self love
Dezvoltare personala / Ganduri

Despre feminitate, așteptări și iubire de sine

Dacă e martie, nu e doar început de primăvară, această lună vine și cu ziua femeii, știți voi, imediat după Mărțișor. Unii plusează și spun că martie e luna femeii. Așa să fie, oare? Sincer, îmi plac florile și toate cele dar treaba asta cu luna femeii mă face să ridic din umeri. La fel ca mine, milioane de femei sunt…femei în fiecare zi, cu tot ce presupune asta, fără a aștepta să li se dedice…nimic anume.

Diana m-a provocat și de data asta să mă gândesc la feminitate în formele ei atât de diverse și la ce înseamnă să fii femeie. Pentru mine, asta este în același timp, extrem de simplu dar dificil de explicat. Știu că multe dintre reprezentatele sexului frumos mă vor înțelege, fără să fie nevoie să folosesc multe cuvinte – pentru că experiența asta solicitantă e una extrem de comună. Aș îndrăzni să spun că a devenit normă.

Cum resimt eu această experiență? Superbă. Provocatoare. Fantastic de grea. Incredibil de frumoasă. Istovitoare. Plină de putere și extrem de fragilă – în același timp. Cum poți să le faci pe toate și în același timp unii să mai poată spune că…nu faci, de fapt, mai nimic?

Poate că face tot parte din farmecul nostru deși, la prima vedere, e groaznic de nedrept și nu știu când mă voi împăca cu etichetele de felul acesta sau dacă mă voi împăca vreodată cu ele.

Sursă foto: Bing AI

Dar așa de multe dintre noi reușim să ne purtăm pălăriile cu atâta grație și naturalețe, că poate nici nu pare un efort din exterior. Să fii în același timp femeie, mamă soție, fiică, soră, vecină, prietenă, anagajată, profesionist în domeniul tău, casnică, educatoare, partener de joacă, psiholog, asistentă medicală, administrator, antrenor și câte și mai câte roluri nu jucăm, roluri în care ceilalți se bazează pe noi, în fiecare clipă din această existență de simplă…femeie.

Ador să fiu femeie, nu mă înțelegeți greșit. Viața m-a scos din zona de confort la fiecare nivel în parte, ca să zic așa. Iar eu am fost silită să mă dezvolt, să învăț să fac mai multe, să învăț să fiu mai mult, pentru că realmente alți oameni depind acum de mine. Iar asta, e pentru mine o responsabilitate foarte mare și, în același timp, o motivație foarte puternică.

Cu toate astea, uneori mai apuc să mă opresc din alergătură și mă întreb: n-o fi cumva prea mult? Nu cumva toate așteptările astea, în care să fii superbă și aranjată, să educi și să crești copii fericiți în timp ce ai o carieră dar ai și pasiuni, timp de tine, ții și casa și mai nu știu câte alte îndatoriri – n-or fi cumva un pic dar, doar un pic nerealiste?

Și mai mult decât ne cere societatea, noi însene ne cerem cel mai mult. Da. Nu cred că există alt critic mai mare al unei femei decât ea însăși. Poate doar o altă femeie. Glumesc! Glumesc! Ei, măcar pe jumătate 🙂

Să fii femeie e foarte puțin dar în același timp – este enorm. Este totul. Tot ce suntem și tot ce facem – contează enorm. Da.

”Nimicul” ăsta pe care-l facem toate ca parte din rutina noastră zilnică – trebuie făcut de trei persoane dacă noi lipsim dintr-un motiv foarte întemeiat, desigur. Și nu așteptăm (și nici nu primim) vreun premiu, vreo coroniță sau măcar ceva mai multă recunoștință. Pentru că e normal. Doar ce mare lucru facem?

Sursă foto: Bing AI

Eh. Ce voiam să spun, de fapt, cu toate astea. Măcar acum, în luna asta, să ne iubim noi pe noi un pic mai mult, să ne prețuim mai mult. Iar prin asta nu vreau să zic machiaj, o baie cu spumă și o rochie nouă – deși sunt grozave și astea și dacă asta-ți dorești, go for it.

Dar iubirea de sine ar trebui să însemne și să te învinovățești mai puțin, să nu te mai alergi dacă nu e neapărat nevoie, să-ți dai voie să te odihnești când se poate și să realizezi că ești destul, faci destul și fără tine, femeie, mamă, soție, fiică, zeiță – lumea n-ar mai fi la fel.
Te îmbrățișez.

Sursă foto de copertă: generată cu Bing AI

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

March 15, 2024 at 12:52 pm

Imi amintesc de vorbele bune ale mamei mele care imi spunea mereu sa nu fiu atat de critica cu mine insami, sa-mi accept imperfectiunile si sa ma iubesc asa cum sunt. Dar uneori, greu e sa nu te compari cu altele, sa nu te intrebi daca faci sau nu suficient si sa nu te simti vinovata pentru momentele cand simti ca nu esti la inaltimea asteptarilor.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *