Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură: Copilul din Toscana de Rhys Bowen

Suntem în 1944, spre finalul celui de-al doilea Război Mondial și, Sir Hugo Langley, un aviator britanic, se prăbușește în Italia. El este grav rănit și nu știe unde se află dar norocul face să fie găsit de o tânără pe nume Sofia Bartoli, care îl adăpostește într-o mânăstire franciscană bombardată.

Deși nimeni nu se gândește să caute printre ruine, încă, Hugo este însă, foarte departe a fi în siguranță. Nemții sunt prezenți încă în zonă iar speranța că aliații îi vor împinge în timp util spre Nord, este firavă. Fără mâncare și fără apă, în plus rănit la picior, lui Hugo îi va fi greu să supraviețuiască.

Sursă foto: Canva.com

Dar, cu gândul la propriul soț dat dispărut, Guido, Sofia îi oferă aviatorului sprijinul de care atât de multă nevoie. Îl adăpostește și îl hrănește așa cum poate, punându-și propria viață dar și pe cea a fiului său, Renzo, în pericol.

Sofia și Hugo sunt cum nu se poate mai diferiți și cu toate astea ei se apropie din ce în ce mai mult. Sofia suferă după mult Guido în timp ce Hugo nu simte dorul de soția sa, Brenda, aflată atât de departe. Îi este, în schimb, dor de fiul său Teddy, doar un băiețel mic atunci când el a plecat la război. Sofia este o fată modestă dar luminoasă, care se bucură din orice, știe să gătească ceva bun din aproape nimic și știe să valorifice orice ocazie, pe când Hugo a fost obișnuit să aibă mereu totul de-a gata.

Aproape 30 de ani mai târziu, în 1973, facem cunoștință cu Joanna, fiica lui sir Hugo, pe care o cunoaștem chiar la înmormântarea acestuia. Ea va moșteni titlul și puținele obiecte pe care tatăl ei i le-a lăsat – dar nicio avere.

Cum a ajuns Sir Hugo Langley să își piardă averea și să devină profesor de arte plastice?
Fiul său Teddy, vine de departe să își revendice moștenirea dar va fi el mulțumit?
Cum va gestiona Joanna totul?

Punându-i lucrurile în ordine, ea găsește o scrisoare în italiană adresate unei anume Sofia dar destinatarul n-a primit niciodată acea epistolă. Vrând să afle mai multe despre tatăl ei care nu i s-a destăinuit prea mult în timpul vieții și despre acea perioadă din viața lui, Joanna pornește spre Toscana, Italia, pentru a descâlci întreaga poveste. Ajunsă în mica localitate San Salvatore, Joanna va fi găzduită de signora Paola Rossini și va sta de vorbă cu localnicii în speranța că unii dintre ei i-au cunoscut tatăl. Ce nu știe ea, este că investigația ei aparent inofensivă va tulbura apele mai mult decât și-ar fi imaginat în comunitate.

O carte plăcută, bine scrisă, cu detalii potrivite, la locul lor, care descrie perioadele pe care le evocă într-un mod verosimil și fără discrepanțe. Romanul are de toate pe fondul poveștii sale de război: iubire, dramă, mistere, crimă, lecții despre umanitate și comunitate. În plus, dacă vrei să citești o carte care să-ți facă dor de Italia, de peisaje superbe, de plante aromatice, catedrale impresionante și paste adevărate – aceasta este.

Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai urmărit până aici și să te întreb, tu ce mai citești în această perioadă?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *