Travel

Unde (mai) plecăm de acasă? La Comana!

Aș vrea să vă avertizez încă de la început că acesta va fi un articol cu multe poze și, de asemenea, că este unul pe care voiam de o vreme să îl scriu, însă nu găseam răgazul. De multe ori soțul meu și cu mine, dar în special vara, ne întrebăm unde mai plecăm de acasă, atunci când avem chef de o mică escapadă, cu sau fără copii.

Condițiile, de fiecare dată, sunt cam aceleași pentru noi: ne dorim o destinație un pic mai departe de casă dar aproape în același timp, ca să nu pierdem mult timp pe drum și să ne putem întoarce în aceeași zi, ne dorim să fie un loc drăguț pe unde să ne putem plimba și eventual cu ceva natură de care să ne putem bucura. Dacă sunt și ceva activități sau locuri de vizitat, cu atât mai bine – ne place și mai mult. Dacă nu sunt, plimbatul și mâncatul la o terasă ocupă destul dintr-o zi dedicată unei mici excursii.

Sursă foto: Arhiva personală

De data asta, am avut oportunitatea de a petrece o zi la Comana, motivul fiind o excursie cu…grădinița. Ne-am dorit mult ca Bubu să se poată bucura de o zi cu prietenii ei, în acest loc care-i place atât de mult și am făcut toate pregătirile ca să o însoțim toată familia, lunea trecută.

Ne place mult la Comana și nu e prima data când mergem, anul trecut am bifat de asemenea această destinație (poze mai jos). Satul Comana este situat în județul Giurgiu, la aproximativ 40 km de București iar parcul natural Comana este o atracție foarte frumoasă, potrivit atât pentru familiile cu copii dar și pentru cei fără. Se poate ajunge cel mai ușor cu mașina, în max. 40-45 min. din București sau din apropiere. De ce să vii la Comana și ce poți face aici?

Sursă foto: Arhiva personală

Te poți bucura de peisajul care e absolut superb (chiar nu glumesc), te poți plimba cu barca sau vaporașul prin Delta Neajlovului, te poți plimba cu trenulețul Orient Express, există un parc de aventură cu trasee de diferite dificultăți și o tiroliană peste lac, pe care o pot folosi și copiii, și adulții. Există manej și căluți și se țin specatocole ecvestre organizate. Dacă ți se face foame sau poftă de ceva, poți mânca la una dintre multele terase sau te poți relaxa la o cafea.

Iar dacă nu ai chef să mănânci la restaurant, poți să faci un picnic pe malul lacului – cu ce ți-ai adus de acasă – nimeni nu te oprește să-ți pui păturica acolo.

Plimbarea pe loc, indiferent că alegi bărcuță sau vaporaș, este minunată, diversitatea de plante și păsări este fantastică și, deși nu am fost niciodată în Delta Dunării, eu personal, îmi închipui că așa te simți și acolo. Însă de data asta, distanța pe care a trebuit să o străbatem pentru a vedea stuf, pești, bâtlani și pelicani – a fost mult mai mică decât cea pe care ar fi trebuit să o parcurgem până în Delta Dunării.

Este, de asemenea, locul ideal ca să vii cu role, trotinetă, bicicletă – în special pentru copii. Singurul dezavantaj ar fi că, fiind un loc așa de frumos și accesibil, e aglomerat în weekend, în special pe timp de vară. Dar, dacă reușești să vii într-o zi mai puțin populară decât una de sfârșit de săptămână, cum am fost noi într-o zi de luni, clar nu vei întâmpina această problemă.

În plus, așa cum am fost și noi, este un loc în care se pot organiza activități de grup pentru copiii de grădiniță, școală sau mai mari, printr-o rezervare în prealabil – mai multe detalii poți găsi direct pe site.

Sursă foto: Arhiva personală

Comana are și o istorie foarte frumoasă, care se simte la fiecare pas, existența sa fiind legată de cea a unor domnitori cunoscuți. Prima sa mențiune istorică datând din vremea lui Vlad Țepeș. Domnitorul se pare că a construit aici în mod strategic Mânăstirea Comana, din cauza permanentei amenințări a turcilor. Accesul aici se făcea doar pe apă, cu ajutorul ambarcațiunilor iar podurile de lemn puteau fi ușor distruse la nevoie pentru a împiedica vizitele musafirilor nepoftiți. Din păcate, construcția lui Vlad Țepeș a fost modestă și s-a ruinat relativ repede astfel încât ea a fost reconstruită de domnitorul Radu Șerban la sfârșitul secolului al 16-lea, care a gândit-o ca pe o mică cetate de apărare, împrejumuind-o cu ziduri înalte și breșe de tragere.

Un secol mai târziu, domnitorul Șerban Cantacuzino restaurează mânăstirea și îi adaugă chilii noi. Ultima reclădire a mănăstirii a avut loc la sfârșitul secolului al 19-lea și aceasta este forma în care ea se găsește și astăzi.

Așa că, dacă vrei să vizitezi un loc frumos aproape de casă, dacă vrei să te bucuri de natură, dacă vrei să pășești pe urmele domnilor și a domnițelor de odinioară, dacă vrei să faci sport, dacă vrei o aventură, dacă vrei să te simți ca în Delta Dunării dar aproape de casă, indiferent ce motiv alegi, o zi la Comana merită cu siguranță.

Așa că acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai citit până aici și să te întreb: care este destinația ta preferată pentru a pleca o zi de acasă?

Sursă foto de copertă: arhiva personală

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Groapa

June 30, 2023