
Încă 3 moduri în care îți poți face partea
Săptămâna trecută scriam acest articol, despre 3 moduri în care îți poți face partea, pentru că îmi doream să evidențiez câteva lucruri mici cu impact mare, pe care oricine le poate face. Lucrând la el, mi-am dat seama că sunt mai mult de 3 pe care vreau să le includ pe mica mea listă. Cred cu tărie că toți putem contribui la o lume mai bună, măcar prin exemplul personal și prin câteva lucruri simple pe care le putem face aproape fiecare dintre noi.
Ascultă
A devenit un lucru foarte rar să asculți persoana din fața ta, mai ales că, de cele mai multe ori ascultăm pentru a răspunde, nu pentru a înțelege. Da, e adevărat, auzim ce ni se spune dar de puține ori ascultăm cu adevărat.
Așa că data viitoare când vorbești cu cineva, ia-ți o secundă să conștientizezi, să fii prezent. Privește persoana în ochi și ascultă ce spune fără să te gândești la altceva. Ia-ți timpul să-i conștientizezi cuvintele. Ce a spus? Ce îi lipsește? Ce își dorește? Ce o bucură?

Pe lângă cuvinte, ai mai observat ceva la interlocutorul tău? Ce-i spuneau ochii? Zâmbea cu ei sau dimpotrivă? Ce făcea cu mâinile? Care era postura? Cum ținea picioarele? Limbajul nonvebral destăinuie enorm dar trebuie să ne luăm timpul să-l observăm.
Dacă are brațele încrucișate, cel mai probabil nu se simte confortabil. Dacă are un picior orientat în afară, posibil să vrea să plece. Dacă-și ferește privirea, e clar că ceva îl face să nu fie în largul lui sau e o persoană extrem de timidă și lista poate continua.
E important să ne luăm timpul să-i ascultăm pe cei din jur. Fiindcă altfel cum am putea ști cum să-i ajutăm? Iar asta mă conduce la punctul următor.
Ajută
Dacă asculți și observi cu atenție, vei afla fără efort răspunsul la ”Cum aș putea să te ajut?” fără să pui întrebarea și, deseori, este vorba despre ceva foarte simplu, care nu-ți va cere extra-efort. Poate poți să ții o ușă pentru cineva. Poate poți să-i dai ceva ce ai în casă, cum ar fi o înghețată care era deja la congelator. Poate are nevoie doar să-și verse of-ul.
Uneori avem ocazia să ajutăm pur și simplu. Oprește-te dacă cineva te întreabă ceva pe stradă – a devenit rar zilele astea să vorbim între noi. Zilele trecute un domn în vârstă m-a oprit pe stradă și m-a rugat să-l ajut să-și pună șapca pe cap. Avea mâinile pline, soarele bătea deja puternic și m-am bucurat să pot face chiar și ceva atât de mic pentru el.
Ofertă-te voluntar
Cineva mi-a comentat la articolul trecut că voluntariatul în timpul liceului sau al facultății este o altă modalitate prin care-ți poți face partea, în timp ce înveți foarte mult. Sunt de aceeași părere și, din experiență spun, voluntariatul în timpul anilor de liceu a fost ceva ce m-a format ca om.
A fost o experiență extraordinară pentru mine, nu doar că mi-am făcut prieteni de vârsta mea și am creat împreună amintiri pe viață dar, am învățat enorm și m-am disciplinat foarte mult.
Desigur, nu toți mai avem acum timpul pentru a face voluntariat în cadrul unei organizații non-guvernamentale sau, oricum, într-un cadru organizat. Dar în continuare putem să ne oferim voluntari uneori, iar asta se leagă de punctele anterioare.

Poate sunt acțiuni la tine în comunitate sau în cartier la care poți participa, cum sunt de exemplu acțiunile de ecologizare care de obicei se organizează într-o zi liberă. Și chiar dacă nu poți participa la acelea, poate poți face altceva, împreună cu vecinii, care să vă folosească tuturor.
Iar acum, la final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că m-ai urmărit și să te întreb: tu ce modalități crezi că mai sunt prin care fiecare dintre noi ne putem face partea?
Sursă foto de copertă: Canva.com
Comments
Foarte interesant articolul! Am descoperit 3 modalitati prin care fiecare dintre noi putem contribui la o lume mai buna si anume: ascultarea, ajutarea si voluntariatul. Nu suntem deloc constransi sa facem ceva extraordinar, ci poate veni ceva atat de simplu, care sa conteze enorm. Acest articol m-a ajutat sa constientizez importanta actiunilor mici si sa primesc o perspectiva noua asupra lumii. Felicitari pentru deschiderea noastra comuna catre actiunile benefice si catre bucurii simple!
Super, mă bucură tare feedabckul tîu și mă bucur că ți-a fost de folos articolul.
Bravo pentru ca ai subliniat in acest articol cat de multe lucruri usoare putem face pentru a imbunatati lumea! Exemplele alese sunt lucruri mici, pe care oricine poate sa le faca, fara sa provoace tulburare, si asta denota deschiderea ta catre oamenii din jur, pentru ca impreuna sa contruim o lume mai buna. Este absolut minunat ca exista oameni precum tine, care inteleg cat de importanta e contributia fiecaruia si, mai ales, cat de repede poate schimba o lume privita cu dragoste. Tine-o tot asa!
Mulțumesc mult pentru feedback, chiar cred în ceea ce am scris și mă bucur că și tu rezonezi. Chiar cred că schimbările mici, adunate, au un impact mare atât la nivel individual cât și colectiv.