Super Blog

Rețeta (ne)tradițională de pască – ingredientul secret al mesei de Paști

Sărbătorile pascale sunt preferatele mele dintre toate celebrările de peste an, nu aș ști clar să indic un motiv anume, probabil pentru că sunt mai multe. Unul ar fi că Paștele pică mereu primăvara iar natura îl face să se desfășoare mereu într-un cadru de vis, plin de splendoare. Cel puțin pe mine, chiar în momentul în care vă scriu, faptul că afara este o feerie de flori de toate culorile și copaci înfloriți – mă face să zâmbesc încontinuu și să am o stare de bine în interior.

Paștele – momentul meu preferat din an

Al doilea, poate mai important, este că e perioadă în care celebrăm viața și moartea, deopotrivă, dar în primul rând viața cu tot ce are ea să ne ofere – și mereu are daruri pentru noi. Este o sărbătoarea definită de lumină, de bunătate, de iertare, în care, fiecare dintre noi sunte invitați la reflecție, la smerenie și curățenie – interioară și exterioară.

Sursă foto: Canva.com

Următorul motiv ar fi că, e încă o ocazia de a fi cu ai noștri, de a lăsa micile discuții și a ne bucura de momente liniștite, împreună. Desigur, adunarea întregii familii se face întotdeauna în jurul mesei și, pentru că suntem români, aceasta este mereu plină cu bucate alese, muncite, meșteșugite – în special în zilele de sărbătoare, ca acestea pentru care ne pregătim.

Este vinerea mare din Săptămâna Mare și știm cu toții că aceasta este o săptămână deosebită. Încărcată cu multe momente și în care sunt, de asemenea, multe de făcut. N-o să vă mint, și pentru mine este una intensă, una în care am ținut post, am mers la Biserică toată familia pentru spovedit și împărtășit, am făcut curățenie (chiar mai des decât în mod normal – cu doi copii mici) și, desigur, m-am pregătit pentru masa din Duminica Paștelui, când vom fi împreună toată familia la masă. Și ce masă! Nu mai puțin de 4 generații (!) adunate în jurul ei – stră-bunici, bunici, părinți și nepoți.

Mi-am dorit foarte mult să contribui și eu la această masă și să fac un fel de Paște, cam ca mine. Tradițional dar, în același timp…ușor neconvențional. Și nu mi-a fost greu să îmi dau seama ce vreau: o pască tradițională, cu aluat dospit și frămânatat dar plină cu…ciocolată.

Pască (ne)tradițională cu…ciocolată

Nu mă consider o expertă în ale gătitului iar prepratele ”de sezon” care presupun copt și (vai!) frământat – îmi dau mereu emoții. Dar am găsit o rețetă care mi-a dat curaj (rețeta originală este luată de aici) și am purces la treabă, preparând-o în felul meu. Întâi, am ”adunat” ingredientele – de la magazin, adică.

Sursă foto: arhiva personală

Ca de obicei, în bucătărie, ca la atâtea alte ocazii, am apelat și de data aceasta la Băneasa, mai bine spus la…Făina Băneasa. M-am gândit o clipă ce am nevoie de data asta dar răspunsul a fost foarte simplu: Faina pentru cozonac. Pentru că da, este o pască cu aluat de cozonac, dospit și frămânat, umplutură cu brânză dulce și ciocolată și un decor foarte inspirat. Sunteți gata? Voi împărtăși cu voi mai jos rețeta mea de pască, Pasca Băneasa.

Mai jos vă las lista ingredientelor pentru aluat și umplutură, cu mențiunea că eu am folosit ciocolată amăruie 70% iar dacă vă întrebați ce este cu oușoarele de ciocolată și căpșunile, ei bine, le voi folosi pentru a decora această pască.

Material creat cu Canva Pro

Bun, odată toate ingredientele pregătite pe masa de lucru (mi-a fost mult mai ușor astfel, pe cuvânt) am început să pregătesc și să frământ aluatul. Eu am topit întâi untul, pentru că acesta trebuie încorporat răcit și topit în aluat, așa că am vrut să-l am gata la timp. De asmenea, laptele trebuie să fie puțin încălzit înainte.

Apoi, într-un vas mic, am frecat drojdia cu zahăr până s-a lichefiat – nu vă temeți că nu se întîmplă nimic inițial, în câteva minute veți ajunge unde trebuie – fără apă sau altceva adăugat. Am pus 400g făină într-un castron mare și am adăgat drojdia în mijlocul ei. Am pus și laptele călduț și am amestecat. Apoi am pus cele ouă întregi și coaja de portocală și am amestecat până s-au încorporat. La final, am pus zahărul și un praf de sare. Am frământat până când am obținut un aluat elastic și puțin lipicios, care nu mi s-a mai lipit de mâini.

Am așezat aluatul într-un vas uns cu ulei și l-am întors de pe o parte pe cealaltă până când suprafațaa fost unsă uniform. L-am crestat cu un cuțit și l-am acoperit cu folie alimentară, lăsându-l la dospit până și-a dublat volumul.

Când aluatul a terminat de crescut, am pudrat blatul de lucru cu făină și l-am întins într-o foaie de aprox 1cm grosime. Apoi, am pus foaia de aluat într-o formă rotundă, mare, tapetată cu hârtiede copt, am decupat marginile în exces și am presat aluatul în interior, cu mâna. L-am lăsat la dospit, acoperit cu folie, timp de 30 de minute.

Material creat cu Canva Pro, sursă foto: arhiva personală

Pentru umplutură, se topește ciocolata la bain-marie, împreună cu smântâna. Apoi se lasă să se răcească. Brânza de vaci se amestecă cu zahărul, vele patru ouă întregi și se bat cu mixerul până la omogenizare. La final, adăugăm ciocolata topită, la temepratura camerei și amestecăm din nou.

Cu multă grijă, se toarnă umplutura în forma cu aluatul dospit și o nivelăm. Apoi, pliem marginile aluatului peste umplutură, coacem pasca cu ciocolată în cuptorul preîncalzit, la 180°C, pentru 30-35 minute.

Dupa ce pasca se răceste complet, ungem marginile de aluat cu miere lichida, o ornam cu ciocolată topită, felii de căpșune și ouă de ciocolată.

O pască cu ciocolată și…happy-end

Aș vrea să vă spun că azi a fost prima dată în viața mea când am făcut pască. N-a ieșit chiar ca în rețeta originală, evident, dar pot să vă spun că are un gust foarte bun: Gustul Băneasa.

E adevărat, are un gust mult maai bun, decât aspectul său. Însă nu îmi este rușine cu ea și sunt fericită că o voi pune duminică pe masa de Paști. A ieșit cum ne ies cele mai multe lucruri în viață: imperfecte, însă delicioase și de neuitat.

Sursă foto: arhiva personală

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring Super-Blog 2023

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A sunat iar Iisus

April 17, 2023