Minimalism

Încă trei lucruri contra-intuitive despre minimalism

Vă povesteam acum ceva vreme despre câteva lucruri contra-intuitive despre minimalism iar astăzi voiam să revin la acest subiect, pentru a-l aprofunda. Minimalismul presupune, pe scurt, să păstrăm în viața noastră doar acele obiecte care ne aduc bucurie dar și să ne schimbăm obiceiurile de cumpărare, astfel încât să fim mai conștienți de alegerile noastre și să ne cheltuim banii doar pe ceea ce contează pentru noi cu adevărat.

Schimbările nu se întâmplă peste noapte însă, dacă perseverăm cu noile obiceiuri, ele vor deveni parte din noi. Iar acest lucru se aplică și pentru minimalism. Cu toate astea, astăzi aș vrea să demontez câteva mituri despre acest stil de viață și să lămuresc anumite aspecte.

Uneori mai puțin nu e mai mult

Știu că mulți minimaliști merg pe principiul că mai puțin este mai mult, atunci când vine vorba de anumite categorii de obiecte, fie că este vorba despre haine sau obiecte de mobilier. Și poate fi chiar un principiu cu mult sens pentru că, atunci când scapi de surplus, ceea ce este esențial și necesar – iese în evidență mult mai ușor și este pus în valoare.

Însă, adevărul este că uneori nu se aplică acest principiu fiindcă…pur și simplu, uneori ai nevoie de mai mult. Dacă mergi la birou în fiecare zi, s-ar putea să ai nevoie de o grabderobă mai consistentă, decât dacă ești o persoană care lucrează de acasă sau una care nu lucrează deloc.

Sunt domenii în care ai nevoie permanent să respecți un cod vestimentar și unde nu te poți duce cu aceleași haine cu care îți scoți copiii în parc. Poate că ești o persoană care trebuie să participe la multe evenimente, din diverse motive. Evident, ai nevoie de ținute potrivite și poate chiar de un număr mai mare de obiecte vestimentare.

Sursă foto: Canva.com

Prezența în casă a unui nou membru, sau nevoile diverse pe care le putem avea, pot face ca în casă să intre obiecte noi și să nu mai fie suficiente cele pe care le avem deja. De exemplu, sunt familii cărora o singură mașină nu le este suficientă – iar asta nu e ceva rău. Astfel de situații sunt perfect normal și nu ar trebui să ne îngrijoreze. Trebuie doar să discernem ce avem nevoie cu adevărat iar uneori, asta poate însemna mai multe obiecte dintr-o anumită categorie.

Cheltuieile pot crește

Am putea crede că a deveni minimalist înseamnă a reduce cheltuielile și asta poate fi chiar adevărat. Însă, din nou, depinde ce îți dorești. Poate că acum când ești mai conștient pe ce se duc banii și poți reduce cheltuielile inutile, îți vei dori să cumperi obiecte mai calitative, mai durabil. Și desigur, asta va însemna mai mulți bani cheltuiți de-odată. Pe de altă parte, un obiect de calitate mai bună poate avea o durată de viață mai lungă.

Ce vreau să spun de fapt? Că reducerea cheltuielilor este un beneficiu al minimalismului dar nu e neapărat ca tot ce cumperi să fie ieftin sau să te oprești de tot din cumpărat. Uneori, poate însemna că vei cheltui mai mult dar pe lucruri mai calitative sau pe experiențe pe care ți le-ai dorit mereu (cursuri, călătorii etc).

Strictul necesar nu e de ajuns

Am putea crede că acest stil de viață înseamnă doar a avea strictul necesar dar nu e obligatoriu, decât dacă îți dorești acest lucru. Însă cred că cei mai mulți oameni nu-și doresc sau nu au nevoie să trăiască doar cu ceea ce încape într-un rucsac.

Dintr-o multitudine de motive, e posibil ca în multe situații să ai nevoie de mai mult decât atât. Poate că sunteți două persoane care locuiți împreună și poate ați crede că două căni, două farfurii și două seturi de tacâmuri ar trrebui să ajungă, dar să fie asta general valabil? Sigur că nu. Poate că aveți musafiri de mai multe ori pe săptămână sau gătiți mult sau poate pur și simplu nu ar fi ceva confortabil pentru voi.

Sursă foto: Canva.com

Este cazul și pentru obiectele cu valoare sentimentală sau obiectele de colecție. Nu ar trebui să renunțe nimeni la ele, doar pentru că așa a zis Marie Kondo. Singurele lucruri la care ar trebui vreodată să renunți sunt cele care nu te mai bucură sau care te încarcă (la propriu și la figurat) inutil.

Una peste alta…

Consider că fiecare persoană are propriile nevoi iar minimalismul ar trebui să faciliteze împlinirea lor, nu să le îngrădească. Acesta este și motivul pentru care acest stil de viață arată foarte diferit pentru fiecare dintre noi – și așa ar trebui să fie. Iar acum, la final aș vrea să îți mulțumesc fiindcă m-ai citi până aici și să te întreb: pentru tine ce reprezintă minimalismul?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

March 16, 2023 at 6:12 pm

Încerc de vreo doi ani minimalismul, dar încă mai am de lucru.
În primul rând, am scăpat de aproape toate lucrurile inutile sau cu care nu mai rezonez de la îmbrăcăminte, încălțăminte, veselă, tacâmuri, cărți la aparatură electronică și electrocasnică.
Am început să mă orientez către calitate și mai puțină cantitate.
Decât să-mi iau din comerț trei pulovere din plastic care țin maximum două sezoane, îmi tricotez trei pulovere din lână pe care le port de mă plictisesc.
Când am triat pentru decluttering, am găsit unul care a împlinit 10 ani și arată excelent.



    March 17, 2023 at 6:03 pm

    Mă bucur foarte mult pentru deciziile tale, Almona. Minimalismul ne da ocazia sa punem în valoare tot ce avem mai bun printre lucrurile noastre și să eliminăm excesul. Te îmbrățișez



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *