
Păstrează bucuria siguranței în casa ta cu Empria
Am știut dintotdeauna că voi vrea să am copii, atunci când va fi timpul potrivit însă, acum, privind în urmă, îmi dau seama că n-am știut nici măcar jumătate din tot ceea ce va urma după apariția acestora. Sunt sigură că aceia dintre voi care sunt deja părinți dau din cap aprobator în timp ce parcurg aceste rânduri, în timp ce restul probabil se întreabă la ce mă refer și dacă nu cumva exagerez pentru că, serios!, nu pare a fi atât de greu să crești un copil.
Ei bine, nu știu ce să zic despre asta dar, pot să vă spun că, având doi prichidei, fiecare zi este o aventură. Imaginația și creativitatea lor sunt nelimitate, atenția lor este extraordinară mai ales la tot ceea ce este periculos sau interzis și pe care, noi ca adulți, deja nu le mai observăm. Zi de zi sunt uimită de inteligența, încrederea și inocența lor. Toate astea sunt minunate însă, uneori, pot conduce la situații…amuzante, ciudate sau, din păcate, de-a dreptul riscante.

Ce s-a schimbat de când am devenit părinte?
Eh…prea multe lucruri ca să le enumăr dar cel mai evident dintre ele este că, la fel ca alți părinți, nu mai am un nume. Adică…mai am că nu s-a schimbat nimic din punct de vedere legal, însă…el a devenit absolut irelevant.
De câțiva ani mă numesc doar Mama Deliei și știu că în curând mă voi numi și Mama lui Alexandru, de îndată ce va începe să aibă și și el amici de vârsta lui. Pentru moment, uneori sunt ”doamna cu bebelușul”, cum mă numesc alți copii o idee mai mari, când mă văd plimîndu-mă pe stradă cu Alex în marsupiu. Asta nu este, însă, nicio tragedie. Cei mai mulți dintre cunoscuții mei se numesc aproximativ la fel: mama Irinei, tatăl lui Tudor, mama Anastasiei și așa mai departe – ați prins voi care este ideea.
Apoi, încă de când fetița noastră a pornit-o pe două piciorușe, toate obiectele din casă s-au mutat…mai sus. Ghivecele cu orhidee de pe pervaz? Cocoțate pe bibliotecă. Toți detergenții și toate soluțiile de curățat? Pe cel mai înalt raft al dulapului de pe hol. Toate cosmeticele și produsele de igienă? Hopa sus!, protejate-n coșuri, pe dulapul din baie.
Unele situații le-am prevăzut și am reușit să iau măsuri înainte să se întâmple ceva dar altele…nu. De exemplu, am aflat că trebuia să fi mutat și borcanul de cafea solubilă mai sus, într-o după amiază în care fiica mea se afla cu mine în bucătărie și după o clipă în care nu am mai fost atentă la ea, am întors capul ca să o văd…mestecând cafea, foarte încruntată – probabil din cauza gustului amar.
Cu siguranța nu este de glumă
Prin incidente similare am aflat că trebuie să mut și făina, mălaiul și borcanele cu miere și gem vorba cântecului, sus – tot mai sus. Dar când fiica mea s-a făcut ceva mai mare și a început să înțeleagă mai multe și să ne asculte diversele recomandări, iar noi am simțit că e sigur să mai coborâm din lucrurile consemnate la izolare, am aflat că…o să mai vină un bebe și că trebuie să ne pregătim sufletește să o luăm de la început cu toate.

Însă de data asta suntem mult mai pregătiți și înțelegem că un copil chiar îți schimbă viața și casa dar, mai ales, că nu este de glumit cu siguranța. Multe situații banale pot deveni foarte periculoase pentru copii și o singură clipă de neatenție este mai mult decât suficientă pentru a declanșa un dezastru. Din fericire, substanțele periculoase sunt încă la înălțime, la propriu! și încă avem siguranțe pentru sertare funcționale în toată casa, inclusiv pe dulapuri și bibliotecă.
Aceasta a fost o primă măsură de bază pe care am învățat foarte repede că trebuie să o aplicăm în casa noastră dacă vrem să fie în siguranță copiii iar noi să…mai avem lucruri personale care să nu fie rupte, desenate, murdărite sau distruse, într-un cuvânt.
De asemenea, știm ce greșeli am făcut în trecut și cu siguranță găsim acum utilitatea pentru o protecție laterală de pat care să ne scape de griji și neplăceri. Practic, vom scăpa de acum de improvizațiile cu perne și vom sta fără stres știind că bebe nu are cum să cadă din pat și poate dormi sau se poate juca în siguranță în patul astfel protejat.
Pentru că realizăm că una este să ai un singur copil și alta e să fie doi, ne tot gândim cum să ne ocupăm în mod egal de ei, să le oferim aceeași grijă și atenție, să îi limităm cât mai puțin, astfel încât ei să înțeleagă ce frumos este să mai fie un alt copil în familie și să evităm apariția oricăror tensiuni sau, de ce să nu recunoaștem, invidii frățești – despre care știm să se poate insinua în astfel de situații.
Astfel că luăm în calcul soluții la care nu ne-am fi gândit cu patru ani în urmă – cum ar fi achiziția unor căști antifonice. Deși am văzut astfel de căști folosite de părinți pentru beblușii lor la diverse evenimente, nu am știut că vom avea și noi nevoie de o pereche. Dar ce faci când copilul mai mare vrea să se joace și să se uite la desene animate iar celălalt copil, mai mic, ar vrea să doarmă neulburat, totul în doar 45 de metri pătrați?

Exact, soluția căștilor antifonice pentru bebeluși și copii apare în acest caz ca o soluție cu adevărat salvatoare. De asemenea, acestea sunt minunate atunci când folosim în casă aparate electrocasnice care fac mult zgomot – cum ar fi aspiratorul sau mixerul. Aceste căști colorate și prietenoase, reduc zgomotul cu un număr de decibeli care fac zgomotul mult mai suportabil pentru sensibilul bebeluș.
O altă soluție de acest fel este un deflector de aer condiționat pe care plănuim să-l folosim mult vara aceasta, fiindcă nici unul dintre noi nu este foarte încântat de caniculă și temepraturi crescute – mai ales în casă. Ușor de montat și reglat, fără găuri în pereți sau fără a fi nevoie să redecorăm, acesta permite folosirea instalației de aer condiționat într-un mod sigur și care să nu ”se lase„ cu efecte nedorite pentru copii cum ar fi răceli sau alte afecțiuni.
Empria – bucuria siguranței
Ne dorim foarte tare o copilărie fericită pentru micuții noștri și o casă în care să fie liberi să se joace, să exploreze și să învețe și cred că toți părinții au același vis pentru copiii lor. Știu pe propria mea piele că de multe ori oboseală fizică și mentală acumulată, lipsa somnului și lista nesfârșită de lucruri de făcut pe care o tot rulez în cap îmi pot afecta atenția și viteza de reacție.
Copiii sunt foarte rapizi și inventivi și, din păcate, încă nu știu să discearnă pericolele care îi pândesc de multe ori. O singură secundă este suficientă pentru a se întâmpla ceva neplăcut astfel că e important să previi tot ce se poate și să anticipezi toate pericolele, astfel încât să poți lua toate măsurile de siguranță pentru ca aceștia să fie 100% în siguranță.
Astăzi vreau să vă povestesc care au dus grija pentru siguranța copiilor lor la nivelul următor și din 2018 ajută și alți părinți să aibă case sigure și să le asigure puilor o copilărie fără griji. Empria (pe numele său anterior Buy4Baby, care a început cu proiectul antreprenorial Rent4Baby) este un business complet care și-a propus să ducă acest concept într-o etapă nouă – care cuprinde grija pentru întreaga familie. Preocuparea pentru siguranța propriilor copii, i-a făcut pe cei de la Empria să își dorească să o ofere și celorlalți într-o manieră transparentă, atentă și prietenoasă.

Grija pentru cei dragi nu se oprește niciodată, fie că este vorba despre copii, soț, bunici și toți ceilalți membrii ai familiei noastre, pe care îi iubim. Însă ea (grija) trece, ca și noi, ca persoane, prin numeroase etape și transformări, iar noi trebuie să ținem mereu pasul.
Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai citit până aici și să te întreb, tu cum te asiguri că ai o casă sigură pentru membrii familiei tale?
Sursă foto de copertă: arhivă personală
Acest articol a fost scris în cadrul Spring Super-Blog 2023
Comments