Minimalism

10 lucruri pe care le poți face azi pentru a fi mai minimalist (partea 1)

Minimalismul are din ce în ce mai mulți adepți și a căpătat foarte multă popularitate în ultimii ani. Dincolo de a însemna camere goale sau a deține doar câteva obiecte, minimalismul înseamnă să păstrezi în viața ta exact ceea ce ai nevoie și nimic mai mult. Iar asta se aplică pentru obiecte, obligații, relații, spațiul mental sau chiar cel digital.

Știți doar, sunt fană a acestui curent, chiar dacă mai am scăpări uneori și nu mă consider 100% minimalistă. Per total, cred că mi-a îmbunătățit viața, iar modul de a gândi s-a schimbat într-un mod în care mă ajută să trec mai ușor prin provocările cotidiene. Inspirată de Joshua Becker, vreau să împărtășesc cu voi azi 10 pași pe care îi poți face pentru a deveni și tu mai minimalist. Am împărțit articolul în două, așa că în acesta vom vorbi despre primii 5.
Să-i dăm deci drumul.

1.O mică ședință de decluttering

Dacă ai hotarât să fii (mai) minimalist(ă), mai devreme sau mai târziu, casa ta va trece printr-o sesiune serioasă de decluttering. Sunt multe metode, inclusiv cea a lui Marie Kondo doar că nu vreau să vorbesc despre ele aici. Fiindcă azi nu e ziua aceea și pentru că eu nu sunt deloc adepta de a-ți pune toate lucrurile în mijlocul casei și a le sorta pe toate într-o zi. Mi se pare copleșitor și nerealist. Și nici nu știu pe nimeni care să fi reușit să facă decluttering la acest mod, cele mai multe cunoștințe mi-au spus că au sfârșit prin a pune mare parte la loc, de-a valma, fără a apuca să sorteze sau să debaraseze totul.

Sursă foto: generat cu Bing AI

În schimb, cred că știți, sunt adepta pașilor mici. Pașii mici, oricât de mici, te ajută să înaintezi. Așa că, azi alege-ți doar un sertar sau doar un loc unde faci declutter-ing. Poate fi dressing-ul sau doar un raft din el. Sau plimbă-te prin casă și adună lucrurile care-ți sar în ochi ca fiind nefolositoare la acest moment.

Scopul acestui exercițiu ar fi să aduni o cutie de lucruri de care nu mai ai nevoie și de care te poți despărți, ca să vezi cum se simte când casa ta devine mai ușoară și să ai o idee cum ar fi când acest proces complex ar fi finalizat iar tu ai trăi într-un spațiu în care se află doar ceea ce ai nevoie și iubești.

2.Ia o pauză de la cumpărat

Dacă nu este vorba despre ceva esențial, cum ar fi mâncare, obiecte pentru igienă sau curățenie sau înlocuirea unui lucru absolut necesar care s-a stricat, sunt sigură că înțelegi la ce mă refer, ,mai bine ia o pauză pentru moment.

În schimb, pune banii pe care plănuiai să-i dai într-un cont de economii. Da, minimalismul se referă și la partea financiară și, atunci când nu dai banii pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie, îi faci bugetului tău o mare favoare. Ce vei face cu surplusul? Ce vrei tu. Asta e frumusețea. Să dai banii pe ce-ți dorești cu adevărat în sufletul tău, nu pe ce te îmbie reclamele.

3.Fă o plimbare

Da, odată ce ai lăsat totul în coșul virtual, mergi afară și fă o plimbare, lungă sau scurtă, cum dorești și cum îți permite timpul. Însă nu te plimba prin mall sau magazine, ci afară.

Sursă foto: generat cu Bing AI

Poți reflecta la decizia ta de a fi minimalist, la scopurile tale. Și mai ales, bucură-te de natură, de peisaj, de vreme și observă cum poți să te simți bine și când nu cumperi nimic.

4.Debarasează o singură suprafață

Cum ziceam mai sus la punctul doi, sunt adepta pașilor mici. Așa că debarasează o singură suprafață. Pune lucrurile la locul lor și scapă de ce e inutil. Poate fi măsuța aceea pe care se adună facturi, pliante și alte hârtii. Poate fi blatul din bucătărie pe care s-au strâns obiecte care nu am mai ajuns la ”căsuța lor”. Sau scaunul acela pe care s-au strâns tot felul de haine – e momentul să le pui la locul lor.

Sunt sigură că știi la ce mă refer – și tu ai un astfel de loc în casă. Ocupă-te de el azi și imaginează-ți cum va fi când întreaga casă va avea doar astfel de spații curate și ordonate.

5.Renunță la o obligație

Acest punct nu se mai referă la ceva fizic, ci la programul nostru care și el se poate aglomera în mod ne-necesar, uneori. E momentul să înveți să spui ”Nu” obligațiilor care nu-ți fac plăcere cu adevărat și să nu mai promiți decât dacă este ceva benefic și pentru tine. Da, uneori nu ne putem sustrage, așa e. Poate că trebuie să ne ajutăm părinții, poate că trebuie să facem ceva ce nu ne place. Dar poate, e ceva care nu trebuie neapărat și, dacă am renunța la acea obligație, ne-ar mai elibera programul.

Sursă foto: generat cu Bing AI

Aceasta a fost prima parte a articolului meu, despre cum putem deveni (mai) minimaliști. La continuarea lui, lucrez în acest moment și va apărea pe blog în următoarele zile. Ca de obicei, îți mulțumesc pentru că m-ai citit până aici.

Tu ce crezi, care ar fi o singură acțiune pe care, dacă am face-o cu regularitate, ne-ar putea ajuta să devenim mai minimaliști?

Sursă foto de copertă: generat cu Bing AI

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

March 20, 2024 at 8:46 am

Sa nu mai cumparam mancare care sa se strice in frigider.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deja plecați

March 22, 2024