Dezvoltare personala / Ganduri / Lifestyle

Ce presupune de fapt să nu renunți la tine – partea toxică a iubirii de sine

Se vorbește foarte mult despre iubire de sine, îngrijire de sine, dezvoltare personală și a te pune pe primul loc. Acestea sunt concepte foarte vehiculate care aproape că au devenit normale și cred că acesta este un lucru extrem de bun pentru toată societatea dar în special pentru reprezentatele genului feminin.

De ce tocmai pentru ele în mod deosebit? Fiindcă, în mod tradițional, se așteaptă ca femeile să se ocupe de foarte multe lucruri care țin gospodărie și casă, de creșterea și îngrijirea copiilor, planificarea activităților de familie, toate acestea pe lângă propriul job de 8 ore. Așa cum vă puteți da seama, aceste sarcini cotidiene lăsă foarte puțin timp și pentru propria persoană și propriile nevoi. De aceea ideea, aceasta de iubirii de sine și de self-care este mai mult decât binevenită.

Sursă foto: Canva.com

Astfel că, femeile sunt tot mai mult încurajate să aibă timp doar pentru ele, să se ocupe mai mult de aspectul fizic (mers la sală, tratamente cosmetice și de înfrumusețare), să se ocupe de dezvoltarea lor personală, să citească, să aibă hobby-uri și pasiuni și să-și găsească propriul drum în viață – separat de viața de familie și copii.

Nu știu cum vi se pare vouă dar, eu am obosit doar scriind paragraful de mai sus. Și iată cum, ceea ce ar fi trebuit să fie o idee bună care să aducă relaxare și stare de bine, devine un nou lucru ”de făcut” și un nou motiv de a simți presiune și anxietate dacă nu reușești să incluzi aceste activități în viața ta de zi cu zi.

Da, îngrijirea propriei persoane este grozavă și avem toți nevoie de ea. Avem nevoie de timp liber, de relaxare, de pasiuni, de suficient somn dar, să recunoaștem, sunt perioade în viață în care toate astea sunt…greu de obținut, ca să spun doar atât. Vestea bună? Toate acestea vor trece. Însă mai durează până atunci și nu cred că e sănătos să punem și mai multă presiune pe noi între timp.

Presiune pentru că nu am slăbit suficient de repede după naștere. Presiune că nu mai avem timp să ajungem la sală. Sau chiar că nu mai reușim să facem duș în fiecare seară sau să ne spălăm părul la timp.

Vină, pentru că ne lăsăm copiii în grija altora ca să facem un lucru cât de mic pentru noi și aici mă refer de exemplu la o programare la medic și nu neapărat la o zi la un spa. Vină, când lași copiii să se joace singuri pe lângă tine, pentru că trebuie să faci și treburi în sau pentru casă. Anxietate, fiindcă niciodată nu suntem sigure dacă am făcut tot ce trebuie, așa cum trebuie.

Muncă în plus, pentru orice extra-activitate pe care trebuie să o facem. Energie în plus, pe care oricum poate că nu o mai avem. Ceea ce generează din nou, preisune, vină și anxietate. Nici nu e de mirare că de atâtea ori ne aflăm aproape de scurtcircuit.

Sursă foto: Canva.com

Mi-ar plăcea să normalizăm că sunt perioade și perioade în viață. Da, vor fi zile când nu o să ai timp de propria persoană și asta e suficient de presant, nu mai e nevoie să vină cineva să te facă să te simți prost fiindcă porți aceleași haine sau i se pare că nu ești suficient de aranjată. Toate facem tot ce putem.

Chiar cred că a accepta și a fi ok că uneori este, dar uneori nu este, timp de self-care, este o formă de self-care. Ironic, nu? Da, a putea să îți iei apărarea și să nu pui la suflet când cineva te critică sau chiar încearcă să te facă să te simți aiurea pentru că îți iei sau nu timp pentru tine (fiindcă merge în ambele sensuri, oamenii nu-s niciodată mulțumiți), este o formă de iubire și acceptare de sine.

Așa că hai să nu transformăm ceva pozitiv într-un alt task de bifat sau într-un motiv de a umili pe cineva. Nu mai critica atunci când vezi pe cineva că nu se descurcă așa cum ar trebui sau nu este așa cum crezi tu că ar trebui să fie – n-ai idee prin ce trece și, uneori, timpul pentru propria persoană e foarte jos pe lista de priorități, chiar și pentru persoana în cauză – asta nu înseamnă că nu va veni și timpul lui, doar că mai durează.

Tu ce părere ai, crezi că aceste concepte de self-care și self-love pot fi toxice în anumite situații?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Magia Lunii

September 27, 2023