Recomandare de lectură: Sâmbăta în care totul s-a schimbat de Sophie Van Llewyn
Suntem în anii 1970 în România comunistă și facem cunoștință cu Alina și Liviu. Cei doi tineri, proaspăt absolvenți ai facultății de Istorie, sunt ghizi pentru turiștii germani și locuiesc într-un oraș din Dobrogea iar vara locul lor de muncă este pe litoral. Multe lucruri sunt greu de explicat de către cei doi pentru străinii din Vest, cum ar fi de ce aceștia nu au voie la Shop sau numeroasele restricții pe care cetățenii de rând trebuie să le îndure în mod curent. Dar Alina și Liviu sunt tineri, au încredere în conducerea țării și, mai ales, au încredere că visurile lor se vor realiza.
Însă, după ce se căsătoresc, lucrurile nu devin mai bune, dimpotrivă. Frustrările, lipsurile și visurile care se tot îndepărtează, preisunile din partea Securității, creează între cei doi o prăpastie tot mai adâncă. Mai ales că mama Alinei și mătușa ei, Theresa, două personaje foarte proeminente, cu legături în partid și numeroase privilegii, nu sunt de acord cu alegerea pe care fiica, respectiv nepoata lor, a făcut-o. Fratele lui Liviu, Mihai, este tot mai mult prezent în viața lor, lucru care o cam sâcâie pe Alina pentru că nu este o persoană foarte plăcută însă, dispariția acestuia este momentul în care se declanșează Iadul pentru cei doi tineri însurăței.
Mi-a plăcut tonul acestei cărți, este direct, este frust, capitolele sunt scurte și la obiect. O parte dintre ele sunt narate la persoana întâi de Alina, chiar prin listele interminabile pe care aceaasta le tot face în mintea ei iar o altă parte a capitolelor este narată de un narator imparțial, la persoana a treia. Atmosfera din comunist este redată destul de credibil din punctul meu de vedere, multe detalii fac povestea verosimilă însă, în anumite episoade eu am simțit că există inadvertențe. Nu știu exact ce să spun despre asta pentru că, din păcate sau nu, eu n-am trăit nicio zi în comunism – poate că părerea mea nu e cea mai obiectivă din acest punct de vedere.
Mi-a plăcut în special personajul mătușii Theresa, cu brățările ei strălucitoare și infama ei Volgă neagră (!) este o persoană pe care cred că mi-ar fi plăcut să o cunosc. Mătușa Theresa este și nu este din lumea asta, prezența ei în roman și acțiunile sale sparg barierele realității și ne proiectează într-o lume fantastică dar aceasta nu este o lume paralelă, ci este conținută de lumea reală într-un mod cât se poate de firesc.
Un roman cu siguranță aparte, ușor și plăcut de citit în care realitatea comunistă și fantasticul se împletesc extrem de firesc făcând toată povestea (aproape) credibilă. Recomand cartea ”Sâmbăta în care totul s-a schimbat” este ca o gură de aer proaspăt și merită citită dacă ești în căutarea unei povești aparte.
Sursă foto de copertă: Canva.com