Dezvoltare personala

Cum știi că ești aproape de scurtcircuit

Simt adesea că suntem într-o societate care arată foarte lesne cu degetul și nu se sfiește să folosească ușor cuvinte ca „lene”, ”leneș”, ”delăsare” sau ”procrastinare”. Ni se cere mereu să ne depășim limitele și oricine nu parcurge ”the extra-mile” (adică, pe românește, efort suplimentar), se consideră că nu depune suficient efort. Și asta este valabil peste tot, nu doar la birou sau la școală – dar chiar și acasă.

Însă, uneori, a fi ”leneș” nu este tocmai o opțiune și nici nu este adevărat. Uneori, pur și simplu, stresul continuu expermientat ne aduce aproape de scurtcircuit și inacapabili pentru o vreme de a mai bifa task după task de pe listele lungi cu sarcini de făcut.

De curând am dat peste un videoclip pe Youtube care m-a făcut din nou să mă gândesc la burnout și la simptomele acestui foarte comun dar tare neplăcut fenomen. Videoclipul se chema, ceva de genul, ”6 semne că ești epuizat și nu leneș” (voi lăsa linkul la final) și chiar m-a pus pe gânduri, pentru că nu-mi sunt deloc străine conceptele despre care autorul vorbește în clip.

Sursă foto: Canva.com

De multe ori, poate, ne găsim simțindu-ne fără energie, fără motivație și lipsiți de entuziasm, în legătură cu munca noastră sau activitățile de zi cu zi dar și lipsiți de pasiune pentru lucruri care, altă dată ne făceau plăcere. Deci, cum știm că suntem aproape de scurtcircuit? Iată câteva semne.

1.Nu te mai simți ca tine însuți

Te simți deconectat de la tine, de la corpul tău, de la ceea ce simți și tot ce se întâmplă în jurul tău. Nu te mai poți concentra, ai probleme de ordin fizic și emoțional și deseori te simți golit, epuizat, incapabil de a te mai conecta la momentul prezent. Fizic ești acolo dar pshic nu ești cu adevărat prezent pentru că funcționezi pe pilot automat.

2. Mai demult nu erai leneș

A fi leneș e mai mult o trăsătură de caracter iar tu nu obișnuiai să o ai până recent. Acum, de abia îți poți aduna energia pentru lucruri simple iar toată această lipsă de energie este dublată de anxietate și îngrijorare excesivă. Nu, nu ești leneș. Oamenii leneși se simt bine așa cum sunt, sunt relaxați și nepăsători. Dar tu nu ești așa, cel mai probabil ești epuizat și te apropii de scurtcircuit.

3.Ești demotivat

Mai demult nu erai așa, aveai pasiune pentru viața ta, pentru munca ta și hobby-urile tale dar deodată nu reușești să te mai bucuri de nimic. E ca și cum îți privești viața din afară dar nu reușești cumva să te mai implici în ea total. Nimic nu mai pare să îți stârnească interesul sau să aibă sens.

4.Ești iritat și irascibil

Acesta este un semn deseori trecut cu vederea dar, dacă de obicei ești o persoană amiabilă, plăcută, optimistă, pozitivă iar de la o vreme ai tendința de a fi mai irascibil decât de obicei sau de a avea schimbări bruște de dispoziție, cel mai probabil că acest lucru se întâmplă din cauza stresului și a oboselii acumulate. Ca și în cazul lenei, acestea sunt trăsături de caracter care ne definesc și nu se schimbă peste noapte.

Toate astea se întâmplă treptat, în mai multe faze, poate de aceea nici nu ne dăm seama ce ni se întâmplă până când burnoutul nu se instalează în toată puterea lui. Însă semnele de care am discutat mai sus sunt câteva dintre cele mai pregnante, care semnalează că lucrurile nu stau bine pentru sănătatea ta. Din fericire, conștientizarea este primul pas pentru a căuta soluții și eventual, ajutor din afară.

Așa cum am promis, acesta este videoclipul despre care vorbeam, în care sunt explicate aceste simptome. Iar acum, la final, aș vrea să te întreb dacă ți s-a întâmplat vreodată să te simți epuizat, ”scurtcircuitat” și cum ai depășit acest moment?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

October 21, 2023 at 6:27 am

This info is invaluable. How can I find out more?January 9, 2024 at 8:24 am

Awsome site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *