fata cu palton albastru
Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură: ”Fata cu palton albastru„ de Monica Hesse

Suntem în 1946, în Olanda ocupată de naziști și facem cunoștință cu Hanneke, o tânără aparent obișnuită. Însă foarte curând vom afla că nu ea este așa cum pare de fapt, dacă ar fi să alegem un numitor comun la acest roman ar fi exact acesta, că nimic nu este așa cum pare a fi. Hanneke nu mai este fata cuminte de dinainte de război, cea care avea planuri și prieteni. Ea activează acum pe piața neagră și este interesată doar de supraviețuire.

Viața pe stradă o învață extrem de multe vicleșuguri și Hanneke este chiar mândă de statutul ei de infractoare măruntă. Treaba ei principală este să găsească alimente și bunuri care nu se mai găsesc din pricina războiului și a raționalizării, pentru a le vinde celor care mai au încă bani pentru ele. Însă , într-o zi, o clientă de a ei o roagă să-i găsească altceva. O tânără evreică pe nume Mirjam care, nu până de mult, a stat acunsă în casa doamnei respective.

Această cerință o împinge pe Hanneke mult în afara limitelor sale pentru că, deși se pune zilnic în pericol, acum este vorba de mult mai mult decât atât. Hanneke își riscă viața în mod fățiș pentru a o ajuta pe această fată pe care nu o cunoaște. Cât de departe va merge tânăra olandeză și cât de mult va risca ea? Cum va obține tot ajutorul de care are nevoie?

Sursă foto: arhiva personală

Un roman foarte bine scris, care efectiv te trimite-n timp, de te pomenești trecând cu ochii minții canalele din Amsteradul ocupat, temându-te de soldații verzi și stând vigilent cu ochii pe ceas, pentru a nu depăși cumva ora stingerii.

Deși este un roman de tip young-adult, este foarte diferit de altele pe care le-am mai citit de acest fel. Hanneke este foarte matură, ea știe cine a fost și cine a devenit, știe ce a pierdut, cum s-a întâmplat asta și cât de mult a costat-o. Mi-au plăcut mult toate personajele din carte, nu doar cel a lui Hanneke, deși cred că el e cel mai complex dar și cel al lui Mirjam, a lui Ollie și a lui Willem (prietenii lui Hanneke), chiar și de nesuferita doamnă de Vries.

Nimic nu este ceea ce pare în această poveste și, în același timp, totul se află la vedere. Iar personajele sunt concepute de așa natură, pentru a ilustra adevărata natură umană care nu este nici angelică, nici diavolească, ci în mod normal conținând câte puțin din ambele laturi.

Recomand acest roman și promit că e o lectură frumoasă, nemaivorbind că este bine documentată istoric și, deși personajele sunt fictive, întâmplările din carte și faptele istorice chiar au avut loc.

”Fata cu palton albastru” de Monica Hesse este una dintre acele cărți de care e greu să te desparți și la care te mai gândești mult timp după ce ai termiant să o citești. Este o carte pe care regreți că ai sfârșit-o, deși de abia așteptai să afli deznodământul.

Iar acum, la final, mulțumesc că m-ai urmărit și de data aceasta. Aș vrea săă te întreb, tu ce mai citești în această perioadă?

Sursă foto de copertă: Bing AI Generator

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *