Minimalism

Minciunile care ne împiedică să fim minimaliști

Societatea în care trăim azi nu este nicidecum una minimalistă, dimpotrivă. Ea vrea să cumpărăm și să consumăm, motiv pentru care suntem bombardați continuu cu mesaje și reclame care ne îmbie să achiziționăm diverse obiecte. Și nu doar atât, ci și să le schimbăm imediat ce modelul următor apare, fie că e vorba de telefon sau mașină, ni se spune că este musai să facem un ”upgrade” la aceste achiziții, la o perioadă de timp care se tot scurtează.

Când eram la liceu și am început să fac Economie, am aflat că nevoile umane sunt infinite. Mai târziu, pe la facultate, am aflat că aceste nevoi sunt infinite pentru că ele sunt create. Și acesta e unul dintre lucrurile acelea pe care, odată ce le-ai aflat, nu poți să încetezi să nu te mai gândești la ele. De fiecare dată când îmi aduc aminte de asta, am un mic moment de ”Aha!”.

Da, ni se spune că niciodată nu avem destul sau că nu niciodată nu strică să avem mai mult. Cu fiecare obiect cumpărat, ni se promite, cu un mesaj trimis foarte bine țintit direct în subconștient, că vom fi mai frumoși, mai fericiți, mai liniștiți. Că starea noastră de bine și energia mentală stau în următorul borcănel de cremă sau în următoarea pereche de blugi.

Foto generată cu AI Bing

Chiar și noi am devenit destul de buni la a ne minți singuri că avem mare nevoie de a 10a pereche de pantofi. Sau că vom fi mai fericiți odată ce ne vine a nu știu câta comanda dată mai știu eu pe unde, de peste mări și țări.

Zici că tu nu te minți singur când vine vorba despre a deține mult mai multe lucruri decât ai de fapt nevoie? Chiar sper să fie așa. Între timp, am făcut o mică listă cu minciunile pe care mulți dintre noi ni le spunem și care ne împiedică să îmbrățișăm minimalismul. Știu sigur că eu mi-am spus o parte dintre ele.

În caz că voi avea nevoie

Cred că nu am auzit nicio altă frază mai des de-a lungul vieții mele decât: păstrez, că nu știu când voi mai avea nevoie. Am auzit-o atât de mult, că am și crezut-o foarte mulți ani. Ani de zile am păstrat (și mutat!) o mulțime de lucruri inutile, unele care nu mai puteau fi folosite, speriată că va veni ziua în care acele lucruri îmi vor trebui și Doamne ferește! să nu-mi lipsească ceva.

Din experiență spun, ziua aceea, de care mă temeam, n-a venit niciodată. Mai niciodată nu m-am putut ajuta din sacul cu lucruri vechi, așa că nu mi-a fost greu să renunț la el odată ce am realizat asta.

Înainte de a renunța la ceva îți pot pune următoarele întrebări: voi mai avea în mod real nevoie de acest lucru? Îl pot înlocui cu ușurință, fără efort financiar sau de timp considerabil? Pot face rost de el altcumva dacă trebuie (de exemplu, cu împrumut)?

Celălalt e de vină

Foarte mulți ar vrea să înceapă procesul de debarasare cu lucrurile partenerului de viață sau cu jucăriile copiilor însă, adevărul e că nu-i putem forța pe ceilalți să facă asta dacă ei nu vor. Suntem răspunzători pentru bucata noastră și se aplică chiar și când vine vorba despre minimalism.

Nu e nimic dacă partenerul nu vrea, începe cu lucrurile tale, începe prin a-ți schimba obiceiurile tale. De multe ori, ceilalți se vor simți inspirați de tine. Știu sigur că la mine așa a fost, soțul meu a aderat natural la minimalism și nici nu știe că ce face el acum se numește așa.

Foto generată cu AI Bing

Toți ne dorim spațiu și o casă mai curată, ordine în dulap și să găsim ușor ce ne trebuie – așa că alegerea nu ar trebui să fie grea. Însă ea trebuie să vină de la sine, nu forțată.

Și ce dacă am prea multe lucruri?

Da. Și ce dacă ai prea multe lucruri? Poate chiar ai spațiul pentru ele. Poate chiar ți le permiți. Poate chiar le folosești pe toate. Sigur că da, poate fi adevărat. Însă, lucrul de care nu ținem cont în general, este că orice lucru are un cost în timp. Și aici nu mă refer la prețul pe care l-ai plătit la achiziție.

Mă refer la spațiul pe care îl ocupă în casa ta, timpul, efortul și resursele pe care le consumi pentru întreținerea lui, amprenta sa energetică pe care o lasă în casa ta.

Studiile au arătat în repetate rânduri, nu doar că oamenii sunt mai productivi și lucrează mai bine în spații curate și ordonate dar și că cei care trăiesc în spații aglomerate, produc mai mult cortizol decât cei din primul exemplu. Adică, aceștia din urmă, sunt mai stresați și mai anxioși.

Chiar cred că e un lucru la care merită să ne gândim. Dacă am ști că aglomerația din casa noastră, ne costă starea de bine și chiar sănătatea, am mai întreține-o oare?

Sursă foto de copertă: generat cu AI Bing

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

February 22, 2024 at 6:57 pm

De fapt, n-ai nevoie de prea multe, ci doar ți se inoculează ideea că îți trebuie un milion de lucruri.
Eu nu mi-am schimbat telefonul decât când s-a stricat și n-a mai putut fi reparat.
Am același laptop de peste 10 ani.
Ca să nu mai spun că am haine din fibre naturale, lucrate manual, din studenție.March 29, 2024 at 10:57 am

Sunt de acord cu tine ca societatea in care traim astazi nu este una minimalista, chiar dimpotriva. Suntem mereu incurajati sa cumparam si sa consumam, cu promisiunea ca vom fi mai fericiti si mai de succes daca avem mai multe lucruri. Cu toate acestea, adevarul este ca avem tendinta de a ne minti singuri ca avem nevoie de mai multe lucruri decat este cu adevarat necesar. Indiferent daca incercam sa ne justificam achizitiile sau sa indeplinim asteptarile celor din jur, trebuie sa invatam sa fim mai constienti in privinta nevoilor noastre si sa ne intrebam daca acele obiecte ne sunt cu adevarat indispensabile.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *