
Ce este optimizarea SEO și de ce avem nevoie de ea
Dacă m-ai fi întrebat acum vreo 5 ani de exemplu ce este SEO, aș fi știut să răspund oarecum vag. Da, termenul îmi era cunoscut, pentru că lucrez de mulți ani în Resurse umane și este treaba mea să știu ce job-uri au oamenii și ce prespun acestea.
Totuși, de când mi-am făcut acest blog dar mai ales decât m-am alăturat unei comunități de bloggeri și am început să particip la concursuri de profil, acest termen a început să-mi devină, din abstract, familiar. Fiindcă nu poți vorbi despre online marketing, despre scriere de conșinut (content writing) fără a ține cont de SEO.
Ce tot e acest SEO și cum se face el, vă puteți întreba, pe bună dreptate? E firesc să o faceți și eu m-am întrebat exact același lucru. Ce am aflat, însă? Că SEO (adică Search Engine Optimization, fiindcă denumirea vine din limba engleză) se traduce prin optimizare pentru motoarele de căutare. Bine, bine și de ce avem totuși nevoie de ea? Fiindcă nu poți avea un magazin online, nu poți avea un business eficient, nu poți avea un blog fără SEO.

SEO este considerată cea mai eficientă modalitate de promovare pe termen lung și reprezintă totalitatea procedurilor prin care un web-site avansează în motoarele de căutare. Altfel spus, optimizarea SEO ajuta la creșterea traficului organic pe site-ul repsectiv, ceea ce se traduce în mai mulți vizitatori și, implicit, mai mulți clienți. Fiindcă, până la urmă, asta își dorește toată lumea, nu-i așa?
În ultimii ani, SEO a devenit un fel de marketing integrat. Nu mai este suficient să adaugi niște cuvinte cheie în titlu, trebuie să ții cont de unde sunt elementele poziționate, cât de repede se încarcă website-ul și multe alte aspecte tehnice, legate de conținut, persuasiune si vânzări. Și nici măcar conținutul de calitate nu mai este singurul care contează – mai ales dacă publicul pe care îl targetezi nu poate știe de existența lui și nu poate ajunge la el. Sunt multe lucruri care pot fi realizate pentru îmbunătățirea vizibilității, de la ce cuvinte cheie sunt folosite până la calitatea serviciilor și a produselor.
În plus, optimizarea SEO nu este ceva care să se realizeze magic, peste noapte, prin apăsarea unui buton. Este un proces de durată, care se realizează în timp și, deși nimănui nu-i place să aștepte zilele acestea, adevărul este că poate dura destul de mult.
Așa cum poate v-ați dat seama, optimizarea SEO nu este chiar ceva simplu, chiar dacă există numeroase articole pe această temă și chiar și cursuri. Numai că, deși toate aceste resurse sunt grozave iar eu sunt prima care recomandă și iubește învățarea și dezvoltarea personală – uneori e mai bine să apelezi la un specialist.
Dacă vrei ca afacerea ta să aibă mai multă vizibilitate și, implicit mai multe vânzări, e posibil să ai nevoie de colaborarea cu o agenție SEO care să te ajute să îți îndeplinești obiectivele legate de business-ul tău. Aceasta te poate ajuta nu doar preluând partea tehnică a acestui proces dar și prin a crea conținut relevant și de calitate în domeniul în care activezi.

Concret, care sunt beneficiile unui serviciu de optimizare SEO și ce vei obține din asta? Practic, obții poziționarea în primele rezultate din motoarele de cautare, beneficiezi de promovare pe sute de publicații online – care îți vor trimite clienti. Mai mult, brandul tău va deveni unul credibil, pentru că oamenii au încredere în rezultatele din Google, rezultate pot fi măsurate și corelate cu creșterea vânzărilor iar prin creșterea vizibilității brandului vei ajunge în fața site-urilor concurente.
O agenție SEO, cum este, Target Web, folosește toate strategiile existente pentru a crește traficul într-un mod organic și optimizează web-site-ul într-un mod corect. Specialistul SEO te va ține la curent cu acțiunile pe care le va întreprinde și va oferi periodic rapoarte legate de acestea. În plus, el este mereu la curent cu toate schimbările de algoritm și știe să rezolve cele mai comune issue-uri din această industrie.
Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumes pentru că m-ai citit până aici și să te întreb: tu știi ce este SEO?
Sursă foto de copertă: Canva.com