Relația mea cu Facebook
Relația mea cu Facebook a fost, de-a lungul timpului, una cordială. Uneori am fost cei mai buni prieteni, alteori complici, iar în ultima vreme, de vreo câțiva ani, parcă suntem mai mult cunoștințe vechi. Nu e de mirare, doar am făcut cunoștință acum foarte multă vreme, prin 2010, când mi-am creat un cont la invitația unei prietene de a juca Farmville – vă mai aduceți aminte jocul?
Doar că n-am jucat prea mult, nu atunci, nu am folosit prea mult platforma pentru că nu înțelegeam la ce m-ar ajuta. Am explorat un pic pe acolo și mi-am adăugat mulți dintre foștii colegi de liceu – ocazie cu care le-am aflat, multora dintre ei, și numele de familie, și cam asta a fost. Dar contul a rămas creat și, ocazional, îl mai verificam de pe calculator pentru că nu aveam, la vremea aia, un smartphone.
Asta a fost până în 2015 când am început să-l folosesc mai mult iar din 2016 mi-am propus să-l folosesc ca pe un jurnal, în care să înregistrez diverse activități la care luam parte, ieșiri, petreceri, reuniuni etc. Și cam de atunci datează și cele mai multe dintre amintirile mele de pe Facebook și cred că sunt partea mea preferată la această platformă. Îmi place mult să văd ce făceam cu 1 an, doi sau șapte în urmă – sunt mereu fericită și ușor nostalgică să revăd anumite momente.
Recent, mi-am dat seama că în ultimii 2-3 ani nu am mai postat atât de mult pe Facebook, cel puțin pe contul personal, fiindcă nu am mai simțit nevoia. Doar că asta se traduce în…mai puține fotografii și mai puține amintiri de revăzut. Mi-am propus să mai postez din când în când fiindcă, în noianul de fotografii digitale pe care le facem cu telefoanele, cele mai ușor accesibile sunt, cel puțin pentru mine, cele postate pe rețelele sociale.
Vă întrebați cum m-a ajutat Facebook de-a lungul timpului? Oh, în multe moduri, de la a ține legătura cu vechi colegi, prieteni din copilărie, oameni care s-au mutat departe și cu prietenii cei mai apropiați sau colegi de facultate/muncă, până la a găsi grupuri și persoane cu interese comune sau profesioniști în anumite domenii, a afla informații relevante de pe pagini cu conținut de calitate iar lista poate continua mult.
Sigur, uneori poate prezența pe Facebook mi-a adus atenție sau expunere nedorită dar până la urmă chiar și astfel de experiențe m-au învățat ceva – și anume cum să gestionez (mai bine) anumite situații neplăcute sau incomode și tind să cred că am reușit să fac asta de fiecare dată într-un mod civilizat.
Iar un alt lucru pe care l-am învățat a fost să îmi țin comentariile pentru mine și cred că e e foarte important să mă țin de regula asta – pentru a-mi păstra sănătatea mintală. Da, e foarte ușor să comentezi și să fii sau să nu fii de acord, să insulți, să blamezi sau să ceri socoteală însă energia care se consumă pe așa ceva este demnă de o cauză mai bună.
Știu că sunt multe persoane care între timp au renunțat la Facebook în favoarea altor rețele sociale sau poate chiar au renunțat la majoritatea dintre ele, din dorința de a fi mai discreți sau mai protejați de stresori suplimentari și cred că e mereu o alegere înțeleaptă să renunți la ce nu îți face bine, însă eu nu mă văd trăind off the grid (în afara rețelei/sistemului) prea curând.
Acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai urmărit până aici și să te întreb: care este relația ta cu Facebook?
Sursă foto: Canva.com