Minimalism

Ce iubesc cel mai mult la minimalism

Cred că nu mai este nicio noutate pentru nimeni că iubesc curentul minimalist și încerc să îi aplic principiile cât mai mult în viața mea. Ceea ce și fac de mai bine de 5 ani de zile, de când l-am descoperit și m-am îndrăgostit iremediabil de el. Uneori e mai ușor, alteori nu îmi iese fiindcă, viața este imprevizibilă și nu este liniară – trebuie să te adaptezi continuu la diverse provocări. Mereu poți să fii mai bun și mereu mai sunt lucruri la care mai ai de lucrat – inclusiv în ceea ce privește a fi minimalist.

După numeroase sesiuni de declutter-ing de-a lungul anilor, mi-am dat seama că ceea ce am de schimbat cu adevărat, sunt obiceiurile mele de consum și că, pentru mine, cel mai greu lucru este să mă opresc din cumpărat.

M-am gândit destul de mult la asta și mi-am dat seama că anumite lucruri nici nu vreau și nici nu sunt pregatită să le schimb – cel puțin nu la momentul la care vorbim. Nu sunt pregătită să renunț la cărțile fizice, nu sunt pregătită să am un singur parfum, mai ales că acum le-a descoperit și fetița mea, nu vreau să am o garderobă capsulă (sorry, dar simt că așa ceva nu este pentru mine) și nu sunt pregătită se renunț complet la make-up, deși rutina mea de machiaj este cu adevărat minimalistă și de o vreme am o singură paletă de farduri – însă este una pe care o ador.

Și asta este ok, pentru că minimalismul nu este despre a avea cât mai puține lucruri din fiecare categorie, ci despre a avea doar lucruri care îți folosesc, te ajută sau îți aduc efectiv bucurie. Minimalismul ne ajută să ne concentrăm energia, timpul și spațiul fizic pe ceea ce contează cu adevărat pentru noi și pe ceea ce ne ajută să mergem în direcția dorită.

Sursă foto: Canva.com

Minimalismul nu invită să uităm de trenduri, de părerile altora, de frici și să se ne canalizăm energia pe ceea ce contează pentru noi, în interiorul nostru. Iar articolul de astăzi este despre ceea ce iubesc cel mai mult la minimalism. Sunteți gata?

Unul dintre lucrurile pe care le iubesc la minimalism este că ne încurajează să ne folosim toate resursele.

De fiecare dată când ne trebuie un obiect, am vrea să dăm fuga să îl cumpărăm însă minimalismul ne încurajează să explorăm și alte opțiuni.

Unul dintre principiile care îmi place mult este ”to shop your house first” adică să cauți întâi în casa ta ceea ce lipsește în loc să mergi la magazin fiindcă, în grămada de lucruri adunate, poate vei găsi ceea ce cauți sau o altă opțiune, la fel de bună sau aproape. Fac asta des de când am conștientizat acest lucru și nu de puține ori ajung la concluzia că am deja ceea ce îmi trebuie și nu trebuie să mai cumpăr nimic.

Desigur, există și alte opțiuni. Pot să împrumut de la altcineva un obiect de care mă voi folosi sporadic sau o perioadă scurtă, pot să găsesc un obiect care să-l înlocuiască sau pot găsi o variantă convenabilă dacă trebuie să îl cumpăr neapărat.

Personal, eu nu mă feresc de platforme ca Shein sau Aliexpress (altele de gen nu am încercat) pentru că știu că voi primi la un preț mai mic ceva ce altfel aș comanda de pe alte site-uri cu adaosul aferent. Sigur, trebuie să aștepți mai mult dar timpul de livrare nu mai e nici el ce a fost, nici măcar pe Aliexpress – în ultima vreme am primit în maximum 10 zile lucrătoare ce am comandat și prin curier, direct acasă.

Sursă foto: Canva.com

La fel, când vine vorba de magazine fizice, sunt fidelă magazinelor ca Pepco, Sinsay sau Jumbo – fiindcă, vorba reclamei, pot cumpăra mai mult cu mai puțin, iar dacă pot lua mai multe cu aceași bani – de ce nu. În special când vine vorba de haine pentru copii sau jucării, raportul calitate preț este unul foarte bun și nu mă mai stresez dacă ceva se strică – fiindcă știu că nu voi goli pușculița ca să îl înlocuiesc.

În plus, nu mi-e jenă să pun la vânzare ce nu mai folosesc, fie că e vorba de cărți, haine, lucruri de copii sau alte obiecte. Obișnuiesc să donez mult, în special lucruri pentru copii, am mai spus asta pe aici, încerc să mă asigur că ajut la rândul meu, însă uneori, unele obiecte mai pot fi valorificate și sunt bucuroasă atunci când pot avea un mic venit în plus.

Așa că da, unul dintre lucrurile pe care minimalismul le-a schimbat pentru mine este că m-a învățat să folosesc și să identific toate resursele și oportunitățile. Iar acum, la final, îți mulțumesc pentru că m-ai citit și aș vrea să te întreb: pentru tine ce înseamnă minimalismul și ce iubești la el cel mai mult?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *