
Păstrează tradițiile primăverii cu mucenicii Băneasa
În această perioadă din an, mai mult ca niciodată, mă gândesc adesea la copilărie. Faptul că am doi copilași dar mai ales o fetiță de 5 ani, mă face parcă să retrăiesc alături de ea o parte din copilăria mea și să îmi reamintesc foarte multe momente dragi în timp ce făuresc noi amintiri, care ne vor rămâne în suflete și în minte pentru totdeauna.
Venirea primăverii a fost mereu prilej de sărbătoare pentru mine și nu îmi aduc aminte de niciun an în care să nu o fi celebrat cum se cuvinte, respectând toate obiceiurile specifice. Mărțișoarele, florile de sezon toate dăruite și primite din abundență, zilele mai calde petrecute în voie afară, zărirea primilor fluturi – toate acestea reprezintă mici stropi de fericire în viețile noastre.
Îmi plac multe lucruri la sosirea primăverii iar dacă ar fi să aleg doar două, primul ar fi florile. Ador florile și încă atât de mult încât, pe lângă haine înflorate, flori în casă și multe alte obiecte cu motive în ton, am chiar și doi copii cu nume…florale.
Prin ochii lor, am ocazia să trăiesc din nou copilăria, chiar dacă de data asta nu mai este a mea și, odată cu ea, privesc tradițiile de primăvară cu alți ochi: mai maturi, mai responsabili, poate un pic mai nostalgici dar la fel de curioși și plini de entuziasm. Iar asta mă aduce la al doilea lucru preferat în această perioadă: pregătirea mucenicilor.

Chiar și eu iubeam, copil fiind, această tradiție fiindcă, pentru că sunt crescută în sudul țării, mama și bunicile mele pregăteau cu drag, de fiecare dată, mucenici muntenești. Îmi amintesc că așteptam nerăbdătoare prepararea lor și cel mai greu mi se părea să aștept să se răcească – deh, răbdarea nu este punctul forte al copiilor. Dar, așa cum vă ziceam aceasta este și preferința mea acum, muncenicii muntenești, deși am avut și încercări (cu succes, aș spune) de a prepara mucenici moldovenești.
Anul acesta, ca și în alți ani, am ales mucenicii Băneasa, fiindcă sunt iubiți de întreaga familie și au fost cu siguranță mult așteptați. Eu îi prepar simplu și rapid, cu zahăr, puțină sare, vanilie, scorțișoară, nucă măcinată și puțină coajă de lămâie și portocală – pentru o aromă wow. Am adăugat mucenicii în apa care fierbea deja pe foc și în care pusesem în prealabil zahărul și praful de sare, i-am lăsat acolo fix 8 minute apoi am adăugat aromele, scorțișoara și nuca mărunțită.
Cel mai greu pas din proces este, desigur, să convigi copilul că mucenicii nu se mănâncă fierbinți, de pe plită, imediat ce focul a fost stins. Și pentru că pofta pentru gustul Băneasa era prea mare, i-am scos pe amândoi prichindeii la o plimbare afară, la soare, iar când ne-am întors, ne-am putut bucura de minunații și mult așteptații mucenici care, pentru că am urmat rețeta Băneasa, au ieșit pur și simplu delicioși.
Poate magia anticipării, poate gustul bun, ingredientele de calitate, nu aș ști cu exactitate să spun ce anume, dar mucenicii mei au fost foarte apreciați iar eu am fost fericită că am ales să gătesc cu Băneasa așa cum am făcut-o de sute, poate de mii de ori, în toți acești ani de când gătesc și sunt gospondină și mamă.

Pastele sunt un aliment foarte apreciat la noi în casă, aș spune chiar că sunt un aliment de bază pe care îl folosim de multe ori pentru a crea feluri de mâncare simple și delicioase. Din fericire, avem la dispoziție foarte multe bunătăți Băneasa din care să alegem. Fie e că e vorba de tăiței pentru supă (mult iubită și mult gătită la noi acasă), paste fundiță, scoici, macaroane, penne și multe alte sortimente sau chiar făină din care să ne facem tot felul de bunătăți (cel mai des fac clătite și negresă), Băneasa ne pune la dispoziție ingrediente calitative prin care visele noastre culinare prind viață.
Cred că nu este nimeni pentru care acest nume să nu fie familiar, fiindcă în ultimele trei decenii Băneasa a ajuns unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și al producției de paste făinoase, în ultimii 15 ani fiind chiar lider de piață în acest domeniu și având una dintre cele mai puternice fabrici din Europa Centrală de Est.
Nu este de mirare că pentru mulți dintre noi, Băneasa este un nume familiar, pe care l-am auzit și l-am văzut încă din copilăria noastră devenind, până în ziua de astăzi, sinonim cu acasă.
Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai urmărit până aici și să te întreb: tu păstrezi tradiția mucenicilor făcuți acasă? Care este ingredientul tău secret?
Sursă foto de copertă: arhiva personală
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring Super-Blog 2023
Comments