Ganduri

4 ”complimente” care ar trebui interzise

Cu voie sau fără voie, uneori, unii oameni vor să facă un compliment cuiva dar…nu prea le iese. Fie că e fără intenție și este doar o greșeală nevinovată, fie că e spus intenționat pentru a masca disprețul și adevăratele sentimente pentru acea persoană, câteodată, unele complimente sunt de fapt jigniri.

Sunt cuvinte aparent inofensive, pe care le auzim relativ frecvent și voiam să atrag atenția asupra lor. Ceea ce spunem are mereu un impact și e bine să fim conștienți de acest fapt.

Cred că mulți dintre noi ne-am găsit uneori în prima categorie, a celor care au spus ceva neplăcut fără intenție, știu sigur că eu am fost măcar o dată, iar asta ne face să fim de acum mai atenți la cuvintele noastre. Cât despre oamenii din a doua categorie, cei care jignesc mascat, care preferă să fie pasiv-agresivi, aș vrea să spun că regula de aur încă se aplică, adică : dacă nu ai nimic drăguț de spus, mai bine e să taci.

Sursă foto: Canva.com

Am făcut o mică listă de 4 complimente care de fapt ofensează persoană care le primește și l-am păstrat pentru final pe acela pe care-l suport cel mai puțin și care mă enervează cel mai tare.

1.”Nu-mi vine să cred că te-ai descurcat!”

Deși pare ca o felicitare a reușitei cuiva, de fapt, nu foarte departe de suprafață plutește încă îndoiala asupra capacităților persoanei respective. Poate că la prima vedere nu pare o greșeală gravă dar, la o mică analiză, trebuie să recunoaștem că pare o vorbă cu două tăișuiri.

Dacă chiar vrei să feliciți pe cineva spune doar: ”Felicitări, mă bucur că ai reușit!! sau, și mai bine: ”N-aveam nicio îndoială că te vei descura!”.Mi se pare mai potrivit așa, dacă vrei cu adevărat să încurajezi o persoană, nu are niciun rost să spui ceva care i-ar pune la îndoială abilitatea de a se descurca.

2.”Ai mai slăbit!”

Da, poate părea un compliment. Persoana a mai slăbit, arată mai bine, poate chiar se simte mai bine și se vede dar…nu e potrivit să spunem asta. Miile de întrebări tăcute care se iscă în urma acestui așa-zis compliment, nu sunt necesare.

Sursă foto: Canva.com

Poți să spui doar: ”Arăți excelent!„ sau ”Hainele acestea îți vin foarte bine!„. Fă compliment adevărat, sincer – e mult mai bine decât să faci referire la greutatea unei persoane care este, apropo, un subiect personal și fără îndoială foarte delicat.

3.”Ce bine arăți azi!”

Ar fi fost perfect fără un cuvânt. Știți care e? Azi. De fiecare dată când aud așa ceva mă întreb: dar de ce doar azi? E o întâmplare? E un miracol? Cred că e doar un compliment nepotrivit. ”Ce bine arăți”” e mai mult decât suficient. Less is more, să nu uităm. ”Arăți excelent” e și mai bine. Dar fără ”azi” pentru că acest cuvânt mic, seamănă îndoială. Și doar nu vrem asta, vrem să facem o remarcă sinceră, care să bucure.

4.”Arăți bine pentru vârsta ta!”

V-am spus că păstrez complimentul meu cel mai puțin preferat pentru final. Ei bine, acesta este: ”Arăți bine pentru vârsta ta”. Ce vrea să însemne asta oricum? Arăți bine sau nu, ce legătură are vârsta?

Sursă foto: Canva.com

Nu știu, poate am devenit eu mai sensibilă de când am trecut de 30 de ani dar, chiar mi se pare un lucru urât de spus, fiindcă sună mai mult ca o jignire. Din nou, ca și la punctul 3, less is more.

Așadar, n-ar strica să fim un pic mai conștienți de ceea spunem cuiva, fiindcă întotdeauna cuvintele noastre au un impact și depinde de noi dacă este unul pozitiv sau nu. Aceasta a fost mica mea listă iar acum, la final, aș vrea să te întreb tu ce complimente consideri că sunt nepotrivite de fiecare dată?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *