Dezvoltare personala / Lifestyle / Minimalism

3 moduri în care îți poți face partea

Când suntem mici, toți ne dorim să schimbăm lumea. Visăm cu ochii deschiși la ziua în care ne vom face mari și vom face totul mai bine decât au făcut-o cei dinaintea noastră. Doar avem atâtea idei și suntem convinși că e ușor!

Doar că, pe măsură ce creștem și ne maturizăm…uităm să mai facem și asta. Pentru că realizăm, lovindu-ne de tot felul de greutăți, că e greu să schimbi chiar și propria persoană, darmite o întreagă lume. Stresul și grijile ne copleșesc iar noi, nu ne mai dorim să se schimbăm lumea, căci am realizat cât de greu ar fi asta.

Dar asta nu înseamnă că nu ne putem face partea, nu înseamnă că nu putem face nimic. Fiecare pe bucățica lui, poate contribui la o lume mai bună și într-un final la o schimbare. Pentru că, fiecare dintre noi, avem puterea de a face diferența. Vă întrebați cum? Prin noi înșine, prin exemplul personal. Sună utopic?

Sursă foto: Canva.com

Poate, și sunt de acord că nu se face primăvară cu o floare. Dar dacă fiecare dintre noi am munci la noi să fim mai buni, lumea ar fi un loc mai bun. Vă îndoiți de asta? Vi se pare că nu pot exista 7 miliarde de oameni mai buni? Probabil că nu. Dar dacă ar fi un miliard sau poate doar ”câteva” sute de milioane? Clar ar face o diferență atunci, nu?

Am vrut, deci, să scriu articol despre câteva modalități simple în care fiecare dintre noi ne putem aduce contribuția pentru o lume mai bună. Pentru că schimbarea începe cu noi, nu-i așa? A ieșit un articol mai lung decât mă așteptam inițial, așa că va avea două părți.

Iată deci primele 3 moduri în care eu cred că fiecare ne putem face partea.

Reciclează

Dacă reciclez doar eu n-o să ajungem prea departe, o să-mi spui, însă, dacă reciclez și eu – va avea cu siguranță un impact. Fiecare dintre noi putem contribui iar asta e ceva ușor ce putem face și noi.

Sursă foto: Canva.com

Reciclează colectând selectiv în pubelele special amenajate de la blocul tău sau din localitate. Reciclează re-folosind, consumă mai puțin prin mai puține cumpărături folosind la maximum toate resursele care deja există în jurul tău și în casa ta.

Fă cumpărăturile întâi în casă

Un principiu minimalist care îmi place mult și care se leagă de punctul anterior este ”to shop your house first”. Adică, orice ai avea nevoie, un lucru sau un aliment, să-l cauți întâi la tine în casă. Chiar dacă la prima vedere ar putea să nu aibă sens pentru tine, dă-i o șansă.

Înainte de a merge la cumpărături, fă o listă și verifică dacă nu cumva ai deja în casa unul sau mai multe ingrediente. Înainte de a achiziționa un aparat sau o ustensilă, verifică dacă nu cumva ai deja în casă ceva ce îl poate înlocui sau, dacă nu ai nevoie de acel lucru în mod frecvent, dacă vreun cunoscut ți-l poate împrumuta.

Îniante să învăț despre acest principiu, nu îi conștientizam importanța dar acum mă gandesc la el destul des îaninte de a cumpăra ceva și deseori mă surprind întrebându-mă: oare nu am deja acasă ceva ce aș putea folosi? Nu de puține ori, se întâmplă ca răspunsul să fie ”Ba da!”.

Sursă foto: Canva.com

Și chiar dacă pare că nu e o întrebare utilă la început, încearcă să o folosești totuși. Casele celor mai mulți dintre noi sunt pline de obiecte mai mari sau mai mici de care este firesc ca uneori să…uităm. Așa că n-ar fi deloc o surpriză ca ceea ce vrei să cumperi, să fie deja acolo, pe undeva.

Donează

Adevărul e că, deși mulți dintre noi nu știu unde să scape de lucrurile de care nu mai au nevoie și ni se pare mai simplu să le lăsăm la gunoi, unii oameni ar putea avea nevoie exact de ceea ce noi vrem să aruncăm.

Dar cum găsim acești oameni? Într-adevăr, poate să nu pară simplu dar, pentru că informația circulă acum cu mare ușurință, a devenit mai ușor să comunicăm. Eu folosesc des grupurile de Facebook speciale pentru donații dar și platforma de Marketplace tot de pe Facebook. Am donat multe astfel de lucruri prin grupuri și, sper eu, că am reușit să le dau unor oameni care chiar aveau nevoie.

Ce am donat astfel? Oh, foarte multe. Hainele mele și ale copiilor, CD-uri pe care nu mai aveam la ce să le ascult, bocanci, carți, pantofi, jucării. Chiar și acum când se mai strâng lucruri pe care vreau să le scot din casă, rezist tentației de a le lăsa la gunoi. Fiindcă de acolo nu știu unde ajung și dacă chiar mai folosesc cuiva. În schimb, încerc să dau de veste că am ceva de dat – poate cineva are nevoie de ele.

Sursă foto: Canva.com

Sigur, nu totul se poate dona, lucrurile trebuie să fie în stare bună cel puțin dar, despre asta am scris mai pe larg în articolul acesta.

Uneori am donat și cunoscuților sau prietenilor, așa că nu ar strica să îi întrebi și tu pe ai tăi dacă ai ceva de dat care crezi că li s-ar potrivi. Cine știe, poate le vei face o bucurie.

Acestea au fost ideile mele prin care cred că putem toți să ne facem partea în societate – măcar puțin. Cum spuneam la început, acest articol va avea o continuare, fiindcă mi-am dat seama că nu pot acoperi totul dintr-o bucată. Aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai citit și să te întreb, tu știi și alte moduri prin care ne putem face toți partea?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *