Filmele lui Ralu

Recomandare de serial: Spy Master

Astăzi voiam să revin cu o nouă recomandare de serial și, de data aceasta, este vorba despre ”Spy Master”, disponibil pe HBO Max. Este un serial diferit, foarte interesant, care este plasat în România comunistă și explorează ”culisele” sistemului lui Nicolae Ceaușescu, prin perspectiva agentului al Securității, care este mâna lui dreaptă.

Tovarășul Victor Godeanu (intepretat de Alec Secăreanu), este un personaj fictiv dar el este mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu, implicat în multe proiecte și deținător a multor secrete de stat. Personajul și povestea sa sunt inspirate din viața generalului Ion Mihai Pacepa, după cum mărturisește chiar scenarista Adina Sădeanu (interviul ei îl găsiți aici).

Cu toate acestea, Spy Master nu este un documentar ci un serial de ficțiune, în cadrul căruia multe date și situații au fost schimbate pentru a se potrivi poveștii tovarășului Godeanu.

Mi-am dorit să vizionez serialul încă de când i-am văzut trailerul, fiindcă subiectul comunismului din România este unul care mi se pare interesant. În plus, îmi plac mult serialele, filmele istorice și, personal, consider că poți învăța foarte multe chiar și din cele de ficțiune și nu doar din cele documentare.

Îmi place foarte mult cum este recreată atmosfera anilor din timpul Războiului Rece, mi se pare că este creată în detaliu și reușește să surprindă constrastul dintre realitatea gri de la București și decorurile mai luminoase din Germania de Vest sau Statele Unite – prin care tovarășul Godeanu ne poartă grație poveștii sale cu spioni, secrete și trădări.

Victor Godeanu este principalul consilier al lui Nicolae Ceaușescu (interpretat de Claudiu Bleonț) și este implicat în proiecte de stat extrem de sensibile iar secretele pe care le deține din poziția lui, pot fi foarte periculoase pentru șeful statului dacă ajung pe mâinile greșite. Doar că el are un mare secret propriu, care îl determină să încerce să fugă din țară, cu ajutorul unei foste iubite din Germania Federală.

Va reuși să fugă din România?
Cine vor fi cei care îl vor prinde primii? Colegii săi de la Securitate?
Sau poate cei de la Stasi? Să fie Germanii sau Americanii?

Rămase în țară fără niciun indiciu despre ce s-a întâmplat, soția și fiica lui vor trebui să îndure repercursiunile acțiunii sale nesăbuite iar partenera lui de viață va trebui să dea explicații în numele soțului său, chiar în fața Elenei Ceaușescu. Iar apropo de asta, minunata actriță Elvira Deatcu face un rol foarte credibil și reușește să intre în pielea tovarășei academician, dându-i o alură foarte elegantă însă respectând anumite trăsături definitorii ale sale, pentru care era cunoscută în epocă.

Una peste alta, mi-a plăcut mult acest serial și l-am urmărit cu sufletul la gură ba chiar am fost un pic dezamăgită că are un singur sezon și sper că următorul va apărea în curând.

Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai citit până aici și să te întreb: tu la ce te mai uiți în acest moment?

Sursă foto de copertă: internet, prelucrat cu Canva

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buzele lui

June 2, 2023