Dezvoltare personala

Recomandare de lectură: ”Cum eram cândva” de Amber Smith

Recomandarea mea de lectură de astăzi este un roman tulburător, aparținând genului Young Adult și anume ”Cum eram cândva” scris de Amber Smith. Deși nu sunt neapărat fan al acestui gen, aș spune că această carte e de departe preferata mea din cele pe care le-am mai citit din acest gen, în mare parte pentru că este scrisă ușor și accesibil, într-un stil care se ”vede” cu ochii minții, ca un film american tipic cu liceeni.

Eden, Edy, este o adolescentă normală de 14 ani, cu o viață banală, care trăiește cu părinții și fratele ei, Caelin, în suburbii. Eden merge la liceu și își petrece mare parte din timp la bibliotecă, unde a și înființat un club de lectură. Dar, într-o noapte care nu prevestea nimic rău, viața ei se schimbă în totalitate. Ea suferă un lucru de neimaginat iar autorul este chiar cineva din casă – o persoană considerată a fi de totală încredere, până în acel moment.

Sursă foto: arhiva personală

Edi este absolut devastată și cel mai oribil lucru este că nu poate spune nimănui ce i s-a întâmplat, din cauza amenințărilor și a rușinii. Colac peste pupăză, la școală încep să apar zvonuri urâte despre ea, ceea ce nu îi ușurează deloc situația. Singura care îi rămâne alături este Mara, prietena ei cea mai bună.

Lucrurile o iau la vale pentru Edy care o ia pe căi greșite și chiar ajunge să pună în realitate ceea ce la început erau doar minciuni răutăcioase scornite de rivala ei, Amanda. Adolescenta nu găsește nicăieri înțelegere iar vina și rușinea o fac să îndepărteze pe toată lumea din jurul ei – chiar și pe oamenii care o iubesc și pe care îi iubește.

Un roman absolut tulburător care explorează lumea complicată și plină de pericole tăcute a adolescenților. Eden este doar un personaj de roman dar, din păcate, acolo afară, există multe adolescente care suferă abuzuri care n-ar trebui iertate. Ca și Edy, ele probabil se întreabă: Mă va crede cineva? Voi păți ceva dacă spun ce s-a întâmplat? Oare nu puteam eu să previn asta?

Din fericire, povestea alambicată a lui Eden se va termina cu bine. Nu cu happy-end pentru că nu ar fi posibil în acest caz, dar lucrurile își vor găsi o urmare firească. Una peste alta, recomand acest roman, pentru că aduce o perspectivă diferită asupra lucrurilor și ne atrage atenția că, de multe ori, lucruri rele se pot întâmpla în cea mai mare liniște și doar la câțiva metri de noi.

Dacă și voi sunteți fan al genului young adult sau căutați recomandări în acest sens, vă las mai jos link-urile pentru câteva titluri asemănătoare.

Sălbaticele
Ugly Love
Love and Gelato
Totul se termină cu noi

Iar acum, la final, mulțumesc că m-ai citit până aici și aș vrea să te întreb: tu cu ce carte te delectezi în acest moment?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *