Super Blog

Pastele Băneasa adună toată familia la masă – chiar și în timpul postului

Chiar în momentul acesta, în care vă scriu, ne aflăm în perioada mea preferată din an. Nu aș ști să vă dau motive foarte concrete, dar ador exact acest timp, de dinainte de sărbătoarea Paștelui, în care este primăvară în toată puterea cuvântului. Știți voi, nu e nici cald, nici frig, toți copacii înfloresc și totul se trezește la viață – de la natură cu micile ei viețuitoare, până la parcuri și terase. Parcă și noi oamenii avem mai multă energie, mai mult chef de viață, mai multă poftă de a ne bucura de soare.

Sursă foto: arhiva personală, colaj realizat cu Canva

Cu toate astea, nu ar trebui să uităm că ne aflăm în plin post al Paștelui, care a început pe 27 februarie și se va sfârși pe 15 aprilie. Anumite restricții se impun, chiar dacă poate ne simțim eliberați de toate constrângerile, pentru prima dată după mai mulți ani.

Semnificația Postului Paștelui

Este o perioadă (lungă) în care oamenii sunt îndemnația la curățenie trupească și spirituală, pentru a se pregăti pentru cea mai mare sărbătoare creștină: Învierea Domnului Iisus Hristos. De aceea, există 40 de zile de post și penitență, în care creștinii trebuie să reflecte asupra comportamentului lor, să fie smeriți, mai buni cu ceilalți și să se preteze mai puțin la comportamente mai puțin frumoase, cum ar fi bârfa sau invidia.

Desigur, această perioadă de post vine, după cum știm, cu anumite restricții culinare. Este cel mai lung post de peste an, așa că va fi cu atât mai mare bucuria când vom putea gusta din nou preparatele ”de dulce” specifice acestei sărbători.

Până atunci, însă, vom mai răbda un pic de la fripturi, prăjituri cu lapte și ouă și alte preparate, dulci sau sărate, care conțin lactatate sau carne. Deși poate părea dificil sau chiar provocator să ții o astfel de, să-i zicem dietă alimentară, o perioadă destul de însemnată, totuși, vestea bună este că există o varietate mare de rețete vegetariene și de post – care sunt disponibile și la îndemâna oricui.

Ca să nu mai spunem că, în perioada asta, chiar avem parte de bunătăți naturale din belșug, fiind momentul în care apar primele legume. Deci nu avem niciun motiv să nu ne facem salate gustoase cu ridichi, ceapă verde și spanac sau mâncăruri delicioase din urzici și alte verdețuri proaspăt apărute.

Un post sănătos

Nu este deloc ceva nou pentru familia noastră să ținem postul Paștelui, mai ales că el este preferatul meu, datorită abundenței de opțiuni și a zilelor plăcute, în ciuda lungimii acestuia. Din fericire, în această perioadă, nu ne este răpită mâncarea noastră preferată: pastele.

Multă lume se strâmbă când aude de această preferință, dar adevărul este că de fapt pastele, chiar și cele din făină albă, sunt o sursă grozavă de carbohidrați ”buni” – adică din aceea care se digeră mai greu și asigură energie și sațietate pe o perioadă de timp mai lungă. Exact ce avem cu toții nevoie pentru a ne duce toate sarcinile la bun-sfârșit cu bine, în fiecare zi. În plus, noi le preparăm al dente pentru a ne asigura că au indice glicemic scăzut.

Pastele pot fi combinate în fel și chip și sunt o masă delicioasă pentru prânz sau cină. Opțiunea de sosuri și plante aromatice este foarte mare, așa că nu e nicio problemă că nu putem pune pe ele carne sau parmezan, pentru o vreme.

Preferatele noastre sunt pastele Băneasa fiindcă sunt ușor de preparat, sunt gustoase și și-au dovedit în timp calitatea. Nu cred că e nimeni care să nu fie familiarizat cu rețeta Băneasa și produsele acestui brand.

Sursă foto: Băneasa, realizat cu Canva

Băneasa este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii. De mai bine de 15 ani suntem lideri pe piața românească a pastelor făinoase, fabrica Băneasa fiind cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor. Cu o capacitate de producție anuală instalată de peste 25.000 tone de paste, Băneasa se numără și printre cele mai puternice fabrici din întreaga Europa Centrală și de Est.

Rețeta mea de paste preferată

Copiii mei adoră, la fel ca mine, pastele și sigur viața mea de mamă gospodină ar fi fost mult mai grea dacă lucrurile ar fi stat altfel. Este modul meu de a mă asigura că mănâncă sănătos și că acceptă legumele pe care le-ar refuza dacă le-aș servi ca atare. Dar, deghizate în sosuri delicioase și amestecate în paste aurii și fierbinți – succesul este absolut garantat.

Când ținem post, pastele sunt unul dintre felurile pe care le putem împărți cu copiii, fără ca aceștia să fie privați de nutrienți și proteine. Ador în post, dar nu numai, să consum ciuperci, datorită gustului bun și a proteinelor pe care le conțin.

Așadar, rețeta mea preferată de paste de post este foarte, foarte simplă și o să o las aici. Poate fi preparată cu sos alb sau sos roșu, în funcție de preferințele voastre. Cum la mine în casă, fiecare membru are mereu alte preferințe, eu prepar ambele variante pentru a împăca, vorba românească, și capra și varza (de post).

Sursă foto; Canva, material realizat cu Canva

Din păcate, pentru că vorbim despre o perioadă lungă de post, ca și în alte situații, pot apărea diverse alternative, tentante, vegetale, dar nu foarte sănătoase pentru organism pe termen lung. Pentru a ne asigura că trecem această perioadă cu bine și fără probleme suplimentare de sănătate, e important să ne asigurăm că alimentele consumate sunt de calitate și ”curate”.

Altfel spus, alimentația ar trebui să conțină mai multe fructe și legume, mai multe mânăcăruri preparate în casă și mai puține alimente conservate și procesate ”de post” care sunt vegetale dar nu și foarte apreciate de organism.

Rețeta mea pentru un post reușit include multe mese gătite, multe fructe și legume delicioase, prăjituri de casă fără lapte sau ouă, clătite cu gem și câte și mai câte – fiindcă atunci când te obișnuiești cu acest stil de viață, îți dai seama cât de ofertant este.

Pentru tine care crezi că este rețeta unui post sănătos?

Sursă foto: Canva.com

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring Super-Blog 2023

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *