar dacă încă ne stăm gândul la acel obiect – îl putem lua. Dacă nu, probabil că nu era ceva necesar.
Apoi, am putea să ne creăm anumite reguli, de exemplu să cumpărăm doar atunci când trebuie să înlocuim ceva sau, atunci când căutăm ceva să cumpărăm, să luăm doar acel lucru. Îmi amintesc cum, în tinerețe, mergeam în mall după, să zicem, o geacă, și se întâmpla foarte des să mă întorc cu blugi noi, multe bluze și alte lucruri – dar fără geaca de care aveam nevoie.
O altă metodă pe care am implementat-o din acest an și care funcționează pentru mine, este să îmi țin evidența cheltuielilor folosind o aplicație specifică. Este mai exactă decât aplicația băncii și, la final de săptămână sau lună, știu exact pe ce s-au dus banii. Simplul fapt că știu că trebuie să trec acolo cheltuiala mă face să mă mai gândesc încă o dată la ea și dacă îmi e cu adevărat necesară, iar evidența pe categorii mă ajută să știu unde am ”exagerat” și unde pot corecta mai departe.
Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai citit până aici și să te întreb două lucruri. Primul, tu cum reziști cumpărăturilor impulsive? Și al doilea, care crezi tu că este cel mai greu lucru atunci când vrei să devii minimalist?
Sursă foto: Canva.com
Comments